Ψηφιοποίηση και Τεκμηρίωση του Πολιτιστικού Αποθέματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ
ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ
ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ»




Μετά τη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008 και στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού η συνέντευξη Τύπου – ημερίδα για την παρουσίαση του έργου «Ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση του πολιτιστικού αποθέματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και δημιουργία διαδικτυακού κόμβου πληροφόρησης για τον κινηματογράφο», το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Μέτρου 1.3 "Τεκμηρίωση, Αξιοποίηση και Ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού" του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας" του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (2000-2006) και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ειδικότερα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από το ελληνικό δημόσιο.

Το έργο της ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης του πολιτιστικού αποθέματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και της δημιουργίας διαδικτυακού κόμβου πληροφόρησης για τον κινηματογράφο, έθεσε τους εξής στόχους:

1.Οργάνωση και προετοιμασία των συλλογών ώστε να γίνει δυνατή η ψηφιοποίηση και εκμετάλλευσή τους.

2.Ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση του υλικού των συλλογών.

3.Δημιουργία πλατφόρμας ψηφιοποίησης, αρχειοθέτησης, διαχείρισης και προσπέλασης του ψηφιακού υλικού.

4.Δημιουργία ιστοτόπου προβολής του υλικού στο διαδίκτυο.

5.Εκμετάλλευση του παραπάνω ιστοτόπου για τη διαδικτυακή προβολή εκδηλώσεων του Φεστιβάλ κατά τη διάρκεια της διενέργειάς του (δημιουργία πλατφόρμας διαδικτυακού Φεστιβάλ).

Το συνολικό υλικό που ψηφιοποιήθηκε και τεκμηριώθηκε αποτελείται από περίπου 40.000 φωτογραφίες και έντυπο υλικό, 150 ώρες βίντεο και 50 ώρες ηχητικών ντοκουμέντων.

Το υλικό που ψηφιοποιήθηκε και τεκμηριώθηκε χωρίζεται στις εξής κατηγορίες:

1.Φωτογραφίες. Περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό από εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, όπως τελετές έναρξης και λήξης, παρουσιάσεις ταινιών, συνεντεύξεις Τύπου, δείπνα με καλεσμένους, πορτρέτα καλεσμένων, βραβεύσεις κ.λπ.

2.Επίσημοι Κατάλογοι.
Νοεμβρίου-Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Μαρτίου-Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

3.Πρώτο Πλάνο. Περιλαμβάνει τη μηνιαία έκδοση και τα επιπλέον φύλλα που εκδίδονται στα ετήσια Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

4.Έντυπο υλικό. Περιλαμβάνει προσκλήσεις, μπροσούρες, προγράμματα προβολών, καταλογάκια κ.ά., που έχουν εκδοθεί κατά την διάρκεια των Διεθνών Φεστιβάλ Κινηματογράφου, των Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, των ετήσιων αφιερωμάτων, των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των λοιπών δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ.

5.Εκδόσεις. Περιλαμβάνει μονογραφίες Ελλήνων και ξένων δημιουργών, θεματικά αφιερώματα, καταλόγους εκθέσεων κ.ά.

6.Αφίσες. Περιλαμβάνει τις επίσημες αφίσες των Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ, αφίσες αφιερωμάτων, παράλληλων εκδηλώσεων κ.ά.

7.Οπτικοακουστικό υλικό. Περιλαμβάνει υλικό από συνεντεύξεις διακεκριμένων καλεσμένων του Φεστιβάλ, τρέιλερ ταινιών, σποτ του Φεστιβάλ, εκπομπές, εκδηλώσεις (masterclasses, βραβεύσεις, εκθέσεις) κ.ά.

8.Αρχείο Ξένου Τύπου. Περιλαμβάνει τηλεοπτικές εκπομπές και ηχητικά ντοκουμέντα με καλύψεις από ξένα κανάλια και σταθμούς.

9.Κινηματογραφικός Αστήρ. Περιλαμβάνει επιλογή σημαντικού μέρους του κινηματογραφικού περιοδικού των ετών 1922-1960, το οποίο ανήκει στις συλλογές του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και αποτελεί μέρος του αρχειακού του υλικού.