Νέο Bραβείο Προσβασιμότητας Alpha Bank στο 63ο ΦΚΘ

63ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ //

3-13/11/2022

 

Νέο Bραβείο Προσβασιμότητας Alpha Bank στο 63ο ΦΚΘ

 

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η Alpha Bank, χορηγός προσβασιμότητας του Φεστιβάλ, αναπτύσσουν ακόμα περισσότερο τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του Προγράμματος “Σινεμά για όλους” και μοιράζονται τη δύναμη του σινεμά με όλους τους θεατές. Φέτος, για πρώτη φορά, καθιερώνεται το Βραβείο Προσβασιμότητας της Alpha Bank, που θα δίνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και θα αναδεικνύει τα ζητήματα ανεμπόδιστης πρόσβασης στις τέχνες.

 

Το Βραβείο Προσβασιμότητας της Alpha Bank, το οποίο θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 3.000 ευρώ, θα απονέμεται είτε σε μία προσωπικότητα, είτε σε μία ταινία που αναδεικνύει ζητήματα προσβασιμότητας στις τέχνες. Στόχος του νέου αυτού βραβείου είναι να προβληθούν ακόμη περισσότερο τα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία.

 

Το πρωί της Παρασκευής 11 Νοεμβρίου, ο CEO του Ομίλου Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης επισκέφτηκε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τον κ. Ψάλτη καλωσόρισε στον κινηματογράφο Ολύμπιον, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, και ύστερα από σύντομη ξενάγηση στον χώρο, παρακολούθησαν μαζί με όρους καθολικής προσβασιμότητας απόσπασμα από την εμβληματική ταινία «Όλα είναι δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη. Στη συζήτηση που ακολούθησε τονίστηκαν τα σημεία σύγκλισης και το κοινό όραμα των δύο οργανισμών στο ζήτημα της ανεμπόδιστης πρόσβασης στις τέχνες, με επίκεντρο την καθιέρωση του νέου Βραβείου Προσβασιμότητας της Alpha Bank που θα δοθεί για πρώτη φορά φέτος στο πλαίσιο του 63ου ΦΚΘ.

 

Ο κ. Ανδρεαδάκης σημείωσε: «Η καθολική πρόσβαση, τόσο στο δομημένο περιβάλλον όσο και στο περιεχόμενο της κινηματογραφικής τέχνης, αποτελούν για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προτεραιότητα και γίνονται πραγματικότητα με την ουσιαστική αρωγή της Alpha Bank. Η εμπιστοσύνη που μας δείχνουν τα άτομα με αναπηρία και τα εμποδιζόμενα άτομα, τα οποία αυξάνονται διαρκώς στις καθολικά προσβάσιμες προβολές μας, μάς κινητοποιεί να καταβάλλουμε ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες ώστε το σινεμά να είναι πραγματικά προσβάσιμο για όλες και όλους. Υποδεχθήκαμε με χαρά στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον CEO της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη, τον οποίο ξεναγήσαμε στους προσβάσιμους χώρους του Φεστιβάλ και συζητήσαμε για τις δράσεις της προσβασιμότητας στην 63η διοργάνωση».

 

Από την πλευρά του ο κ. Ψάλτης είπε: «Η συνεργασία μας με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τον κορυφαίο κινηματογραφικό θεσμό της χώρας, αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα ευθύνης της Τράπεζάς μας για την υποστήριξη της ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στην Υγεία, την Παιδεία και, φυσικά, τον Πολιτισμό. Τα τελευταία πέντε χρόνια, το Πρόγραμμα προσβασιμότητας ‘Σινεμά για όλους’, έχει δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους από 85.000 συμπολίτες μας να υπερβούν τα όποια εμπόδια και να έρθουν σε επαφή με την κινηματογραφική δημιουργία. Η ενίσχυση της σύμπραξης με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μέσα και από τη καθιέρωση του ειδικού Βραβείου Προσβασιμότητας με τη σφραγίδα της Alpha Bank, έρχεται να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή μας για την υποστήριξη της καθολικής πρόσβασης στον Πολιτισμό και την ανάδειξη των αξιών της διαφορετικότητας, της συμπερίληψης και τελικά της μείωσης των ανισοτήτων».

 

Το ζητούμενο της καθολικής πρόσβασης στο δομημένο περιβάλλον, αλλά και στο περιεχόμενο της τέχνης δεν είναι απλώς μια διακηρυκτική πράξη, αλλά αποτελεί υπαρξιακή προτεραιότητα όχι μόνο για τους καλλιτέχνες με αναπηρία, αλλά και για όλους τους πολίτες.

 

Φέτος, προσβάσιμες έγιναν για πρώτη φορά δύο ταινίες ορόσημα του ελληνικού σινεμά. Το κοινό του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είχε την ευκαιρία να απολαύσει με όρους καθολικής προσβασιμότητας για όλους τους θεατές δύο σημαντικές ταινίες του ελληνικού σινεμά, την Αναπαράσταση του Θόδωρου Αγγελόπουλου και το Όλα είναι δρόμος του Παντελή Βούλγαρη. Οι ταινίες αυτές προβλήθηκαν με ακουστική περιγραφή [AD: Audio Description] για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης και με υπότιτλους για Κ/κωφούς και βαρήκοους [SDH: Subtitles for the Deaf or Hard of Hearing].

 

Η καθολικά προσβάσιμη προβολή της ταινίας Αναπαράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος Αγγελόπουλος για Πάντα του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το κοινό είχε τη μοναδική ευκαιρία, χωρίς εξαιρέσεις και περιορισμούς, να απολαύσει στη μεγάλη οθόνη μία από τις σπουδαιότερες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού σινεμά.

 

Η Αναπαράσταση εκτυλίσσεται σε ένα φτωχικό χωριό της Ηπείρου και περιστρέφεται γύρω από τη δημοσιογραφική-αστυνομική διερεύνηση της δολοφονίας ενός έλληνα μετανάστη, λίγες ημέρες μετά την επιστροφή του από τη Γερμανία. Αντλώντας έμπνευση από αληθινά γεγονότα, η Αναπαράσταση θολώνει τα όρια ανάμεσα στη μυθοπλασία και την καταγραφή, διαρρηγνύει τη γραμμική συνοχή της αφήγησης και ξεδιπλώνει μια σειρά από αισθητικές και τεχνικές καινοτομίες. Πάνω απ’ όλα, λειτουργεί ως επώδυνη αλληγορία για το δράμα μιας ολόκληρης χώρας, αλλά και για έναν κόσμο που φθίνει και χάνεται στον ορίζοντα. Ταινία ορόσημο για τον Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο, απέσπασε πέντε βραβεία στο 11ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (μεταξύ των οποίων και εκείνο του Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο), καθώς και Ειδική Μνεία από τη FIPRESCI στην Μπερλινάλε. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Τούλα Σταθοπούλου, Γιάννης Τότσικας Θάνος Γραμμένος, Πέτρος Χοϊδάς και Μιχάλης Φωτόπουλος.

 

Καθολικά προσβάσιμη ήταν και η προβολή της αγαπημένης ταινίας του Παντελή Βούλγαρη, Όλα είναι δρόμος (1998). Η σπονδυλωτή ταινία έχει ως ήρωες τρεις ανθρώπους που πορεύονται προς μια οριακή στιγμή της ζωής τους. Σε μια ανασκαφή, ένας αρχαιολόγος του οποίου ο γιος αυτοπυροβολήθηκε ενώ υπηρετούσε στο στρατό, ανακαλύπτει έναν ασύλητο τάφο με το λείψανο ενός αξιωματικού των ελληνιστικών χρόνων. Μια ομάδα ορνιθολόγων πηγαίνει στο Δέλτα του Έβρου για να βρει, καθοδηγούμενη από έναν ηλικιωμένο θηροφύλακα, την τελευταία νανόχηνα που έχει καταφύγει εκεί. Όταν ένας λαθροκυνηγός σκοτώνει τη νανόχηνα, ο θηροφύλακας θα τον πληρώσει με το ίδιο νόμισμα. Ένας μεσήλικας εργοστασιάρχης, απηυδισμένος γιατί η γυναίκα του πήρε τα παιδιά τους και τον άφησε, ισοπεδώνει κυριολεκτικά ένα αγροτικό σκυλάδικο. Πρωταγωνιστούν οι: Θανάσης Βέγγος, Γιώργος Αρμένης, Δημήτρης Καταλειφός, Κώστας Καζανάς, Θανάσης Τεκνεσχίδης, Χάρης Κεδίκος, Γιώργος Δηνάλης, Κατερίνα Σαγιά, Έφη Σταμούλη.

 

Το πρόγραμμα των καθολικά προσβάσιμων προβολών ήταν διαθέσιμο σε Μπράιγ, ενώ το σποτ του Φεστιβάλ είχε και ακουστική περιγραφή.

 

Επίσης, 19 ελληνικές ταινίες προβάλλονται με προσαρτημένους υπότιτλους βάσει διαλόγων, έτσι ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν κωφοί και βαρήκοοι θεατές. Οι ταινίες είναι διαθέσιμες με ελληνικούς υπότιτλους και στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ.

 

Μετά το τέλος της 63ης διοργάνωσης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η Alpha Bank θα προσφέρουν όλους τους επεξεργασμένους υπότιτλους και την ακουστική περιγραφή στους παραγωγούς των ταινιών, ώστε να παραμείνουν προσβάσιμες στις επόμενες προβολές τους, καθώς και στο DVD, ευελπιστώντας ότι με την υποστήριξη του Φεστιβάλ, οι ταινίες θα διανεμηθούν στην προσβάσιμη μορφή τους, τόσο στις κινηματογραφικές αίθουσες όσο και στην οικιακή διανομή, προκειμένου να τις απολαύσουν όλες και όλοι.

 

Δομημένο περιβάλλον:

Στο Ολύμπιον, στις αίθουσες του λιμανιού, στο Box της πλατείας Αριστοτέλους και στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έχουν διαμορφωθεί εγκαταστάσεις φιλικές και προσβάσιμες στα κινητικά ανάπηρα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των χώρων υγιεινής αλλά και των χώρων στάθμευσης των οχημάτων των αναπήρων.

 

Πιο συγκεκριμένα, έχουν βελτιωθεί οι ράμπες, έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα τα ταμεία και έχουν τροποποιηθεί οι χώροι υγιεινής (τουαλέτες) για ανάπηρα αλλά και για εμποδιζόμενα πρόσωπα.

 

Στην Προβλήτα Α΄ υπάρχουν διάδρομοι ανεμπόδιστης μετακίνησης για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων και όρθιες βλάβες, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση στις αίθουσες και στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση του Φεστιβάλ και της Alpha Bank για την προσβασιμότητα απέσπασε μια σημαντική διάκριση στα “Hellenic Responsible Business Awards 2021”. Συγκεκριμένα, η Alpha Bank, χορηγός προσβασιμότητας του Φεστιβάλ, απέσπασε το Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία «Υπεύθυνες Επιχειρήσεις & SDGs: Λιγότερες Ανισότητες» για την δράση για την προσβασιμότητα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

 

 

 Χορηγός προσβασιμότητας: