48ο ΦΚΘ: ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΝΤΑΣ 22/11

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
16-25 Νοεμβρίου 2007
 
ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΝΤΑΣ 22/11
 
Οι νέες τεχνολογίες και οι προοπτικές που ανοίγονται μέσω αυτών στο χώρο της κινηματογραφικής διανομής ήταν το θέμα του Κουβεντιάζοντας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου. Καλεσμένοι στη συζήτηση ήταν η Ελένη Σμαραγδή, παραγωγός της ταινίας Ελ Γκρέκο, ο Alexander Mindaze και η Lidia Antonova από τη Ρωσία, σκηνοθέτης και παραγωγός αντίστοιχα της ταινίας Soar, ο David Volach από το Ισραήλ, σκηνοθέτης της ταινίας My Father My Lord, o Ricardo Fraguas από την Ισπανία, ειδικός στη διαδικτυακή διανομή και στην ψηφιοποίηση και ιδιοκτήτης της εταιρείας Filmotech.com, o Βασίλης Σταθουλόπουλος, παραγωγός της ταινίας PVC-1 και ο Dan Georgakas από τις ΗΠΑ, δημοσιογράφος στο περιοδικό Cineaste.
 
Τη συζήτηση άνοιξε ο κ. Mindaze, ο οποίος ανέφερε πως μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το ρώσικο κοινό προτιμά να βλέπει αμερικάνικες ταινίες ή ταινίες που έχουν αμερικάνικο στιλ γραφής, με αποτέλεσμα η εγχώρια παραγωγή να αντιμετωπίζει για πρώτη φορά προβλήματα διανομής.
 
Ο κ. Georgakas υποστήριξε ότι η αγορά ταινιών στη χώρα του περνάει κρίση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια: «Υπάρχουν μόνο τέσσερις εταιρείες που διανέμουν όλες τις ταινίες και τα έργα δεν βγαίνουν για πολύ καιρό στις αίθουσες». Ο κ. Fraguas από την πλευρά του επεσήμανε «ότι οι ταινίες πρέπει να φτιάχνονται για να βλέπονται και οι νέες τεχνολογίες βοηθούν πολύ σε αυτήν την κατεύθυνση». Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί και στο μεγάλο πρόβλημα της πειρατείας τονίζοντας πως δύο στους τρεις Ευρωπαίους βρίσκουν παράνομα ταινίες στο Διαδίκτυο. «Για αυτόν ακριβώς το λόγο δημιουργήσαμε μια εταιρεία διαδικτυακής διανομής, για να γίνει νόμιμη η εύρεση ταινιών στο internet», διευκρίνισε ο κ. Fraguas.
 
Στη συνέχεια η συντονίστρια της συζήτησης Αγγελική Κόντις αναρωτήθηκε εάν οι σκηνοθέτες ανησυχούν για αυτήν την νέα «ιντερνετική» πραγματικότητα. Ο κ. Fraguas δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός, ανέφερε, ωστόσο, πως οι διαδυκτιακές εταιρίες διανομής, όπως η Filmotech.com, προσφέρουν μια εναλλακτική νόμιμη λύση. Διευκρίνισε τέλος πως στην Filmotech.com υπάρχει ένας ψηφιακός κώδικας για τον κάθε χρήστη και πως όλοι οι χρήστες πληρώνουν ένα ποσό για συνδρομή, ενώ το 35% των κερδών το κρατάει ως προμήθεια η εταιρεία.