Το Σινεμά στη Σέντρα - Ποδόσφαιρο και Κινηματογράφος

 

Συζήτηση

«Η βία στα γήπεδα και η μεταφορά της στο σινεμά»

 

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει ως στόχο να συμμετέχει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου μέσω εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων σε ζητήματα που υπερβαίνουν τον πολιτιστικό του  χαρακτήρα και αφορούν σε διαφορετικές πτυχές της ελληνικής κοινωνίας. Αναδεικνύοντας μέσα από κινηματογραφικές ταινίες θέματα της καθημερινής ζωής του πολίτη, το Φεστιβάλ συνεισφέρει στην ευαισθητοποίηση του κοινού και την προώθηση του διαλόγου με στόχο την επίλυση προβλημάτων που μας αφορούν όλους. Αυτό είναι και το σκεπτικό πίσω από την διοργάνωση, μαζί με το Υφυπουργείο Αθλητισμού, του αφιερώματος «Το Σινεμά στη Σέντρα», το οποίο ολοκληρώνεται απόψε στο Ολύμπιον Galaxia Vacation Club. 

 

Κορυφαία στιγμή του αφιερώματος ήταν η συζήτηση με θέμα «Η βία στα γήπεδα και η μεταφορά της στο σινεμά», η οποία διεξάχθηκε με μεγάλη επιτυχία, το βράδυ της Δευτέρας, 5 Μαρτίου, στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον. Πλήθος επωνύμων, ποδοσφαιρόφιλων, αλλά και σινεφίλ ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για μια ουσιαστική συζήτηση για το φλέγον κοινωνικό ζήτημα της βίας που αμαυρώνει το πιο δημοφιλές άθλημα όλων, το ποδόσφαιρο, ενώ, μετά το πέρας της συζήτησης, παρακολούθησαν όλοι μαζί την προβολή της ταινίας Football Factory του Νικ Λαβ.

 

«Πρέπει όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στην αντιμετώπιση της βίας», τόνισε η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μουζάκη, ανοίγοντας τη συζήτηση. «Επιθυμία μας είναι να απαντήσουμε θετικά όχι μόνο στην αντιμετώπιση της βίας ενδημικά, στον χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά και να αναδείξουμε τη βαθιά σχέση αθλητισμού, πολιτισμού και κοινωνίας, σε μία εποικοδομητική συνάντηση μεταξύ τους. Η σχέση του χουλιγκανισμού με το ποδόσφαιρο, χωρίς να είναι αποκλειστική, είναι σίγουρα προνομιακή και δεν είναι τυχαία η εξάπλωσή του παράλληλα με την εξάπλωση του “βασιλιά των σπορ”. Η σύνδεση αυτή υφίσταται ακριβώς επειδή το ποδόσφαιρο είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα άθλημα. Είναι ένα σύνθετο κοινωνικό-πολιτιστικό γεγονός. Έτσι, έχει τη θλιβερή πρωτοκαθεδρία στην εκδήλωση της οπαδικής βίας, παρουσιάζοντας την ιδιομορφία να είναι το κατ’ εξοχήν παιχνίδι -όχι αγώνισμα, όχι άθλημα- των ντέρμπι, των φορτισμένων αναμετρήσεων ομάδων. Αναμετρήσεων φορτισμένων ιστορικά, πολιτικά, θρησκευτικά, κοινωνικά, που διεξάγονται υπό το βάρος αναφορών που λίγη έως καμία σχέση έχουν με τη «στρογγυλή θεά», και δυστυχώς έχουν συχνή κατάληξη τη βία.  Η πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιχειρεί να αναδείξει τον αθλητικό πολιτισμό ως έννοια που αποσκοπεί στη βελτίωση των ανθρωπίνων σχέσεων μέσα από το σεβασμό της διαφορετικότητας, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, και το θαυμασμό του ωραίου που υπηρετεί ο κινηματογράφος ως τέχνη αλλά και - γιατί όχι – το ίδιο το ποδόσφαιρο ως παιχνίδι τέρψης και συγκίνησης», συνέχισε η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

 

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, ο οποίος ανακοίνωσε τη δημιουργία Εθνικού Γραφείου Πρόληψης της οργανωμένης βίας (στους αθλητικούς χώρους), και, παράλληλα, τη δημιουργία ενός κεντρικού γραφείου, το οποίο σε συνεργασία με τις Βρυξέλλες, θα ανταλλάσσει πληροφορίες για οργανωμένη βία, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο λόγο του, τόνισε μεταξύ άλλων: «Το ποδόσφαιρο είναι ένα σοβαρό θέμα για συζήτηση. Έτσι το αντιμετωπίσαμε, από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε. Γενικότερα ο Αθλητισμός είναι στο κέντρο της ζωής. Στο ερωτηματικό βία ή θέαμα η απάντηση είναι αυτονόητη [...] Η μεγαλόψυχη κοινωνία έδειξε μια ανοχή δύο ετών, για προσαρμογή. Τώρα πλέον δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι, μεταξύ αυτών που θέλουν επεισόδια και εμάς που θέλουμε το θέαμα, θα κερδίσουν οι δεύτεροι, που είναι οι πολλοί.

Είναι φυσικό να θέλουμε όλοι να τελειώνουμε, σήμερα, με τη βία. Όμως δεν πρέπει να λησμονούμε ότι, στην Αγγλία, στη Γερμανία, στην Ολλανδία, που είχαν σκληρό χουλιγκανισμό, χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για να ολοκληρώσουν την διαδικασία. Και πάλι συνεχώς την αναπροσαρμόζουν. Η μάχη εξελίσσεται».

 

«Η διαιτησία ανέκαθεν καθόριζε στο ελληνικό ποδόσφαιρο τους όρους του παιχνιδιού», τόνισε με τη σειρά του ο τέως Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Φλωρίδης και συνέχισε: «Θέλω να πιστεύω πως βάλαμε τα θεμέλια, ώστε σήμερα όλα να εξελίσσονται πιο δίκαια. Στις ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχει ορισμός των διαιτητών, οι οποίοι σαφώς λαμβάνουν καλύτερη εκπαίδευση με αποτέλεσμα να σφυρίζουν πιο σωστά τους αγώνες».

 

«Ο συνδυασμός πρόληψης, καταστολής και ο περιορισμός της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού είναι αυτό που πρέπει να προτάξουμε για την αντιμετώπιση του προβλήματος», ανέφερε στη συνέχεια η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη.

 

«Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε οι πολλοί να επιβάλλουν στους λίγους την εξάλειψη της βίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πέτρος Κόκκαλης, Πρόεδρος της Super League.

 

«Το πρόβλημα στο ποδόσφαιρο είναι το ίδιο το ποδόσφαιρο. Η βία είναι το αποτέλεσμα», τόνισε στην ομιλία του ο Αλέξης Κούγιας, Πρόεδρος της ΠΑΣ Γιάννενα και συνέχισε: «Αυτοί που φωνάζουν για τη βία, είναι αυτοί που τα κονομάνε».

 

«Οι οπαδοί αντιδρούν με αντι-βία στην καταπάτηση της οπαδικής τους τιμής», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, ο εκδότης της εφημερίδας «Μακεδονία», καθηγητής και συγγραφέας, Κώστας Ζουράρις.

 

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης οι: Δημήτρης Κούκης, (Πρόεδρος ΠΑΕ Αιγάλεω), Αντώνης Βασσάρας, (πρόεδρος Ομοσπονδίας Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδας), Γιάννης Αναστασίου (διεθνής ποδοσφαιριστής ¶γιαξ), Νίκος Γουλιάς (Δημοσιογράφος), Βασίλης Κεχαγιάς, (Δημοσιογράφος, Διευθυντής Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης). Παρεμβάσεις έκαναν οι: Στράτος Κερσανίδης (κριτικός κινηματογράφου), Γιώργος Κυριακός, Γενικός Διευθυντής Super League, ¶ρις Νικολάκης, (Δημοσιογράφος), Ιωάννης Κομπότης, (Πρόεδρος Ένωσης Ποδοσφαιρικών Ομάδων Β’ και Γ’ Κατηγορίας), Θεόδωρος Μπιτίτσιος, (Πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης Βίας  (Δ.Ε.Α.Β.), Περικλής Στέλλας (Δημοσιογράφος), Τέτα Κώνστα (Λέκτορας Ψυχιατρικής).