48ο ΦΚΘ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
16-25 Νοεμβρίου 2007
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
 
Ταινίες που προκαλούν αληθινά συναισθήματα και δίνουν έμφαση στον άνθρωπο θα αναζητήσει η Κριτική Επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Tύπου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Νοεμβρίου, στην Αποθήκη Γ του λιμανιού. Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο Γίρι Μένζελ (Τσεχία) και τα μέλη είναι: Φρεντ Ρους (ΗΠΑ), Λουκρέσια Μαρτέλ (Αργεντινή), Μάικλ Φιτζέραλντ (ΗΠΑ), Νάε Καρανφίλ (Ρουμανία), Γιασμίν Αχμάντ (Μαλαισία), Όλγα Μπρούμα (Ελλάδα).
 
Τη συνέντευξη Τύπου άνοιξε η διευθύντρια του Φεστιβάλ Δέσποινα Μουζάκη αναφέροντας, ανάμεσα σε άλλα, τα εξής: «Για ένα Φεστιβάλ το Διαγωνιστικό Τμήμα αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να ανοίξει τα χαρτιά του, να δώσει το στίγμα της προσωπικότητας του, να παρουσιάσει με σαφήνεια την άποψη του για τον κινηματογράφο. Η σύνθεση της επιτροπής που θα κρίνει και θα βραβεύσει είναι o άσσος στο μανίκι που θα του επιτρέψει να παίξει το παιχνίδι με καλύτερα αποτελέσματα. Οι άνθρωποι που απαρτίζουν φέτος την Κριτική Επιτροπή είναι μια ιδανική ομάδα καταξιωμένων ανθρώπων που θα διασφαλίσουν ότι τα βραβεία θα δοθούν με ώριμη σκέψη, τολμηρό πνεύμα και ξεκάθαρη άποψη».
 
 Στο ερώτημα ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα αναζητήσουν φέτος στις ταινίες ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Γίρι Μένζελ είπε: «Ελπίζω μια ωραία ιστορία για τους ανθρώπους». Η Γιασμίν Αχμάντ επεσήμανε πως αναζητά τα γνήσια ανθρώπινα συναισθήματα, τα αληθινά: «Δεν το βρίσκουμε συχνά αυτό στον κινηματογράφο». Η Όλγα Μπρούμα, από την πλευρά της ανέφερε: «Σαν ποιήτρια πιστεύω ότι όλοι όσοι ονειρεύονται είναι και οι ίδιες ποιητές. Αναζητώ σε όλα τα έργα τέχνης συναισθήματα ανθρωπιάς και ονείρου.». Στο ίδιο ερώτημα ο Νάε Καρανφίλ δήλωσε πως αγαπημένες θα είναι οι ταινίες που θα τον κάνουν να ξεχάσει τις δικές του, ενώ η Λουκρέσια Μαρτέλ είπε πως θα είναι «εκείνες που θα υπάρχει η οπτική, η αποστολή του ανθρώπου».
 
Για το γεγονός ότι αυτή τη φορά θα κρίνουν και δεν θα κριθούν οι ίδιοι για το έργο τους, ο πρόεδρος της Επιτροπής Γίρι Μένζελ σημείωσε, «δεν μου αρέσουν οι θυμωμένες ταινίες, αλλά αυτές που μιλούν για την ανθρωπότητα. Ούτε μου αρέσει η ζωή να ασκεί κριτική με σκληρό τρόπο». Ο Φρεντ Ρους με τη σειρά του σχολίασε πως «δεν πρόκειται για άθλημα, ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός. Όλες οι ταινίες είναι καλές. Πέρασαν από αρχική επιτροπή και έγιναν αποδεκτές. Αξίζουν εκ προοιμίου, οπότε θα δώσουμε και κάποια βραβεία». Για το ίδιο θέμα ο Μάικλ Φιτζέραλντ ανέφερε πως «είναι ωραίο να βλέπεις ταινίες από όλο τον κόσμο. Ελπίζω να βρω το άτομο που γνωρίζει ενστικτωδώς πως να χρησιμοποιεί τον ίδιο τον κινηματογράφο. Βρίσκομαι σε μία αέναη αναζήτηση».
 
Ο Μάικλ Φιτζέραλντ υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να υπάρχει παραγωγική αντιπαράθεση στο έργο μιας Κριτικής Επιτροπής. Με αυτή την άποψη συμφώνησε και ο Νάε Καρανφίλ: «Ρόλος μας είναι η αντιπαράθεση. Δεν γίνεται να λαμβάνουμε απόψεις υπό το ίδιο πρίσμα. Πρέπει, όμως, ταυτόχρονα και να διασκεδάζουμε με αυτό που κάνουμε».