Καθολικά προσβάσιμη προβολή της ταινίας «Όλα είναι δρόμος» Q&A με τον Παντελή Βούλγαρη και τους συντελεστές της ταινίας

63ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ //

3-13/11/2022

 

Καθολικά προσβάσιμη προβολή της ταινίας Όλα είναι δρόμος

Q&A με τον Παντελή Βούλγαρη και τους συντελεστές της ταινίας

 

Στο πλαίσιο του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Νοεμβρίου η καθολικά προσβάσιμη προβολή της ταινίας Όλα είναι δρόμος,  σε συνεργασία με την Alpha Bank, τον χορηγό προσβασιμότητας του Φεστιβάλ. Την προβολή τίμησαν με την παρουσία τους ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, καθώς και πολλοί από τους βασικούς συντελεστές. Τη συγκινητική βραδιά προλόγισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης: «Σας καλωσορίζω σε άλλη μία καθολικά προσβάσιμη προβολή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πριν 25 ακριβώς χρόνια, η ταινία ξεκίνησε την πορεία της για να καταλήξει μία από τις πιο επιδραστικές και όμορφες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Είναι, επίσης, μια ταινία αρκετά επίκαιρη. Έρχεται έπειτα από 25 χρόνια να μας μιλήσει για πολύ σοβαρά θέματα: το περιβάλλον, την πολιτιστική μας κληρονομιά, τον έρωτα. Είμαστε σήμερα ιδιαίτερα χαρούμενοι που φιλοξενούμε την ομάδα της ταινίας. Μαζί μας βρίσκονται ο σεναριογράφος Γιώργος Σκαμπαρδώνης, ο διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Φρέντζος και η βοηθός του, Κωνσταντίνα Βούλγαρη, ο υπεύθυνος για την εκτέλεση παραγωγής, Πάνος Παπαδόπουλος, δύο από τους βασικούς πρωταγωνιστές της ταινίας, ο Δημήτρης Καταλειφός και ο Γιώργος Αρμένης, και φυσικά ένας από τους πιο θρυλικούς και ταλαντούχους σκηνοθέτες του ελληνικού σινεμά, ο Παντελής Βούλγαρης».

 

Τον λόγο πήρε αρχικά ο Παντελής Βούλγαρης: «Καλύτερα τα λένε οι εικόνες. Είμαστε συγκινημένοι γιατί ύστερα από τόσα χρόνια βρισκόμαστε ξανά στο Φεστιβάλ. Με μια ταινία που η περιπέτειά της, η αγάπη όλων των συνεργατών, η υπέροχη Μακεδονία και η υπέροχη Θράκη έκαναν την εμπειρία της αξέχαστη. Αξέχαστοι είναι και οι φίλοι, οι οποίοι δεν είναι μαζί μας. Ο Θανάσης Βέγγος, η Ιουλία Σταυρίδου και ο Ντίνος Κατσουρίδης, ο οποίος από πολύ νωρίς με την αγάπη του παρέμεινε ένας αξέχαστος φίλος και συνεργάτης».

 

Μετά την προβολή της ταινίας και ένα πολύ θερμό χειροκρότημα από το κοινό, ακολούθησε Q&A με τον Παντελή Βούλγαρη και τους συντελεστές. Σε ερώτηση σχετικά με το αν ο χαρακτήρας της ταινίας που ισοπεδώνει ένα νυχτερινό μαγαζί είναι υπαρκτό πρόσωπο, ο Παντελής Βούλγαρης ανέφερε: «Όχι δεν είναι. Ο χαρακτήρας φτιάχτηκε από τον Σκαμπαρδώνη, τον Αρμένη και από όλους μας. Αλλά είναι απίστευτο πώς έγινε αυτό το γύρισμα. Δεν ήταν νύχτα τα γυρίσματα. Ήταν το πρωί, όπου τους ανέβαζα και χόρευαν πάνω στη σκηνή και σιγά σιγά δημιουργήσαμε τη σωστή ατμόσφαιρα». Όπως συμπλήρωσε ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης: «Όπως ξέρετε στο σινεμά και στην λογοτεχνία οι ήρωες δεν είναι απολύτως πραγματικοί. Είναι μια επινόηση του συγγραφέα ή του σεναριογράφου. Εδώ έχουμε έναν ήρωα, ο οποίος φαίνεται ακραίος αλλά κατά βάση δεν είναι. Αν παρατηρήσει κανείς την καθημερινή πραγματικότητα στην Ελλάδα θα συναντήσει ανθρώπους απείρως πιο ακραίους. Αυτός ο άνθρωπος εκπροσωπεί μια κοινή περίπτωση, την λεγόμενη, απόλυτη υπαρξιακή εξέγερση. Είναι αποκλεισμένος στην επαρχία, εγκλωβισμένος από την οικογένειά του, η οποία έχει καταρρεύσει, δεν έχει αναφορές πουθενά, δεν υπάρχει διέξοδος για εκείνον, και φτάνει σε μια εξέγερση. Μια λίγο διαφορετική περίπτωση Ζορμπά, που πάντα έρχεται και επανέρχεται στην καθημερινότητα».

 

Σχετικά με το αν υπάρχει κάποια συνοχή μεταξύ των τριών ιστοριών της ταινίας ο κ. Σκαμπαρδώνης εξήγησε σχετικά: «Η συνοχή σε ένα έργο δημιουργείται από το ύφος της αφήγησης του σκηνοθέτη. Μπορεί μέσα από τους δικούς τους αφηγηματικούς τρόπους, το δικό του χρώμα, να ενώνει τα πιο ετερόκλιτα στοιχεία. Ουσιαστικά πρόκειται για τρεις διαφορετικές ιστορίες της ελληνικής πραγματικότητας, οι οποίες είναι αντιπροσωπευτικές, ίσως και προφητικές. Και οι τρεις ιστορίες δίνουν και μια διάσταση βάθους». Ο κ. Βούλγαρης απάντησε ότι: «Είναι δύσκολο να πω το πώς γίνονται οι σκηνές. Είναι οι ανάσες των ηθοποιών, των τεχνικών. Κάθε μέρα που ξυπνάς και πηγαίνεις στο γύρισμα βλέπεις ότι είναι πολύ κοντά τα βλέμματα των ανθρώπων. Κάτι πολύ απροσδιόριστο, αλλά όλα αυτά είναι η μαγεία του κινηματογράφου. Δεν σχεδιάζω τη σκηνοθεσία στο χαρτί. Είναι μια καθημερινότητα γεμάτη έμπνευση και ταλέντο. Αυτά είναι τα στοιχεία από όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν στο σινεμά».

 

Η επόμενη ερώτηση αφορούσε τους ηθοποιούς και το πώς βιώσαν την εμπειρία της προβολής της ταινίας μετά από τόσα χρόνια. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Καταλειφό: «Είναι πολύ συγκινητικό να τη βλέπεις ξανά, 25 χρόνια μετά. Μια ταινία που γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη και τώρα να τη βλέπεις σε αυτή την αίθουσα. Μου αρέσει πολύ που συμμετέχω σε αυτή την ταινία. Μου άρεσαν πολύ και οι τρεις ιστορίες. Με έναν τρόπο είναι και ο Θανάσης Βέγγος εδώ. Νιώθω πολλή συγκίνηση γιατί είχαμε δουλέψει πολύ ωραία. Έμαθα να οδηγώ για την ταινία, δεν είχα ιδέα μέχρι τότε και τώρα ακόμα δεν έχω ιδέα. Και θυμάμαι τα υπέροχα τοπία των γυρισμάτων στην Μακεδονία. Ήταν μια πολύ όμορφη βραδιά η αποψινή». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Αρμένης που βλέπει συχνά την ταινία: «Με φτιάχνει! Δεν το είχα ποτέ αυτό στην ζωή μου. Δεν έχω πάει ποτέ στα μπουζούκια γιατί δεν είχα χρήματα και έπρεπε να γίνω καλός ηθοποιός για να βλέπω τον ήρωα και να το ζω μέσα από αυτόν. Ο Παντελής με βοήθησε πολύ. Μου έδωσε… μια και πήγα στα ουράνια, αλλά δεν θα ήθελα να είμαι κάποιος σαν τον ήρωα που υποδύομαι. Δεν θα παρατούσα, για παράδειγμα, τα τρία μου παιδιά. Υπάρχουν όμως και αυτοί οι άνθρωποι».

 

Ωστόσο, υπήρχε και μια τέταρτη ιστορία η οποία δεν μπήκε στην ταινία. «Περάσαμε έναν πολύ δημιουργικό χρόνο με τον Παντελή και είμαι ευγνώμων για τα όσα έχω διδαχθεί από αυτόν. Υπήρχαν κουβέντες για το ποιες ιστορίες θα μπουν ή όχι –τότε ήμασταν και νεότεροι και είχαμε πολλές ιδέες– αλλά έπρεπε να κάνουμε μια επιλογή. Ειλικρινά δεν θυμάμαι ποια ήταν η ιστορία, νομίζω μια με παλαιστές» εξήγησε ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης. Στη συνέχεια, ανέφερε ένα χιουμοριστικό περιστατικό από την προβολή της ταινίας στο Βέλγιο όπου τον πλησίασε κάποιος και τον ρώτησε: «Μα είναι δυνατόν ο ήρωας να ισοπέδωσε όλο το μαγαζί, χωρίς να υπολογίζει τους άλλους πελάτες;» Και του απάντησα “Eίστε Γάλλος και δεν καταλαβαίνετε”». Όπως συμπλήρωσε και ο Παντελής Βούλγαρης, σε μια προβολή της ταινίας στη Σαγκάη το κοινό άρχισε να χορεύει.

 

Η Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει στα τέλη Νοεμβρίου μεγάλο αφιέρωμα στον Παντελή Βούλγαρη, το οποίο θα ταξιδέψει και στην Αθήνα, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στις αρχές Δεκεμβρίου.