Το Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2013

Το Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2013
Σάββατο 18 Μαΐου 2013, 10:00-22:00

Το Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, συμμετέχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται το Σάββατο 18 Μαΐου 2013, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Φέτος, ο εορτασμός έχει ως θέμα την εξίσωση «Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή», που πηγάζει από το σύγχρονο και διττό χαρακτήρα που έχουν αποκτήσει τα Μουσεία, καθώς αποτελούν φορείς διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ παράλληλα, είναι ανοιχτά στο ευρύ κοινό και αποτελούν χώρους δημιουργικής έκφρασης και αλληλεπίδρασης συμβάλλοντας δραστικά στην κοινωνική ανανέωση και κατ’ επέκταση στην κοινωνική αλλαγή.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Σάββατο 18 Μαΐου, όσοι βρεθούν στο Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, μέσα από προβολές αποσπασμάτων ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου, τη διαχρονική μεταλλαγή του αστικού τοπίου και να ανακαλύψουν τον τρόπο με τον οποίο καταγράφηκαν στις κινηματογραφικές ταινίες τοπιογραφικά σημεία αναφοράς, όπως οι παραδοσιακές συνοικίες, τα λιμάνια, τα μνημεία, οι αγορές, κ.ά. Ο κινηματογράφος θα ξεπροβάλλει ως κινηματογράφηση, προβολή και θέαση της μνήμης.

Την ίδια ημέρα η είσοδος στο Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης θα είναι ελεύθερη ενώ στο πωλητήριο του Μουσείου Κινηματογράφου – Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, οι εκδόσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διατίθενται με έκπτωση 30%.

Επιπλέον, το Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα Μουσεία του Α΄ προβλήτα του Λιμένα Θεσσαλονίκης - το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, και το Ολυμπιακό Μουσείο συνδιοργανώνουν την εικαστική μουσική διάδραση με τίτλο «Αληθινά όνειρα... Όλα τα Μουσεία μαζί...Δημιουργούμε», στον χώρο του προβλήτα, στις 19.30. Την επιμέλεια της κοινής δράσης έχει ο Σταύρος Παναγιωτάκης, ενώ συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Καλλιόπη Σφήκα (σύγχρονος χορός), NobodyJ, Αριστοτέλης Εμμανουηλίδης (ηλεκτρονική μουσική), Άννη Μπέρκα, Θάνος Παπαϊωάννου, γυναικείο πολυφωνικό σχήμα «Διώνη», μουσική ομάδα Ηλιοδρόμιο (τραγούδι), Αλέξανδρος Ριζόπουλος (βοηθός συντονισμού).

Οι δράσεις της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων τελούν υπό την αιγίδα του 1ου Φεστιβάλ Τουρισμού Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει από τις 16 έως τις 19 Μαΐου το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή της Ο.Λ.Θ. Α.Ε. και της Δ.Ε.Θ.-Helexpo, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.