Tα αφιερώματα του 45ου ΦΚΘ

ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κάνει κατά παράδοση αφιερώματα σε εθνικές κινηματογραφίες και σκηνοθέτες του νεώτερου και σύγχρονου παγκόσμιου κινηματογράφου. Συνεχίζοντας αυτή την παράδοση, τα αφιερώματα του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι τα εξής:

Isabelle Huppert: OI METAMΟΡΦΩΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΣΤΑΡ

Μια από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές σταρ της Ευρώπης και σίγουρα ένα από τα σπουδαιότερα ερμηνευτικά ταλέντα του κόσμου, η Isabelle Huppert επισκέπτεται το 45ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που αποτιά ένα φόρο τιμής στη μεγάλη Γαλλίδα ηθοποιό. Σε μια από τις πιο σημαντικές χρονιές της καριέρας της, όπου πρωταγωνιστεί σε δύο ταινίες γαλλικής παραγωγής (Ma Mère του Christophe Honoré και Les Soeurs Fâchées της Alexandra Leclère) και σε μια από τις πιο συζητημένες αμερικάνικες κωμωδίες (Ι ♥ Huckabees του David O. Russel), το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά τη μεγάλη ηθοποιό με Χρυσό Αλέξανδρο για το σύνολο της δουλειάς της και προβάλλοντας τις δύο τελευταίες της ταινίες, μια εκ των οποίων σε παγκόσμια πρεμιέρα. Η τιμητική εκδήλωση και η προβολή της ταινίας Les Soeurs Fâchées θα γίνει την Κυριακή 21 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ. 

 Αbbas Kiarostami: ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙHΤΙΚΗ

Ο Abbas Kiarostami από το Ιράν είναι ο σκηνοθέτης που έκανε τον κινηματογράφο της χώρας του γνωστό σε όλο τον κόσμο και του οποίου το όνομα έχει «ταυτιστεί» με τη διεθνή πορεία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ο δημιουργός της Γεύσης του Κερασιού, με την οποία κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες το 1997, θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για μια πλήρη ρετροσπεκτίβα του έργου του, που μετράει 33 δημιουργίες και ξεκινάει από το 1970 και τις πρώτες του μικρού μήκους ταινίες, στέκεται στις άγνωστες τηλεοπτικές του δουλειές και ντοκιμαντέρ και φτάνει μέχρι σήμερα και το τελευταίο του φιλμ, Πέντε. Η ρετροσπεκτίβα θα συνοδευεται από την έκδοση μονογραφίας και μια έκθεση φωτογραφίας του γνωστού σκηνοθέτη. 

Victor Erice: ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΦΩΣ

Ο Victor Erice από την Ισπανία αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση σκηνοθέτη. Γεννημένος το 1940, ο Erice σκηνοθετεί την πρώτη του ταινία το 1969, γίνεται γνωστός το 1973 με το αριστουργηματικό Πνεύμα το Μελισσιού και από τότε γυρίζει μόλις μια ταινία ανά δεκαετία. Το έργο μετράει συνολικά 5 δημιουργίες, κάθε μια τους απόσταγμα χρόνων εργασίας και προσεκτικής δουλειάς. O Victor Erice θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για την πρώτη στην ιστορία ρετροσπεκτίβα του έργου του, που θα συνοδεύεται επίσης από έκδοση μονογραφίας. 

Kiyoshi Kurosawa: Ο ΝΕΟΣ ΜΕΤΡ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Σε αντίθεση με τον Erice, ο Ιάπωνας Kiyoshi Kurosawa από το 1983 μέχρι σήμερα έχει γυρίσει 23 ταινίες, κατακτώντας σταδιακά τον τίτλο του πατέρα του ιαπωνικού θρίλερ. Ατμοσφαιρικός και βιρτουόζος, ο Kurosawa κινήθηκε για χρόνια στο περιθώριο του εμπορικού κινηματογράφου της χώρας του, μέχρι να λάβει διεθνή αναγνώριση σε φεστιβάλ όπως αυτά του Λοκάρνο και των Κανών. Το μεταφυσικό του θρίλερ δημιούργησε ολόκληρο ρεύμα στη χώρα του, με ταινίες όπως το Ring να φέρουν έντονες επιρροές από τον Kurosawa. Αγνωστός ακόμα στη χώρα μας, ο Kiyoshi Kurosawa θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει μια ανθολογία με τις καλύτερες έξι ταινίες του, που θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. 

Κώστας Σφήκας: Ο ΜΟΝΑΧΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΦΗΚΑ

Ο Κώστας Σφήκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927. Εργάστηκε ως ταχυδρομικός υπάλληλος από τα εφηβικά του χρόνια. Το 1961 σκηνοθετεί τα Εγκαίνια, μια μικρού μήκους ταινία και ξεκινάει την περιπέτεια του αυτοδίδακτου κινηματογραφιστή. Επτά χρόνια αργότερα σκηνοθετεί με τον Σταύρο Τορνέ το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ Θυραϊκός Ορθρος, που αγοράζεται αργότερα από το ΜΟΜΑ της Νέας Υόρκης. Ταγμένος στον πειραματικό κινηματογράφο, ο Κώστας Σφήκας έχει γυρίσει εννέα ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας και συνεχίζει να δημιουργεί, αποτελώντας μια σταθερά εναλλακτική φωνή στο χώρο ελληνικού κινηματογράφου. Η πλήρης αναδρομή του έργου του θα συνοδεύεται από έκδοση μονογραφίας. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά τον σκηνοθέτη με Χρυσό Αλέξανδρο σε μια εκδήλωση την Παρασκευή 26/11 και ώρα 19:30 στην αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ. 

Αλέξης Δαμιανός: Ο ΛΥΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

Ο Αλέξης Δαμιανός δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Οι ταινίες του, τρεις στο σύνολό τους, διασχίζουν σχεδόν σαράντα χρόνια και σφραγίζουν ανεξίτηλα την πορεία του νέου ελληνικού κινηματογράφου. Το τρίπτυχο του έργου του ξεκινά το 1966 με το Μέχρι το Πλοίο και μαζί του η ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου ξετυλίσσεται. Σταθμός στο 1971 και στην Ευδοκία, την καλύτερη για πολλούς ελληνική ταινία όλων των εποχών. Επόμενος σταθμός στο 1995 και στον Ηνίοχο, την πιο πολυαναμενόμενη κινηματογραφική επιστροφή που γνώρισε το ελληνικό σινεμά. Σκληρή ποίηση, κοινωνική διείσδυση, ιστορικός προβληματισμός με επικέντρο πάντα τον άνθρωπο χαρακτηρίζει το μοναδικό έργο του 83χρονου πια Αλέξη Δαμιανού.

Ολα τα αφιερώματα, το πρόγραμμα ταινιών και εκδηλώσεων του Φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ στην αφίσα του 45ου ΦΚΘ στην αρχική σελίδα του site.