51ο ΦΚΘ: Βραβεία Αγοράς

ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ 51ου ΦΚΘ

Μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα, παρουσία του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρη Εϊπίδη, έπεσε η αυλαία της Αγοράς/Μάρκετ του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου στην Αποθήκη Γ’, όπου απονεμήθηκαν τα βραβεία του 8ου Ταμείου Ανάπτυξης Σεναρίου Balkan Fund, του 6ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου MF1 Script 2 Film Workshops και των Works in Progress.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο κ. Εϊπίδης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στην Αγορά. «Είναι μεγάλη βραδιά για εσάς η αποψινή. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε κοντά μας νέους ανθρώπους που φέρνουν τα project τους στη Θεσσαλονίκη και περνούν αυτή τη διαδικασία επιλογής. Το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι η παραγωγή καλών, ποιοτικών ταινιών», τόνισε ο κ. Εϊπίδης.

Στη συνέχεια, η υπεύθυνη διοργάνωσης της Αγοράς, κ. Marie Pierre Macia, ευχαρίστησε τους συνεργάτες της από το 51ο ΦΚΘ, ο οποίοι όπως είπε δούλεψαν πολύ σκληρά, παρά τις δυσκολίες. «Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι για εμάς κάτι παραπάνω από μια απλή διοργάνωση, το έχουμε μέσα στην καρδιά μας», σημείωσε η κ. Macia, και αναφερόμενη στους συμμετέχοντες συμπλήρωσε ότι «ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των κριτικών επιτροπών, θέλουμε να σας δούμε να προχωράτε και να εξελίσσεστε στον κόσμο του σινεμά».

Τα πρώτα βραβεία της εκδήλωσης δόθηκαν από την κριτική επιτροπή του 8ου Ταμείου Ανάπτυξης Σεναρίου Balkan Fund, η οποία αποτελείται από τους Alex Baciu (σεναριογράφο, Ρουμανία), Πάνο Ιωσηφέλη (σεναριογράφο, Ελλάδα) και Richard Kwietniowski (σεναριογράφο/σκηνοθέτη, Μ. Βρετανία/Πολωνία).

Η κριτική επιτροπή απένειμε τρία βραβεία (το ένα εξ ημισίας) που αντιστοιχούν σε 7.000 ευρώ το καθένα, στα εξής κινηματογραφικά σχέδια:

September: σενάριο Κάλλια Παπαδάκη/ Πέννυ Παναγιωτοπούλου, σκηνοθεσία/ παραγωγή Πέννυ Παναγιωτοπούλου, συμπαραγωγός Θανάσης Καραθάνος, Twenty Twenty Vision (Ελλάδα/ Γερμανία).

The Last Sleepless: σενάριο/ σκηνοθεσία Ilke Yesilay, συν-σκηνοθεσία Gulsen Akbas, παραγωγή Emre Yeksan, YXN – Yeksan Film (Τουρκία). Το βραβείο υποστηρίζεται από το CNC (Centre National du Cinema et de l’ Image Animee).

Και εξ ημισίας:

The Barbarians: σενάριο/σκηνοθεσία Ivan Ikic, συν-σεναριογράφος Boban Jevtic, παραγωγός Milan Stojanovic, Sense Production D.O.O. (Σερβία)

The House: σενάριο Sanja Kovacevic, σκηνοθεσία Zoran Sudar, παραγωγή Igor A. Nolan, Mainframe Production (Κροατία).

Η κριτική επιτροπή του 6ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads που αποτελείται από τους Gabor Greiner (Sales Agent – Films Boutique, Γερμανία), Claire Launay (ΑRTE, Γαλλία) και Διονύση Σαμιώτη (παραγωγός – Film in Mind, Ελλάδα) βράβευσε το κινηματογραφικό σχέδιο Youth, σε σκηνοθεσία Tom Shoval, παραγωγή Gal Greenspan, Greenproductions (Ισραήλ). Aπό φέτος, η Kodac Cinelabs Greece υποστηρίζει την παραγωγή του βραβευμένου κινηματογραφικού σχεδίου με υλικά και υπηρεσίες μέχρι και 10.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο παραγωγός του Youth κερδίζει επίσης διαπίστευση για το Producer’s Network του Φεστιβάλ των Καννών 2011 και την ευκαιρία να παρουσιάσει το κινηματογραφικό του σχέδιο στο Sofia Meetings του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφια το 2011.

Η κριτική επιτροπή του Crossroads αποφάσισε επίσης να αποδώσει ειδική μνεία στο κινηματογραφικό σχέδιο Home Sweet Home, σε σκηνοθεσία και παραγωγή Κυριάκου Τοφαρίδη, Avra Production (Κύπρος).

Στη συνέχεια, τιμώντας τη συνεργασία του με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο MFI Script 2 Film Workshops που διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ), βράβευσε το κινηματογραφικό σχέδιο The House: σενάριο Sanjia Kovacevic, σκηνοθεσία Zoran Sudar, παραγωγή Igor A. Nolan, Mainframe Production (Κροατία).

Τέλος, η κριτική επιτροπή των Works in Progress, αποτελούμενη από τους Juliete Schrameck (MK2, Υπεύθυνη Τμήματος Αγορών και Συμπαραγωγών, Γαλλία), Karel Och (Διευθυντή Προγράμματος – Karlovy Vary Intl Film Festival, Τσεχία) και Κωνσταντίνα Σταυριανού (παραγωγό – Graal, Ελλάδα) βράβευσαν την ταινία Άδικος Κόσμος σε σκηνοθεσία Φίλιππου Τσίτου, σενάριο Φίλιππου Τσίτου/Δώρας Μασκλαβάνου και παραγωγή Αλεξάνδρας Μπουσίου, Wrong Men (Ελλάδα). Να σημειωθεί ότι φέτος, οι εταιρείες Graal και Kodac Cinelabs Greece προσφέρουν στο βραβευθέν σχέδιο του τμήματος Works in Progress υπηρεσίες και υλικά αξίας έως και 70.000 ευρώ.