48ο ΦΚΘ: MASTERCLASS ΝΤΑΝΙ ΓΚΛΟΒΕΡ

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
16-25 Νοεμβρίου 2007
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
MASTERCLASS ΝΤΑΝΙ ΓΚΛΟΒΕΡ
 
Ο κινηματογράφος αλλά και η πολιτική, η τέχνη και η συλλογική μνήμη των ανθρώπων ήταν μερικά μόνο από τα θέματα που έθιξε ο Ντάνι Γκλόβερ, ο διάσημος αμερικανός ηθοποιός, παραγωγός και σκηνοθέτης, στο masterclass που έδωσε το Σάββατο 24 Νοεμβρίου, στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης. Ανάμεσα στο πολυπληθές κοινό του masterclass βρισκόταν και ο σκηνοθέτης Τζον Σέιλς μαζί με τη σύντροφο του και παραγωγό Μάγκι Ρένζι.
Τον Ντάνι Γκλόβερ παρουσίασε η διευθύντρια του Φεστιβάλ Δέσποινα Μουζάκη αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Από το Φονικό Όπλο μέχρι την Αγαπημένη, οι ερμηνείες του Ντάνι Γκλόβερ έχουν σημαδέψει την πορεία του στον κινηματογράφο. Είναι ένας καλλιτέχνης που έχει εργαστεί, πέρα από την υποκριτική, ως παραγωγός και ως σκηνοθέτης. Αποτελεί ενδιαφέρον παράδειγμα για το πως χτίζεις μια καριέρα κάτω από αντίξοες συνθήκες και για το πως ζεις μια γεμάτη ζωή».
Ο Ντάνι Γκλόβερ ξεκίνησε το masterclass μιλώντας για τη σειρά ταινιών Φονικό Όπλο που τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό. «Αν και πρόκειται για ταινίες δράσης, θίγουν διάφορα σημαντικά θέματα όπως η διακίνηση ναρκωτικών, το Απαρτχάιντ, η βία, η οπλοχρησία, και η μετανάστευση», είπε σχετικά, προσθέτοντας πως επιδιώκει οι ταινίες που συμμετέχει να προβάλουν θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος.
Σε ερώτηση για την εμπορικότητα των επιλογών του ο Ντάνι Γκλόβερ ήταν κατηγορηματικός: «Δεν μετανιώνω για τους ρόλους μου. Πιστεύω πως η φήμη και η αναγνωρισιμότητά μου με βοηθάνε να κάνω φιλμ τα οποία είναι σημαντικά για μένα. Η τέχνη, εξάλλου, λειτουργεί ως όχημα για μεταμόρφωση, εξελίσσει τη συλλογική μας μνήμη, τροφοδοτεί τη φαντασία μας και μας δίνει μια ευκαιρία να αλλάξουμε. Μέσα από την τέχνη οι άνθρωποι αναζητούν την ταυτότητα και τον εαυτό τους. Αυτοί που έχουν την δύναμη να ελέγξουν τον καλλιτεχνικό χώρο, μπορεί να αποδειχθούν πολύ επικίνδυνοι αν προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την θέση τους. Έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τη φαντασία μας και κατ’ επέκταση τις ιδέες μας».    
Σχετικά με τη θέση των αφροαμερικανών ηθοποιών στο σύγχρονο Χόλιγουντ, στάθηκε επιφυλακτικός λέγοντας πως η ήδη υπάρχουσα κοινωνική πυραμίδα δεν έχει αλλάξει επί της ουσίας: «Η αύξηση των αφροαμερικάνων ηθοποιών στο Χόλιγουντ είναι ποσοτική και όχι “ποιοτική”».   
Συνεχίζοντας, ο Ντάνι Γκλόβερ αναφέρθηκε στη σημασία και τη διαχρονική αξία της ταινίας The Color Purple («22 χρόνια μετά, οι άνθρωποι συνεχίζουν να μιλάνε γι’ αυτή την ταινία. Το Color Purple βοήθησε τη μαύρη κοινότητα να δει τον εαυτό της διαφορετικά») αλλά και στην τόλμη του Manderlay του Λαρς Φον Τρίερ, δηλώνοντας πως εντυπωσιάστηκε από το σθένος του σκηνοθέτη.
Ο Ντάνυ Γκλόβερ θεωρεί τον Τζον Σέιλς ως έναν από τους καλύτερους κινηματογραφιστές παγκοσμίως. «Ελπίζω να ξαναδουλέψω μαζί του κάποια στιγμή. Ο Σέιλς κάνει κάτι καταπληκτικό. Παίρνει μια ταινία που αναφέρεται στην μουσική (Honeydripper), και σκιαγραφεί όλη την κοινωνική κατάσταση μιας συγκεκριμένης εποχής. Και πάνω απ’ όλα δεν είναι δογματικός».
Κλείνοντας το masterclass, ο Ντάνι Γκλόβερ δήλωσε πως ως έφηβος επηρεάστηκε βαθύτατα από το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων (civil rights movement). «Ήθελα να είμαι σαν κι αυτούς, σαν όλους τους αγωνιστές της ελευθερίας».