Η έρευνα εστιάζει την προσοχή της στο διάστημα Αύγουστος 2020-Ιούλιος 2021 και επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο τα φεστιβάλ αξιοποίησαν διαφορετικά μοντέλα θέασης: φυσικής παρουσίας, όπου τα φεστιβάλ λειτουργούν σε φυσικούς χώρους, υβριδικά, όπου τα φεστιβάλ συνδυάζουν τη φυσική παρουσία και τη διαδικτυακή θέαση, και online, όπου τα φεστιβάλ προέβαλαν ταινίες μόνο διαδικτυακά. Ο αριθμός των φεστιβάλ που συμμετείχαν στην έρευνα είναι 13, ενώ τα ερευνητικά δεδομένα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, 12 συνεντεύξεις με καλλιτεχνικούς διευθυντές, γενικούς διευθυντές και επικεφαλής προγράμματος. Αναλυτικότερα, τα κινηματογραφικά φεστιβάλ που συμμετείχαν ήταν τα παρακάτω: Κάννες, Μπερλινάλε, Βενετία, Σαν Σεμπαστιάν, Ζυρίχη, Κάρλοβι Βάρι, BFI του Λονδίνου, Ρότερνταμ, Θεσσαλονίκη, Γκέτεμποργκ, Γάνδη, Les Arcs και Δουβλίνο. Την έρευνα υποστήριξαν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το ερευνητικό πρόγραμμα CONEX-Plus του Πανεπιστημίου Carlos III της Μαδρίτης, αλλά και η Γερουσία του Βερολίνου.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των Agora Talks του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Νοέμβριος 2021).

Παλαιότερες προσκλήσεις

Η εφαρμογή "e21" είναι μία δωρεάν εφαρμογή όπου περιέχει 24 πίνακες των λαϊκών ζωγράφων Παναγιώτη και Δημήτρη Ζωγράφου, τους οποίους παράγγειλε ο Στρατηγός Μακρυγιάννης. Οι πίνακες αυτοί έχουν μετατραπεί σε τρισδιάστατα έργα επαυξημένης πραγματικότητας.

Σκοπός της χρήσης της κάμερας είναι η εμφάνιση της εικόνας του περιβάλλοντος του χρήστη στην εφαρμογή και δεν γίνεται κανενός είδους καταγραφή ή μετάδοση. Η άδεια για τη χρήση της υπηρεσίας εντοπισμού θέσης έχει να κάνει με τον υπολογισμό της απόστασης της συσκευής από τα τρισδιάστατα έργα και την παρουσίαση τους σε συγκεκριμένες τοποθεσίες στην Ελλάδα.

Η εφαρμογή δεν συλλέγει καμία πληροφορία ή προσωπικά δεδομένα από την συσκευή του χρήστη.

* Κάθε ταινία θα είναι διαθέσιμη για περιορισμένες θεάσεις σε χρήστες αποκλειστικά από την Ελλάδα.
* Τα εισιτήρια για τις online προβολές δεν επιστρέφονται και δεν ακυρώνονται.

Η νέα εφαρμογή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για κινητά και tablet

Ζήστε την εμπειρία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μάθετε τα τελευταία νέα για τις δράσεις του και ανακαλύψτε δημιουργούς, έργα και στιγμές του παγκόσμιου σινεμά μέσα από τη νέα, λειτουργική εφαρμογή του Φεστιβάλ, ThessFest, η οποία δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν, περιλαμβάνει δύο γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά) και είναι σχεδιασμένη για κινητά και tablet. Διατίθεται για συσκευές Android και για λειτουργικό iOS.

Η εφαρμογή ενημερώνεται διαρκώς με όλες τις νέες δράσεις και το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η εφαρμογή περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: στοιχεία για τις ταινίες, το πρόγραμμα προβολών, τις εκδηλώσεις, καθώς και χρηστικές πληροφορίες, νέα και ενημερώσεις.

Με το app του Φεστιβάλ ThessFest στο κινητό σου αγοράζεις εισιτήρια όπου κι αν βρίσκεσαι. Εύκολα, γρήγορα, με ασφάλεια.

Μέσα από την εφαρμογή μπορείτε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αλλά και για την πλούσια ετήσια δραστηριότητα του πολιτιστικού οργανισμού που περιλαμβάνει προβολές, συζητήσεις, αφιερώματα και εκπαιδευτικά προγράμματα. Ενημερωθείτε, επίσης, για τις εκδηλώσεις του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης που ανήκει στο Φεστιβάλ.

Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης η ασφάλεια των θεατών και του προσωπικού είναι προτεραιότητά μας. Εφαρμόζουμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που υποδεικνύουν οι αρμόδιοι φορείς για μια ασφαλή κινηματογραφική εμπειρία.

Τι θα λέγατε να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο και να ανακαλύψουμε όλα εκείνα που έκαναν τα παλιά σινεμά να μοιάζουν τόσο όμορφα;

Ετοιμαστείτε, να δημιουργήσουμε και να ζωγραφίσουμε τις δικές μας γιγαντοαφίσες, τις τεράστιες εκείνες αφίσες που διαφήμιζαν τις ταινίες, τα παλιά τα χρόνια!

Ελάτε, να δοκιμάσουμε και να κατασκευάσουμε τα ρούχα που φόρεσαν οι διάσημοι, αγαπημένοι αστέρες του ελληνικού κινηματογράφου!

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προσφέρει μια σειρά εικαστικών δραστηριοτήτων με στόχο οι λιλιπούτειοι σινεφίλ να γνωρίσουν τα μυστικά του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.  Το εκπαιδευτικό υλικό περιλαμβάνει αφίσες από τη μοναδική συλλογή κινηματογραφικών γιγαντοαφισών Hellaffi  και εκθέματα από τη συλλογή του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Διαγωνισμός δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους «Γυρίζουμε Σπίτι!» 
(για παιδιά ηλικίας 6 έως 13 ετών)

Δημιουργήστε τη δική σας μικρού μήκους ταινία!

Γράψτε το σενάριο: αντλήστε έμπνευση από ό,τι υπάρχει γύρω σας – εκτός από ανθρώπους: αντικείμενα, έπιπλα, ρούχα, παιχνίδια, κατοικίδια, πράγματα που χαρακτηρίζουν την καθημερινότητά σας όσο Μένουμε Σπίτι και φτιάξτε την ιστορία σας. Σκεφτείτε τη συνθήκη που λένε και οι σοφοί σεναριογράφοι: Ποιος, που, πότε, πως και γιατί; Πώς ξεκινάει η ιστορία; Ποιος είναι ο τίτλος της; Ποιες είναι οι εκπλήξεις και ποιες οι ανατροπές που κάνουν την υπόθεση να κορυφωθεί; Και τελικά, πως ολοκληρώνεται;

 

Ανακαλύψετε τον εξοπλισμό σας: επιλέξτε ανάμεσα σε κινητό, tablet, laptop, φωτογραφική μηχανή, ό τι σας βολεύει.

Κάντε ρεπεράζ: Εξερευνήστε σπιθαμή προς σπιθαμή κάθε γωνία του σπιτιού, του μπαλκονιού, του κήπου, της βεράντας σας και καταλήξτε στους σκηνικούς χώρους που θεωρείτε ότι είναι οι καλύτεροι για τα γυρίσματα των πλάνων σας.

Φτιάξετε το πλάνο σας: Ανοίξτε το φακό και διαλέξτε την απόσταση που προτιμάτε. Θέλετε να εμφανίζεται στην οθόνη σας ολόκληρο το αντικείμενο (γενικό πλάνο), μισό (μεσαίο) ή μια λεπτομέρεια (κοντινό πλάνο);

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΝΕΑΡΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΓΟΝΕΑ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ "ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ":  
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μετά το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από γονείς και εφήβους για τον διαγωνισμό «Γράφουμε Σπίτι», παρατείνει την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής μέχρι την Δευτέρα 27 Απριλίου 2020 στις 23:59, και παράλληλα δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουν στον διαγωνισμό έφηβοι ηλικίας 13 ετών (μαθητές Α΄ Γυμνασίου). 


Διαγωνισμός «Γράφουμε Σπίτι!»

Διαγωνισμός συγγραφής ιστορίας σε μορφή σεναρίου «Γράφουμε Σπίτι!»

(για εφήβους ηλικίας 14 έως 18 ετών)

Ενεργοποιήστε τη φαντασία σας και γράψτε μια ιστορία που θα μπορούσε να γίνει σενάριο για μια μικρού μήκους ταινία μυθοπλασίας.

Διαλέξτε το θέμα σας: Έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε δυο θέματα: «Απίστευτες μέρες» (τι σημαίνει για σας απίστευτες μέρες, τι θα μπορούσε να συμβεί κατά τη διάρκειά τους, τι θα επιλέγατε να γίνει) ή «Μεγαλώνοντας» (τι σημαίνει μεγαλώνω, ωριμάζω, τι αλλάζει για μένα, τι μένει ίδιο).

Μιλήστε για ό,τι σας απασχολεί: Αφηγηθείτε ιστορίες, συναισθήματα, καταστάσεις, περιγράψτε πρόσωπα, τόπους, αντικείμενα με βιωματικό τρόπο.  Εκφράστε τον εσωτερικό σας κόσμο, τολμήστε στη δημιουργική σας έκφραση!

Εξοικειωθείτε με τις αφηγηματικές δομές και τις σεναριακές τεχνικές: Για να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε καλύτερα τα κινηματογραφικά εργαλεία, το φεστιβάλ θα διοργανώσει ένα μίνι σεμινάριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί online μέσα στις επόμενες ημέρες. 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΝΕΑΡΟΥΣ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗΣ