8ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ - Emporiki Bank

AMBASSADE DE FRANCE EN GRÈCE

SERVICE DE COOPÉRATION ET D’ACTION CULTURELLE

INSTITUT FRANÇAIS D’ATHÈNES

 



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

8ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ - Emporiki Bank

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  26 Μαρτίου – 4 Απριλίου 2007 

ΟΛΥΜΠΙΟΝ GALAXIA VACATION CLUB

 

 

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

 

παρουσιάζει το

 

8ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου – Εmporiki Bank

στη Θεσσαλονίκη

 

Με τη συνεργασία

 

των ελληνικών  κινηματογραφικών εταιριών διανομής

και των Γαλλόφωνων Πρεσβειών στην Ελλάδα

 

και με την υποστήριξη των

 

  • Unifrance
  • Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

 

 

 

 

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν το 8ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου – Emporiki Bank στη Θεσσαλονίκη στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ GALAXIA VACATION CLUB από τις 26 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου, ταυτόχρονα με την Αθήνα  όπου το 8ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου – Emporiki Bank πραγματοποιείται απο τις 22 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου. Το 8ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου φέρνει στο κοινό της Θεσσαλονίκης  γαλλόφωνες και γαλλικές ταινίες, προερχόμενες από πολλές χώρες της Γαλλοφωνίας, όπως  το Μαρόκο, το Βέλγιο, ο Λίβανος, ο Καναδάς, η Γουϊνέα, κ.ά.

 

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί η σκηνοθέτις της ταινίας Pardonnez moi, Maïwenn Le Besco, η οποία θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει την ταινία της και να συζητήσει με το κοινό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία του Michel Ocelot Azur et Asmar, η οποία θα προβληθεί σε πρεμιέρα στις 29 Μαρτίου στο Ολύμπιον Galaxia Vacation Club με ελληνικούς υπότιτλους, θα συνεχίσει να προβάλλεται  υποτιτλισμένη στην ίδια αίθουσα και μετά το πέρας του φεστιβάλ, κι ενώ στις υπόλοιπες αίθουσες της πόλης θα προβάλλεται μεταγλωττισμένη.

 

Στη Θεσσαλονίκη θα προβληθούν 32 ταινίες, οι οποίες προέρχονται τα προγράμματα του φεστιβάλ, Πανόραμα, Το Γαλλικό Κινούμενο Σχέδιο και Μεταμεσονύχτιες Προβολές.

 

 

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ 8ΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ  Emporiki Bank ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

 

1. Les Ambitieux / Οι φιλόδοξοι

Σκηνοθεσία: Catherine Corsini.

Έγχρωμο, 35 mm, 90΄

Γαλλία, 2006

 

Ο Julien είναι ένας νεαρός συγγραφέας που ψάχνει απεγνωσμένα εκδότη. Η Judith είναι από τις ισχυρότερες εκδότριες της Γαλλίας. Οταν η Judith γνωρίζει τον Julien διαπιστώνει ότι είναι ασφαλώς ατάλαντος και σίγουρα πολύ όμορφος. Ο Julien και η Judith γίνονται ζευγάρι και το όνειρο του νεαρού συγγραφέα πραγματικότητα. Τι θα συμβεί όμως όταν ο Julien αποφασίσει να γράψει ένα βιβλίο με θέμα τη ζωή του πατέρα της Judith; Η νέα ταινία της Catherine Corsini ακροβατεί δεξιοτεχνικά ανάμεσα στο γαλλικό φιλμ συναισθηματικών αποχρώσεων και την αμερικάνικη ρομαντική κομεντί.

 

2. Bon Cop, Bad Cop

Σκηνοθεσία: Erik Canuel.

Έγχρωμο, 35 mm, 116΄

Kαναδάς, 2006

Ένας διάσημος δικηγόρος βρίσκεται νεκρός ακριβώς πάνω στα σύνορα της επαρχίας του Κεμπέκ και του Οντάριο. Γι’ αυτό τον λόγο, τα αστυνομικά σώματα των δύο περιφερειών είναι υποχρεωμένα να διεξάγουν την έρευνα από κοινού. Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις τους, οι ντετέκτιβ David Bouchard και Martin Ward, ο ένας εντελώς διαφορετικός από τον άλλον απ’ όπου κι αν τους κοιτάξει κανείς, δείχνουν και οι δυο σπουδή στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Τις αρκετά ανορθόδοξες μεθόδους του πρώτου δεν ασπάζεται πάντοτε ο δεύτερος, ο οποίος τηρεί αυστηρά τους κανονισμούς. Μια κωμωδία που στηρίζεται πάνω στις αντιθέσεις, μια ταινία ανάμεσα στο γέλιο και την αγωνία…

 

3. Bosta l’autobus / Bosta

Σκηνοθεσία: Philippe Aractingi

Έγχρωμο, 35 mm, 112΄.

Λίβανος, 2007

 

Μια μουσική ταινία δρόμου που αφηγείται την ιστορία επτά φίλων, που είχαν δεκαπέντε χρόνια να βρεθούν μεταξύ τους. Ξαναφτιάχνουν την παλιά ομάδα τους που χόρευε dabké και με ένα παλιό σχολικό λεωφορείο ξεκινούν για μια περιοδεία σε όλο τον Λίβανο με σκοπό να παρουσιάσουν μια σύγχρονη εκδοχή αυτού του παραδοσιακού χορού. Η περιπλάνηση θα τους φέρει αντιμέτωπους με τον ίδιο τους τον εαυτό αλλά και με τις πολλαπλές ταυτότητες της χώρας τους. Υιοθετώντας τη φόρμα του μιούζικαλ και έναν ελαφρύ τόνο, η ταινία προσεγγίζει σοβαρά θέματα, όπως είναι η ανεκτικότητα μεταξύ των θρησκειών, η σχέση με τον πατέρα, η ομοφυλοφιλία και η θέση της γυναίκας στη λιβανέζικη κοινωνία.

 

4. Cages / Kλουβιά

Σκηνοθεσία: Olivier Masset-Depasse.

Έγχρωμο, 35 mm, 86

Bέλγιο, 2006

 

H Eve και ο Damien,ένα αγαπημένο ζευγάρι, έχουν ένα λίγο ιδιαίτερο καφέ: τον Ζωολογικό Κήπο. Κάθε χρόνο οργανώνουν εκεί τον διαγωνισμό της καλύτερης φωνής ζώου. Η κοπέλα επικοινωνεί με χειρονομίες αφού, μετά από ένα ατύχημα που είχε, δεν μπορεί πλέον να μιλάει. Αποφεύγει τις λέξεις με έναν τρόπο παθολογικό. Όμως ο σύντροφός της τις έχει ανάγκη, οι λέξεις είναι ζωτικές για αυτόν. ∆εν καταφέρνει πια ούτε καν να εκφράσει τις επιθυμίες του, φυλακισμένος μέσα σε μια εσωτερική ομίχλη. Το ζευγάρι βρίσκεται στο χείλος της ασφυξίας

 

5. Camping / Κάμπινγκ

Σκηνοθεσία: Fabien Onteniente.

Έγχρωμο, 35 mm, 95

Γαλλία, 2006

 

Στο κάμπινγκ «Γαλάζια κύματα», καταφθάνουν παραθεριστές από ολόκληρη τη ΓαλλίαΌπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ήρθε η στιγμή να ξανασυναντηθούν οι οικογένειες που συχνάζουν εκεί, όπως το θέλει η συνήθεια, γύρω από ένα απεριτίφ. Μόνο που φέτος η οικογένεια Pic δεν έχει πια τη θέση 17 που πάντοτε έπιανε, οι Gatineau κατασκηνώνουν αλλού ξεχωριστά και η γυναίκα του Patrick Chirac, του πλειμπόι από την Dijon, τον εγκαταλείπει. Σ’ αυτό το κάμπινγκ βρίσκεται –επειδή έτσι το έφεραν οι καταστάσεις, όχι επειδή το ήθελε–, και ο Michel Saint Josse, πλαστικός χειρούργος στο Παρίσι, για να υποστεί τα υπαρξιακά προβλήματα μιας ράτσας ανθρώπων που μέχρι τότε του ήταν άγνωστη: των κατασκηνωτών….

 

6. Chaos / Χάος

Σκηνοθεσία: Xawery Zulawski

Έγχρωμο, 35 mm, 124

Πολωνία, 2006 

 

Τρία αδέλφια νιώθουν μέσα τους να είναι εξεγερμένα. Και οι τρεις τους ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή, αλλά ο καθένας τους έχει τα δικά του όπλα για να πετύχει τον στόχο του. Ο Slawek είναι ένας φιλόδοξος δικηγόρος και δεν θέλει να έρθει το ψέμα να σπιλώσει την καριέρα του. Ο Blondas είναι έτοιμος να κάνει έως και φόνο για να προσφέρει στην οικογένειά του ένα καλύτερο μέλλον. Ο Niki είναι αναρχικός. Θέλει να αλλάξει τον κόσμο, αλλά αγωνίζεται κυρίως για την προσωπική του ευτυχία. Κάποια μέρα ωστόσο θα χρειαστεί να διαλέξουν ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα για αυτούς.

 

7. Le Concile de pierre / Ο πέτρινος κύκλος

Σκηνοθεσία: Guillaume Nicloux.

Έγχρωμο, 35 mm, 100

Γαλλία, 2006

 

Η Laura Siprien αναρωτιέται μήπως είναι έτοιμη να χάσει τα λογικά της. Εφιάλτες και παραισθήσεις τη βυθίζουν εδώ και μερικές εβδομάδες μέσα σε ένα ανεξέλεγκτο άγχος. Ποιος είναι στ’ αλήθεια ο γιος της ο Liu-San; Από πού έρχεται; Τι να σημαίνει το παράξενο σημάδι που εμφανίστηκε πάνω στο στέρνο του; Μερικές μέρες πριν από τα έβδομα γενέθλιά του, το παιδί πέφτει θύμα απαγωγής. Πεπεισμένη πως γνωρίζει πού το έχουν οδηγήσει οι απαγωγείς, η Laura ρίχνεται με όλες της τις δυνάμεις σε μια περιπλάνηση στα σύνορα του παράξενου και του φανταστικού.

 

8. Daratt

Σκηνοθεσία: Mahamat-Saleh Haroun.

Έγχρωμο, 35 mm, 95

Τσαντ, 2006

 

Bρισκόμαστε στο Τσαντ, το 2006. Η κυβέρνηση έχει παραχωρήσει αμνηστία σε όλους τους εγκληματίες πολέμου. Ο Atim είναι 16 χρονών και ο παππούς του του δίνει ένα ρεβόλβερ για να πάει να βρει τον άνθρωπο που σκότωσε τον πατέρα του. Παλαιός εγκληματίας πολέμου, ο Nassara είναι τώρα πια τακτοποιημένος, παντρεμένος και έχει ανοίξει έναν μικρό φούρνο. Με αμετακίνητη την απόφασή του να τον σκοτώσει, ο Atim προσεγγίζει τον Nassara, τον κάνει να πιστέψει πως ψάχνει δουλειά και εκείνος τον προσλαμβάνει ως μαθητευόμενο φούρναρη. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μια περίεργη σχέση αναπτύσσεται ανάμεσα στους δυο τους. Παρά την απέχθεια που νιώθει, ο Atim φαίνεται να βρίσκει στον Nassara την πατρική φιγούρα που πάντοτε του έλειπε.

 

9. Un dimanche à Kigali

Σκηνοθεσία: Robert Favreau.

Έγχρωμο, 35 mm, 118

Καναδάς, 2006

 

Eίναι άνοιξη του 1994. Ένας Σκηνοθέτης που βρίσκται σε φάση απογοήτευσης γυρίζει μια ταινία με θέμα το AIDS και ερωτεύεται μια νεαρή κοπέλα από τη Ρουάντα. Όμως ξεσπάει ο εμφύλιος πόλεμος και αναγκάζονται να χωριστούν. Έπειτα από απουσία πολλών μηνών, εκείνος προσπαθεί να την ξαναβρεί. Η ταινία αποτελεί κινηματογραφική διασκευή του μυθιστορήματος «Μια Κυριακή στην πισίνα στο Κιγκάλι» του Καναδού δημοσιογράφου και συγγραφέα Gil Courtemanche.

 

10. Ecoute le temps / ¶κου τον χρόνο

Σκηνοθεσία: Alanté Kavaïté

Έγχρωμο / Couleur, 35 mm, 87

Γαλλία, 2005

 

Η μητέρα της Charlotte βρίσκεται δολοφονημένη στο σπίτι της στην εξοχή. Μόλις φτάνει εκεί, συνειδητοποιεί ότι δεν ήξερε και πολλά πράγματα για τη ζωή που ζούσε η μητέρα της στο χωριό και το μέρος της φαίνεται πως κρύβει τρομερά μυστικά. Καθώς βλέπει την έρευνα της Αστυνομίας να μην προχωράει, αποφασίζει να ηχογραφήσει η ίδια τους υπόπτους με τον προσωπικό εξοπλισμό που διαθέτει ως ηχολήπτρια. Όμως πάνω στις ηχογραφήσεις, κάποιες μυστηριώδεις φωνές που έρχονται από το παρελθόν της μητέρας της μπερδεύονται με τις φωνές των συνομιλητών της. Εγγυημένο σασπένς και ανατριχίλες σε αυτό το συναρπαστικό θρίλερ με φόντο φαινόμενα από τον χώρο της παραψυχολογίας.

 

11. Entre adultes / Μεταξύ ενηλίκων

Σκηνοθεσία: Stéphane Brizé

Έγχρωμο, 35 mm, 80

Γαλλία , 2006

 

Έξι άντρες και έξι γυναίκες, δώδεκα ενήλικες, που μεταξύ τους ερωτεύονται, λένε ψέματα, στήνουν μηχανορραφίες, αλληλοαπατούνται, εξομολογούνται και εγκαταλείπονται. Βασισμένο στην ίδια δομή που βρίσκουμε και στο Ερωτικό γαϊτανάκι (1950) του Max Ophüls, η ταινία παρουσιάζει σε κάθε επεισόδιό του δύο πρόσωπα. Το ένα από αυτά το ξανασυναντούμε και στην επόμενη σκηνή μαζί με έναν καινούργιο πρωταγωνιστή, ο οποίος με τη σειρά του γίνεται ο ήρωας του επόμενου σκετς και ούτω καθεξής. Αυτή η αφηγηματική δομή δίνει στον σκηνοθέτη τη δυνατότητα να σκιαγραφήσει το πορτρέτο πολλών ζευγαριών και να υπογραμμίσει το αίσθημα του ανικανοποίητου αλλά και τα ψέματα στα οποία καταφεύγουν όσα πρόσωπα βρίσκονται εν μέσω ερωτικής ταραχής.

 

12. La Faute à Fidel / Φταίει ο Φιντέλ

Σκηνοθεσία: Julie Gavras.

Έγχρωμο, 35 mm, 99

Γαλλία, 2006

 

Για την εννιάχρονη Anna η ζωή κυλάει ήρεμα και άνετα ανάμεσα στο θρησκευτικό σχολείο όπου πηγαίνει και στο σπίτι των γονιών της, της Marie και του Fernando. Η μοναδική σκιά που υπάρχει σε αυτό τον τέλειο πίνακα είναι ένας θείος εκεί πέρα, στην Ισπανία, που συμμετέχει στην αντίσταση ενάντια στον Φράνκο. Ένας κομμουνιστής για τον οποίο δεν πρέπει να γίνεται κουβέντα. Η σύλληψη και ο θάνατος αυτού του θείου, ένα ταξίδι στη Χιλή, κάποιες συναντήσεις… Όλα αυτά τα γεγονότα, τη σημασία των οποίων δεν μπορεί να αντιληφθεί η Αnna, πρόκειται ωστόσο να αλλάξουν ριζικά τη ζωή των γονιών της. Μετακόμιση, αποδιοργάνωση, αλλαγές νταντάδων, πιο μικρό διαμέρισμα, καινούργια πρόσωπα. Και τότε η Anna αντιστέκεται και πολεμάει με τα δικά της αδύναμα όπλα. Μια τρυφερή και τσουχτερή ματιά για την οποιαδήποτε ιδεολογική στράτευση.

 

13. Frankie

Σκηνοθεσία: Fabienne Berthaud.

Έγχρωμο, 35 mm, 90

Γαλλία, 2006

 

Η εικοσιεξάχρονη Frankie, ένας ξανθός άγγελος με μια ψυχρή και εύθραυστη ομορφιά, μόλις έχει εισαχθεί σε μια ψυχιατρική κλινική όπου προσπαθεί να ξαναβρεί τον εαυτό της σιγά-σιγά… Μα τι συνέβη στη Frankie για να φτάσει μέχρι αυτό το σημείο; Η ιστορία της είναι η ιστορία ενός μανεκέν που δεν είναι πια ούτε πάρα πολύ νέα ούτε πάρα πολύ όμορφη… Η Frankie δεν έχει πια θέση σε έναν κόσμο γεμάτο από λαμπερά φώτα και ψεύτικα λόγια, όπου κυριαρχούν η νιότη και τα εφήμερα πράγματα. Η διάλυση των ψευδαισθήσεων για μια γυναίκα που φτάνει στο τέρμα της καριέρας της και συνειδητοποιεί την απέραντη μοναξιά της… Η Frankie έχει γίνει μια «άστεγη πολυτελείας» και περιφέρει τη ζωή και τη βαλίτσα της από φτηνά ξενοδοχεία σε φωτογραφικά στούντιο κι από μπαρ σε πρακτορεία μοντέλων…

 

14. Hell

Σκηνοθεσία: Bruno Chiche.

Έγχρωμο, 35 mm, 100

Γαλλία, 2005

 

H Ella, που τη φωνάζουν και με το «κολασμένο» όνομα Hell, ανήκει σ’ αυτή τη νέα γενιά των πλούσιων που δεν ζουν με ψευδαισθήσεις. Είναι μια κακόμοιρη ζάπλουτη κοπέλα που φοράει παπούτσια Prada, εμπιστεύεται τις ανταύγειές της στο κομμωτήριο Toni and Guy, σνιφάρει κοκαΐνη με μεγάλη άνεση, διασκεδάζει όπως-όπως στο κλαμπ Cabaret ή και στο Queen, νιώθει αφόρητη πλήξη επειδή, καθώς και όλοι οι φίλοι της –γόνοι σταρ, υπουργών ή βιομηχάνων–, δεν έχει πια τίποτ’ άλλο να ποθήσει. Kαι το αποκορύφωμα της δυστυχίας της είναι ότι, καθώς την πιάνουν τα κλάματα έξω από τον οίκο Dior, ένας γοητευτικός νεαρός που δεν μοιάζει με κανέναν από αυτούς που έχει ήδη γνωρίσει, έρχεται να την παρηγορήσει και την πηγαίνει σπίτι της με μια μαύρη Porsche. Τρελά ερωτευμένη, η Hell θα πρέπει να υπομείνει «τις μηδενιστικές του ομιλίες και την απαράμιλλη διαστροφή του», δηλαδή θα πρέπει να ανακαλύψει τον έρωτα, αυτή την άλλη κόλαση.

 

15. L’Héritage / H κληρονομιά

Σκηνοθεσία: Gela Babluani, Temur Babluani.

Έγχρωμο, 35 mm, 80

Γεωργία, 2006

 

Τρεις νέοι Γάλλοι είναι αποδέκτες μιας κληρονομιάς και φτάνουν στην Τιφλίδα της Γεωργίας για την αποκτήσουν. Πρόκειται για ένα οχυρωμένο κτίσμα… που όμως, όταν φτάνουν έπειτα από δύο μέρες διαδρομή με το λεωφορείο, βλέπουν πως είναι ερείπιο. Περιστοιχισμένοι από έναν διερμηνέα και οπλισμένοι με πολλή υπομονή πάνε να δουν από κοντά αυτές τις παμπάλαιες πέτρες, όμως το ταξίδι τους αποκτά απότομα μια άλλη κατεύθυνση. Καθώς παίρνουν τον δρόμο που τους οδηγεί στα βουνά της δυτικής Γεωργίας, ανεβαίνουν στο λεωφορείο δύο άντρες κρατώντας ένα άδειο φέρετρο: ένας νέος και ένας γέρος που πηγαίνουν στο χωριό των προαιώνιων εχθρών της οικογένειάς τους…

 

16. L’Homme de sa vie / O άντρας της ζωής του

Σκηνοθεσία: Zabou Breitman.

Έγχρωμο, 35 mm, 114

Γαλλία, 2006

 

Όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος ο Frédéric και η γυναίκα του η Frédérique θα περάσουν τις διακοπές μαζί με αρκετά μέλη της οικογένειάς τους στο μεγάλο εξοχικό τους σπίτι, που βρίσκεται χαμένο κάπου μέσα στην καρδιά της περιοχής Drôme. Ένα βράδυ καλούν σε δείπνο τον Hugo, τον καινούργιο τους γείτονα που δηλώνει ανοιχτά και το διασκεδάζει πως είναι ομοφυλόφιλος. Ο Hugo και ο Frédéric, που μένουν μόνοι τους να συζητούν γύρω από τον έρωτα μέχρι τα χαράματα, θα ξεκινήσουν μια σχέση που θα φέρει αναστάτωση τόσο μέσα στην καρδιά τους όσο και στον περίγυρό τους…

 

17. Hors de prix / Φωτιά και λάβρα

Σκηνοθεσία: Pierre Salvadori.

Έγχρωμο, 35 mm, 103

Γαλλία, 2006

 

O Jean είναι ένας ντροπαλός σερβιτόρος που δουλεύει σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο και στα μάτια της Irène, μιας τυχοδιώκτισσας, φαντάζει για δισεκατομμυριούχος. Όταν ανακαλύπτει ποιος είναι στην πραγματικότητα, εκείνη το σκάει δίχως να περιμένει λεπτό. Όμως ο Jean, που την έχει ερωτευτεί, ξεκινάει να την αναζητήσει και τη βρίσκει στην Κυανή Ακτή. Σε πολύ λίγο χρόνο δεν του μένει τίποτε στην τσέπη και τελικά υιοθετεί τον τρόπο ζωής της αγαπημένης του και γίνεται συνοδός κυριών σε ένα ξενοδοχείο πολυτελείας. Αυτή η νέα στροφή στη ζωή του τον φέρνει κοντά στην Irène, η οποία τελικά αποδέχεται την παρουσία του. Και τότε αυτή του δίνει συμβουλές και, χωρίς να το συνειδητοποιεί, δένεται όλο και πιο πολύ μαζί του…

 

18. Indigènes / Μέρες δόξας

Σκηνοθεσία: Rachid Bouchareb.

Έγχρωμο, 35 mm, 128

Αλγερία – Μαρόκο - Γαλλία, 2006

 

1943. Ακόμα δεν είχαν πατήσει το πόδι τους σε γαλλικό έδαφος, αλλά μια και ξέσπασε ο πόλεμος, ο Saïd, ο Abdelkader, ο Messaoud και ο Yassir θα επιστρατευτούν, όπως και άλλοι 130.000 «ιθαγενείς», στον γαλλικό στρατό για να απελευθερώσουν τη «μητέρα πατρίδα» από τους εχθρούς Ναζί. Αυτοί οι ήρωες, που η Ιστορία τους έχει ξεχάσει, θα νικήσουν σε μάχες στην Ιταλία, την Προβηγκία και τα Βόσγια, πριν βρεθούν μόνοι τους να προσπαθούν να υπερασπιστούν ένα χωριό της Αλσατίας απέναντι σε ένα γερμανικό τάγμα....

 

19. Jeune homme / Ο μπέιμπι-σίτερ

Σκηνοθεσία: Christoph Schaub.

Έγχρωμο, 35 mm, 77

Ελβετία, 2006

 

O Sebastian έχει μπει πια στα δεκαοκτώ του. Επιτέλους ενήλικος και ελεύθερος; Ο πατέρας του τον προορίζει για μελλοντικό αφεντικό του οικογενειακού τους τυπογραφείου, αλλά τον πνίγει και η μητέρα του, που το μόνο που θέλει είναι το καλό του. Έτσι, τη μέρα των δέκατων όγδοων γενεθλίων του, ο Sebastian τους αναγγέλλει πως φεύγει για τη Γενεύη όπου θα δουλέψει ως μπέιμπι-σίτερ, εννοείται για να βελτιώσει τα γαλλικά του. Ο πατέρας του γίνεται έξαλλος, μεγάλη και η ταραχή της μητέρας του. Μόνο η αδελφή του η Kathrin βρίσκει τον βενιαμίν της οικογένειας «πάρα πολύ κουλ». Όμως, πέρα από τις διαφορές μεταξύ της γερμανόφωνης και της γαλλόφωνης Ελβετίας, ο Sebastian δεν πρόκειται να μάθει μόνο τη γλώσσα αλλά κι άλλα πράγματα…

 

 

20. Lady Chatterley / Λαίδη Τσάτερλι

Σκηνοθεσία: Pascale Ferran.

Έγχρωμο, 35 mm, 128’

Γαλλία, 2006

 

Στον πύργο των Chatterley, η Constance περνάει μέρες γεμάτες μονοτονία, φυλακισμένη στα όρια του γάμου της και της αίσθησης του καθήκοντος. Την άνοιξη, μέσα στο δάσος του Wragby, γνωρίζει τον Parkin, τον επιστάτη του κυνηγιού στην περιοχή. Και από το σημείο αυτό αρχίζει η αφήγηση μιας συνάντησης, ενός δύσκολου ημερώματος, ενός αργού ξυπνήματος του αισθησιασμού σε εκείνη, μιας μακριάς επιστροφής στη ζωή για αυτόν. Ή αλλιώς, πώς ο έρωτας ταυτίζεται με την εμπειρία της μεταμόρφωσης. Βραβεία César 2007 στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας, καλύτερου α’ γυναικείου ρόλου, καλύτερης φωτογραφίας, καλύτερων κοστουμιών, καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.

 

21. Meurtrières / Nεαρές δολοφόνοι

Σκηνοθεσία: Patrick Grandperret.

Έγχρωμο, 35 mm, 97

Γαλλία, 2006

 

Η Nina και η Lizzy είναι δυο συνηθισμένες, ελαφρώς ευαίσθητες κοπέλες και κάποια στιγμή διασταυρώνονται οι δρόμοι τους. Αμέσως η μια αναγνωρίζει τον εαυτό της στην άλλη… Όταν βρίσκονται μαζί, νιώθουν δυνατές, γεμίζουν με καλή διάθεση… ∆υο κοπέλες που αναζητούν την αγάπη με μοναδικό όπλο τα όνειρά τους. Και κάθε στιγμή που περνάει, κάθε πρόσωπο που συναντούν, τους κλείνει ακόμα λίγο πιο πολύ τις πόρτες ενός κόσμου και δεν έχουν τα κλειδιά του για να τις ανοίξουν. Με ένα τίποτα στην τσέπη τους, δεν μπορούν να πάνε μακριά. Ή μπορεί να πάνε κατευθείαν πάρα πολύ μακριά

 

22. Mon fils à moi /  O δικός μου γιος

Σκηνοθεσία: Martial Fougeron.

Έγχρωμο / Couleur, 35 mm, 90

Γαλλία, 2007

 

O Julien είναι ένα αγόρι πάνω στο ξεκίνημα της εφηβείας. Οι διαθέσεις της αυστηρής και κτητικής μητέρας του έχουν πολλά σκαμπανεβάσματα. Παραμελημένη από τον σύζυγό της, επενδύει όλη της την αγάπη πάνω στον γιο της, παρακολουθώντας σχολαστικά και την παραμικρή του κίνηση. Παρόλο που κάποιες στιγμές δείχνουν να συνεννοούνται μεταξύ τους, ο Julien, πειθήνιος και υποταγμένος στη μητέρα του, κλείνεται όλο και πιο πολύ στον εαυτό του μέχρι που φτάνει μια μέρα που δεν μπορεί άλλο να την αντέξει. Βραβείο καλύτερης ταινίας και καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του San Sebastián το 2006.

 

23. Ne le dis à personne / Mην το πεις σε κανέναν

 

Σκηνοθεσία: Guillaume Canet.

Έγχρωμο, 35 mm, 125

Γαλλία, 2006

Η Margot δολοφονήθηκε άγρια από έναν κατά συρροή δολοφόνο. Εντελώς διαλυμένος, ο Alex ξαναφέρνει στο μυαλό του μέρα με τη μέρα τις συγκινητικές αναμνήσεις του χαμένου του έρωτα. Οκτώ χρόνια έχουν περάσει από τότε. Ο Alex δέχεται ένα ανώνυμο μέιλ. Κάνει κλικ: μια εικόνα… το πρόσωπο μιας γυναίκας μέσα στο πλήθος, κινηματογραφημένο σε πραγματικό χρόνο. Το πρόσωπο της Margot… Συγκλονιστικές δολοφονίες, σκηνές δράσης που κόβουν την ανάσα, ένα καταπληκτικό καστ, ένα ερωτικό θρίλερ που σάρωσε τα βραβεία César 2007 στις κατηγορίες καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερου α ανδρικού ρόλου, καλύτερης μουσικής και καλύτερου μοντάζ.

 

24. No Body is perfect

Σκηνοθεσία: Raphaël Sibilla.

Έγχρωμο, 35 mm, 82

Ελβετία, 2006

 

Αυτή η ταινία είναι ο καρπός πολλών χρόνων διείσδυσης στην καρδιά της ανθρώπινης φαντασίωσης και των πολλαπλών όψεων της σεξουαλικότητας. Με μοναδικό εξοπλισμό την κάμερά του, ο Raphaël Sibilla μας παρουσιάζει, από κάθε γωνιά του πλανήτη μας, ένα ταξίδι στον πολύ μύχιο κόσμο των «συναινούντων ενηλίκων» για τους οποίους η αναζήτηση της ηδονής δεν συναντά κανένα όριο.

 

25. Nos jours heureux / Oι αγαπημένες μας μέρες

Σκηνοθεσία: Eric Toledano, Olivier Nakache.

Έγχρωμο, 35 mm, 100

Γαλλία, 2006

 

Αξέχαστοι καβγάδες στην καντίνα, πρώτοι έρωτες, πρώτα τσιγάρα, πρώτα πάρτι, ανελέητες επισκέψεις σε μουσεία, νύχτες μέσα σε μια σκηνή ή με σλίπινγκ-μπαγκ… δεν σας θυμίζουν τίποτε όλα αυτά; Φέτος το καλοκαίρι, ο Vincent Rousseau πρόκειται να διευθύνει την πρώτη του κατασκήνωση! Ανάμεσα στους ομαδάρχες που έχουν εκτροχιαστεί εντελώς, τα ασυγκράτητα παιδιά και τις επισκέψεις-έκπληξη από το Υπουργείο Νεότητας και Αθλητισμού, αυτές οι τρεις εβδομάδες προβλέπονται πολύ πιο ταραγμένες απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς! Οι κατασκηνώσεις… δεν είναι υποχρεωτικά ένα είδος διακοπών που μπορεί να αντέξει ο καθένας!

 

26. Pardonnez-moi/ Συγχωρήστε με

Σκηνοθεσία: Maïwenn Le Besco

Έγχρωμο / Couleur, 35 mm, 86

Γαλλία, 2006

 

Ενώ περιμένει το πρώτο της παιδί, η Violette αποφασίζει να του προσφέρει μια ταινία για την οικογένειά της. Με την κάμερα στο χέρι θα προκαλέσει το ξέσπασμα της αλήθειας και την αποκάλυψη των μυστικών της οικογένειας, αντιμετωπίζοντας με τη σειρά τη μητέρα της, τις αδελφές της, έναν δημοσιογράφο που η μητέρα της είχε γνωρίσει είκοσι χρόνια πριν και τέλος τον πατέρα της… Εξομολογήσεις, κραυγές, δάκρυα και γέλια… Κανείς τους δεν πρόκειται να βγει σώος και αβλαβής αν δεν καταλάβει πρώτα την έννοια της συγχώρεσης.

 

27. Le Serpent / Tο φίδι

Σκηνοθεσία: Eric Barbier.

Έγχρωμο, 35 mm, 119

Γαλλία, 2007

 

O Vincent Mandel είναι φωτογράφος και οικογενειάρχης που, ενώ περιμένει να βγει το διαζύγιό του, βλέπει τη ζωή του να καταρρέει εξαιτίας μιας μηχανορραφίας που ενορχήστρωσε ένας παλιός συμμαθητής του, ο Joseph Plender. ∆ολοφονία, απαγωγή και εκβιασμοί πρόκειται να οδηγήσουν τον Vincent σε μια πραγματική κάθοδο στην κόλαση… Μόνο μια ελπίδα του απομένει, να πληρώσει τον Plender με το ίδιο νόμισμα. Η ταινία αποτελεί κινηματογραφική διασκευή του μυθιστορήματος Plender του Βρετανού συγγραφέα Ted Lewis.

 

 

28. Snow White

Σκηνοθεσία: Samir.

Έγχρωμο, 35 mm, 103

Ελβετία, 2005

 

Σεξ, ναρκωτικά και Rn’Β: να πώς περνάει τις μέρες και τις νύχτες της η Nico, μια εικοσάχρονη κοπέλα, γόνος πλούσιας οικογένειας που μένει στην αριστοκρατική περιοχή της Ζυρίχης. H Nico είναι αρκετά έξυπνη για να συνειδητοποιεί πως ζει μια επιφανειακή ζωή, αλλά δεν έχει μέσα της τόση αποφασιστικότητα έτσι ώστε να κάνει τη ζωή της πιο παραγωγική. Κάποιο βράδυ συναντάει τον Paco, τον τραγουδιστή των Menace Evasion, ενός χιπ-χοπ συγκροτήματος από τη Γενεύη. Η Nico εντυπωσιάζεται από τον Paco, έναν εξεγερμένο τύπο, που δεν εγκαταλείπει ποτέ τις προσπάθειές του και έχει χτίσει ολομόναχος τη δική του ζωή. Με μια απίστευτη ενέργεια η Nico αρχίζει να μεταφέρει την εξέγερση του Paco στον δικό της κόσμο, κάτι που θα έχει αυτοκαταστροφικές συνέπειες.

 

29. Truands / Αδίστακτος γκάνγκστερ

Σκηνοθεσία: Frédéric Schoendoerffer.

Έγχρωμο, 35 mm, 107

Γαλλία, 2006

 

Βρισκόμαστε στο Παρίσι, στις μέρες μας, και η εγκληματικότητα παρουσιάζει μεγάλη έξαρση. Ο Claude Corti είναι 50 χρονών και ένας από τους ανθρώπους που έχουν συγκεντρώσει πάρα πολύ μεγάλη δύναμη στον υπόκοσμο των παρανόμων. Μαστροπεία, διακίνηση ναρκωτικών, παραχάραξη νομισμάτων, κλοπές αυτοκινήτων, αρπαγές χρημάτων στον δρόμο, ένοπλες ληστείες, ξέρει όλα όσα συμβαίνουν στη ζώνη επιρροής του και παίρνει την προμήθειά του από το οτιδήποτε. Η βία είναι το μόνο μέσο που του επιτρέπει να ζει. Ο Franck είναι 30 χρονών, βρίσκεται στο κοντινό περιβάλλον του Corti, αλλά θέλει να έχει και την ανεξαρτησία του. Είναι έξυπνος και αποτελεσματικός και γι’ αυτό ο Claude του δείχνει εμπιστοσύνη. Ο Corti συλλαμβάνεται και περνάει κάμποσους μήνες στη φυλακή. Αρκετούς όμως για να αρχίσουν να απορρυθμίζονται οι δουλειές που έχει στήσει. ¶ραγε πρόκειται για συνωμοσία ή για απλή παράνοια;

 

30. What a Wonderful World

Σκηνοθεσία: Faouzi Bensaïdi.

Έγχρωμο, 35 mm, 99

Μαρόκο, 2007

 

Σε μια Καζαμπλάνκα που διχάζεται ανάμεσα στο παρελθόν της και τη σύγχρονη εποχή, διασταυρώνονται οι τροχιές ενός πληρωμένου δολοφόνου, μια αστυνομικίνας και ενός χάκερ που αναζητάει τον έρωτα και την ελπίδα. Ο Kamel κλείνει τα συμβόλαια θανάτου του μέσω ∆ιαδικτύου και συνηθίζει να τηλεφωνεί στη Souad, που δουλεύει πού και πού ως πόρνη, για να κάνει έρωτα μετά από τις εκτελέσεις του. Συχνά όμως το ακουστικό τυχαίνει να το σηκώνει η Kenza. Αυτή πάλι είναι τροχονόμος, υπεύθυνη για την πιο πολυσύχναστη κυκλική νησίδα της πόλης τους. Ο Kamel δεν θα αργήσει να ερωτευτεί τη φωνή της και ξεκινάει να την αναζητήσει, ενώ ο Hicham, ένας επαγγελματίας χάκερ που ονειρεύεται να φύγει για την Ευρώπη, διεισδύει κατά τύχη στα συμβόλαια του Kamel. Ανάμεσα σε σουρεαλιστική αστυνομική ιστορία και μελόδραμα, αυτή η όμορφη ταινία από το Μαρόκο βλέπει με μια ματιά εντελώς πέρα από τα συνηθισμένα έναν κόσμο που αλλάζει συθέμελα.

 

 

31. La Planète sauvage / ¶γριος πλανήτης

Σκηνοθεσία: René Laloux

Έγχρωμο, 35 mm, 72’.

Τσεχοσλοβακία / Γαλλία, 1973

 

Στον πλανήτη Ygam ζουν γιγαντιαία ανδροειδή που τα λένε Draags. Aυτά τα ανδροειδή μεγαλώνουν μικροσκοπικά ανθρώπινα όντα που τα φωνάζουν Oms. Όμως κάποια μέρα, το Om της νεαρής Tiwa αποδεικνύεται πιο έξυπνο και εξαιτίας του θα ξεσπάσει μια εξέγερση… Ενα σπάνιο αριστούργημα, μια ταινία σταθμός στην ιστορία των κινουμένων σχεδίων που τιμήθηκε με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών το 1973.

 

32. Azur et Asmar / Αζούρ και Aσμάρ

Σκηνοθεσία: Michel Ocelot.

Έγχρωμο, 35 mm, 99΄

Γαλλία, 2006

 

Πολύ παλιά μια γυναίκα νανούριζε δυο παιδιά. Τον Azur, ξανθό με γαλανά μάτια, γιο του αφέντη, και τον Asmar, μελαχρινό με μαύρα μάτια, γιο της παραμάνας. Αναθρεμμένα σαν δυο πραγματικά αδέλφια, τα παιδιά χωρίστηκαν όμως απότομα. Αλλά ο Azur, που τον έχει σημαδέψει ο θρύλος της νεράιδας των Djinns που του διηγούνταν η παραμάνα του, δεν θα ησυχάσει μέχρι να τη βρει πέρα από τις θάλασσες. Τα δυο αδέλφια που θήλασαν το ίδιο γάλα, όταν πια έχουν μεγαλώσει, φεύγουν το καθένα μόνο του να αναζητήσουν τη νεράιδα. Συναγωνίζονται μεταξύ τους σε τόλμη, ανακαλύπτοντας τόπους μαγικούς, που κρύβουν τόσους κινδύνους μα και τόσα θαύματα…

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Δευτέρα/Lundi, 26/3

18:00: Chaos / Χάος                                                                            

20:30: Ne le dis a personne / Μην το πεις σε κανέναν              

23:00: Hors de prix / Φωτιά και λάβρα                                         

                                                                                                                                        

Τρίτη/Mardi, 27/3                                                                                                   

18:00: Un Dimanche a Kigali                                                            

20:30: Pardonnez moi / Συγχωρήστε με                                        

23:00: Les ambitieux / Οι φιλόδοξοι                                              

                                                                                                                                        

Τετάρτη/Mercredi, 28/3                                                                                                                            

18:00: L' heritage / Η κληρονομιά                                                  

20:30: What a wonderful world                                                       

23:00: Jeune homme / Ο μπέιμπι - σίτερ                                        

                                                                                                                                        

Πέμπτη/Jeudi, 29/3                                                                                                                                     

18:00: Truands / Αδίστακτος γκάνγκστερ                                   

20:30: Azur et Asmar / Αζούρ και Ασμάρ                                                         

23:00: Le concile de Pierre / Ο πέτρινος κύκλος                          

                                                                                                                                        

Παρασκευή/Vendredi, 30/3                                                                                                                     

18:00: Le faute a Fidel / Φταίει ο Φιντέλ                                        

20:30: Lady Chatterley / Λαίδη Τσάτερλι                                     

23:00: Hell                 

                                                                                                                                        

Σάββατο/Samedi, 31/3/07                                                                                                                         

17:00:  Snow white 

19:00: Indigenes / Μέρες δόξας                                                        

21:00: Planete sauvage / ¶γριος πλανήτης                                  

23:00: Le serpent / Το φίδι                                                                

                                                                                                                                        

Κυριακή/Dimanche,  1/4/07                                                                                                                    

17:00: Ecoute le temps / ¶κου τον χρόνο                                     

19:00: Nos jours hereux / Οι αγαπημένες μας μέρες                  

21:00: Les meurtieres / Νεαρές δολοφόνοι                                   

23:00: Nobody is perfect                                                                     

                                                                                                                                        

Δευτέρα/Lundi,  2/4/07                                                                                                                              

18:00: L' homme de sa vie / Ο άντρας της ζωής του                   

20:30: Entres adultes / Μεταξύ ενηλίκων                                     

23:00: Bon cop Bad Cop                                                                     

                                                                                                                                        

Τρίτη/Mardi, 3/4/07                                                                                                                                    

18:00: Frankie          

20:30: Cages / Κλουβιά                                                                      

23:00: Daratt             

                                                                                                                                        

Τετάρτη/Mercredi,  4/4/07                                                                                                                        

18:00: Camping / Κάμπινγκ                                                             

20:30: Mon fils a moi / Ο δικός μου γιος                                       

23:00: Bosta