Αποκλειστικά στο Ολύμπιον τα «Παράσιτα», ο Χρυσός Φοίνικας του Φεστιβάλ Καννών!

Δείτε πρώτοι, αποκλειστικά στη Θεσσαλονίκη και στο Ολύμπιον, μία εβδομάδα πριν από την έξοδό της στις αίθουσες στην Ελλάδα, την πολυαναμενόμενη ταινία του Μπονγκ Τζουν-χο Παράσιτα! Ο Χρυσός Φοίνικας του Φεστιβάλ των Καννών, είναι ένα απολαυστικό μείγμα μαύρης κωμωδίας, κοινωνικού σχολιασμού, σάτιρας και αγωνίας.

Αποκλειστικά στο Ολύμπιον τα «Παράσιτα», ο Χρυσός Φοίνικας του Φεστιβάλ Καννών!

Πέμπτη 10 έως Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

 

Δείτε πρώτοι, αποκλειστικά στη Θεσσαλονίκη και στο Ολύμπιον, μία εβδομάδα πριν από την έξοδό της στις αίθουσες στην Ελλάδα, την πολυαναμενόμενη ταινία του Μπονγκ Τζουν-χο Παράσιτα! Ο Χρυσός Φοίνικας του Φεστιβάλ των Καννών, είναι ένα απολαυστικό μείγμα μαύρης κωμωδίας, κοινωνικού σχολιασμού, σάτιρας και αγωνίας.

Στην αίθουσα Σταύρος Τορνές μη χάσετε τη συναρπαστική ιστορία της πολυτάραχης ζωής του Ντιέγκο Μαραντόνα, από τη φτώχεια της φαβέλα στην απόλυτη δόξα, μέσα από άγνωστα ντοκουμέντα από το προσωπικό του αρχείο, όπως καταγράφονται στο ντοκιμαντέρ του Ασίφ Καπάντια  Μαραντόνα.

 

European Art Cinema Day

Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου γιορτάζουμε την  European Art Cinema Day και ταυτόχρονα, την έναρξη της κυριακάτικης ζώνης παιδικών προβολών

Kids Love Cinema

με το εξαιρετικό animation Το τραγούδι της θάλασσας του Τομ Μουρ,

μια υπέροχη ταινία που ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους στον μαγικό κόσμο των νεράιδων και στον παράδεισο της ιρλανδικής μυθολογίας!

 

 

Συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία, στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, οι προβολές του πολυσυζητημένου Joker, του σπουδαίου και τρεις φορές υποψήφιου για Όσκαρ πρωταγωνιστή Χοακίν Φίνιξ και του ευφυούς δημιουργού Τοντ Φίλιπς, που απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία, κατοχυρώνοντας μία θέση στην οσκαρική κούρσα.

 

Υπέροχες γυναίκες ηρωίδες και μια συγκινητική ιστορία αγάπης, στη νέα ταινία της Σελίν Σιαμά Το πορτρέτο μιας γυναίκας που φλέγεται, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.

 

Στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, μη χάσετε Το αυγό του Γουάνγκ Κουάν'αν, μια σοφή ιστορία έρωτα και τρυφερότητας, για τη θέση των γυναικών στη μακρινή Μογγολία.

 

Τρία παιδιά στην εφηβεία, τρεις βραβευμένες ταινίες που αφορούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες οικογένειες. Το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης αυτή την εβδομάδα έχει τίτλο  «Σινεμά & Ψυχανάλυση: η οικογένεια αλλιώς» και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Ψυχαναλυτικό Κύκλο Θεσσαλονίκης  (Ελληνική Εταιρία Νέας Λακανικής Σχολής). 

 

 

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Παράσιτα / Parasite / Gisaengchung
(Νότια Κορέα, 2019)

Σκηνοθεσία: Μπονγκ Τζουν Χο / Joon-ho Bong. Σενάριο: Joon-ho Bong, Jin Won Han. Με τους: Kang-ho Song, Sun-kyun Lee, Yeo-jeong Jo. Έγχρωμη, 132΄.

Η οικογένεια των Κιμ είναι αγαπημένη, αλλά είναι όλοι τους άνεργοι και το μέλλον τους διαγράφεται ζοφερό. Ο γιος της οικογενείας βρίσκει δουλειά ως καθηγητής ιδιαιτέρων κι ελπίζει επιτέλους σε σταθερό εισόδημα. Κουβαλώντας τις προσδοκίες όλης του της οικογένειας, πηγαίνει για συνέντευξη στο σπίτι των Παρκ- ιδιοκτητών μια διεθνούς εταιρίας πληροφορικής, για να συναντήσει την κυρία του σπιτιού. Μετά την πρώτη αυτή συνάντηση, ξεκινάει ένας χείμαρρος ατυχών συμβάντων.

Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=xvNLwatoZhM&feature=youtu.be

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Τρίτη, Τετάρτη 17:15, 19:45, 22:15. Δευτέρα 22:15.

* Η προβολή του Σαββάτου 12/10 στις 19:45 θα πραγματοποιηθεί με αγγλικούς υπότιτλους.

Μαραντόνα / Diego Maradona
(Ηνωμένο Βασίλειο, 2019)

Σκηνοθεσία: Ασίφ Καπάντια / Asif Kapadia. Με τους: Diego Armando Maradona, Pelé, Diego Maradona Jr. Έγχρωμο, 130΄.

5 Ιουλίου 1984: ο Ντιέγκο Μαραντόνα φτάνει στη Νάπολι με την πιο πολυδάπανη μεταγραφή στην ιστορία και για τα επόμενα επτά χρόνια θα κατακτήσει τα πάντα. Το απόλυτο είδωλο του σύγχρονου ποδοσφαίρου και η πιο παθιασμένη και επικίνδυνη πόλη της Ευρώπης γίνονται οι ιδανικοί παρτενέρ. Στο γήπεδο, ο Ντιέγκο Μαραντόνα ήταν μια ιδιοφυΐα. Έξω από αυτό τον αντιμετώπιζαν σαν θεό. Όλα είχαν κάτι από το υλικό των ονείρων. Όμως υπήρχε και το τίμημα: Ο Ντιέγκο μπορούσε να κάνει ό,τι θέλει, όσο έκανε θαύματα στο γήπεδο, όμως, ο καιρός περνούσε και πλησίαζαν πιο σκοτεινές μέρες.

Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=IE1thrX1Ew8

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Τετάρτη 18:30, 21:00, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη 18:30

 

Το τραγούδι της θάλασσας / Song of the seaKids Love Cinema – (Με ελληνικούς υπότιτλους, άνω των 8 ετών)
(Ιρλανδία, 2014)

Σκηνοθεσία: Τομ Μουρ / Tomm Moore. Έγχρωμη, 93΄.

Ο Μπεν και η Σάουορς ζουν με τον φαροφύλακα πατέρα τους μόνοι σε ένα νησί. Με τη βοήθεια ενός μαγεμένου κοχυλιού θα αποκαλυφθεί ότι η Σάουορς είναι η Σέλκι, ένα πλάσμα μισό γυναίκα και μισό φώκια, και ότι μόνο αυτή με το τραγούδι της μπορεί να σώσει τον μαγικό κόσμο των νεράιδων και να τις βοηθήσει να ταξιδέψουν στον παράδεισο της ιρλανδικής μυθολογίας.

Θα προηγηθεί παρουσίαση της ταινίας και συζήτηση με τα παιδιά από τη μουσειοπαιδαγωγό Ειρήνη Δελιδάκη.

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Κυριακή 12:00

 

Joker
(ΗΠΑ - Καναδάς, 2019)

Σκηνοθεσία: Τοντ Φίλιπς / Todd Phillips. Σενάριο: Todd Phillips, Scott Silver. Με τους: Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz. Έγχρωμη, 122΄.

Πάντα μόνος ανάμεσα στο πλήθος, ο Άρθουρ Φλεκ (Χοακίν Φίνιξ) αναζητά να συνδεθεί. Καθώς περιφέρεται στην εχθρική Γκόθαμ, ο Άρθουρ φοράει δύο μάσκες. Τη μία τη βάφει ο ίδιος στο πρόσωπο του κάθε πρωί που δουλεύει ως κλόουν. Τη δεύτερη δεν μπορεί να τη βγάλει ποτέ. Είναι η μεταμφίεση που κρύβει τη μάταιη προσπάθεια του να γίνει μέρος του κόσμου γύρω του και όχι απλώς ένας καταπατημένος άντρας. Ορφανός από πατέρα, ο Άρθουρ έχει μία αδύναμη μητέρα, που τον φωνάζει Happy, το παρατσούκλι που του καλλιεργεί ένα μόνιμο, σπασμωδικό χαμόγελο για να κρύψει τον πόνο μέσα του. Αλλά, κάθε φορά που τον περιγελούν, αυτός ο κοινωνικά απόβλητος άντρας εκτροχιάζεται ακόμα περισσότερο.

Ο Joker του σπουδαίου και τρεις φορές υποψήφιου για Όσκαρ πρωταγωνιστή Χοακίν Φίνιξ και του ευφυούς δημιουργού Τοντ Φίλιπς απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία, κατοχυρώνοντας μία θέση στην οσκαρική κούρσα.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/7VHIYmMUj0M

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: 20:00 – 22:15

 

Το αυγό / Öndög
(Μογγολία, 2019)

Σκηνοθεσία - σενάριο: Quan’an Wang. Με τους: Aorigeletu, Gangtemuer Arild, Dulamjav Enkhtaivan. Έγχρωμη, 100΄. 

Ένας 18χρονος αστυνομικός φυλάει μόνος του τη σκηνή ενός εγκλήματος με θύμα μια γυμνή, νεαρή γυναίκα. Μια 35χρονη ντόπια έχει σταλεί να τον βοηθήσει. Σε αυτή τη σκοτεινή και απομονωμένη νύχτα στις στέπες της Μογγολίας, οι δυο τους κάνουν σεξ και η γυναίκα μένει έγκυος. Μια πράξη που έχει το δικό της απώτερο κίνητρο. Την τέλεια αγάπη, που μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν την κρατάς μακριά από έναν άντρα σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας.

Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=ZioqnKfZKf8

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: 18:15

 

Το πορτρέτο μιας γυναίκας που φλέγεται
(Γαλλία, 2019)

Σκηνοθεσία - σενάριο: Céline Sciamma. Με τους: Noémie Merlant, Adèle Haenel, Luàna Bajrami. Έγχρωμη, 119΄.

Βρετάνη, 1770. Η Μαριάν, μια ζωγράφος αναλαμβάνει το γαμήλιο πορτρέτο της Ελοΐζ, μίας νέας γυναίκας που μόλις άφησε το Μοναστήρι. Η Ελοΐζ αρνείται να παντρευτεί και η Μαριάν θα πρέπει να την ζωγραφίσει χωρίς η ίδια να το γνωρίζει. Καθημερινά την παρατηρεί διακριτικά ώστε να την ζωγραφίσει μυστικά. 

Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=v0KaORjZ3ZI&fbclid=IwAR12X-yU7dZgwfXo5XeV-eYZRr8CORQ9oRftMttUtRa9fkpfvnLueAOtiYE
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: 17:30, 20:00. 22:30

 

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Σινεμά & Ψυχανάλυση: Η οικογένεια αλλιώς

Κυριακή 13 – Τρίτη 15 Οκτωβρίου, 21:00, αίθουσα Σταύρος Τορνές

Τρία παιδιά στην εφηβεία, τρεις βραβευμένες ταινίες που αφορούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες οικογένειες. 

Αυτή την εβδομάδα η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Ψυχαναλυτικό Κύκλο Θεσσαλονίκης  (Ελληνική Εταιρία Νέας Λακανικής Σχολής) παρουσιάζει το αφιέρωμα «Σινεμά & Ψυχανάλυση: η οικογένεια αλλιώς» από την Κυριακή 13 έως την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019, στο αγαπημένο σινεφίλ στέκι, την αίθουσα Σταύρος Τορνές στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι.

 

Πρόγραμμα προβολών


Κυριακή 13/10
21:00 Κορίτσι


Δευτέρα 14/10
21:00 Χωρίς Αγάπη 


Τρίτη 15/10
21:00 Τα παιδιά είναι εντάξει