Αφιέρωμα στα Ολλανδικά Ντοκιιμαντέρ στην Αθήνα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ

ΟΛΛΑΝΔΙΚΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

 

Μετά την επιτυχία του αφιερώματος Ολλανδικά Ντοκιμαντέρ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, τέσσερις από τις ταινίες του αφιερώματος θα ταξιδέψουν στην Αθήνα την Τετάρτη 28 και την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2007, στον κινηματογράφο Τριανόν Filmcenter. Το διήμερο αφιέρωμα στα Ολλανδικά Ντοκιμαντέρ πραγματοποιείται σε συνεργασία του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, της Βασιλικής Ολλανδικής Πρεσβείας και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

 

Στα χνάρια των σπουδαίων Ολλανδών σκηνοθετών ντοκιμαντέρ της μεταπολεμικής περιόδου και της σχολής που δημιούργησαν, οι σύγχρονοι ντοκιμαντερίστες από την Ολλανδία διαπρέπουν σε όλο τον κόσμο, δίνοντας νέο νόημα σε έναν από τους  πρώτους ορισμούς για το είδος που διατυπώθηκε την δεκαετία του ’30 και υποδείκνυε ότι «ντοκιμαντέρ είναι η δημιουργική ανασύσταση της πραγματικότητας». Δεν είναι τυχαία άλλωστε η μεγάλη επιτυχία του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του ¶μστερνταμ, το οποίο προωθεί δυναμικά το δημιουργικό ντοκιμαντέρ και θεωρείται, αν όχι το καλύτερο, από τα σημαντικότερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ παγκοσμίως. Οι Ολλανδοί ντοκιμαντερίστες κινηματογραφούν τον ανθρώπινο πόνο, την ιστορία τόπων μέσα από φωτογραφικά ντοκουμέντα,  τις  ελπίδες  ανθρώπων οι οποίοι  σε δύσκολες συνθήκες, διατηρούν την αισιοδοξία τους για ένα καλύτερο μέλλον,  αλλά και τυραννισμένες εξόριστες ψυχές που ονειρεύονται την επιστροφή στην πατρίδα.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

 

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

 

Οι Aliona Van der Horst και Maasja Ooms με το ντοκιμαντέρ τους Φωνές του Μπαμ / Voices of Bam «χτίζουν» ένα ασυνήθιστο ποιητικό πορτρέτο για το Μπαμ στο νότιο Ιράν, μια πόλη που καταστράφηκε από τον μεγάλο σεισμό τον Δεκέμβριο του 2003.  Μέσα σε ερείπια και με οδηγό φωτογραφικά αρχεία – ότι απέμεινε να θυμίζει το παρελθόν - οι δυο σκηνοθέτιδες καταγράφουν απομεινάρια  σπιτιών και ζωών. Σα φάντασμα η κάμερα περιπλανιέται στην πόλη και «κλέβει» εξομολογήσεις των κατοίκων, αλλά και σχέσεις: ερωτικές, θρησκευτικές, βαθιά ανθρώπινες. Οι Φωνές του Μπαμ, είναι πάνω απ’ όλα μια ωδή στην ανθρώπινη δύναμη που πηγάζει από τα συντρίμμια. 

 

Το Για Πάντα / Forever σε σκηνοθεσία Heddy Honingmann αποκαλύπτει την μυστήρια ομορφιά του διάσημου νεκροταφείου Περ Λασέζ στο Παρίσι, στο οποίο συναντώνται τα πνεύματα του  Σοπέν, του Ζορζ Μελιές, του Όσκαρ Ουάιλντ, του Μαρσέλ Προυστ,  του Τζιμ Μόρισον, της Μαρίας Κάλλας, της Εντίθ Πιάφ, του Τζιμ Μόρισον.  Επιστολές αφημένες σε τάφους, λουλούδια και συνομιλίες με τον άλλο κόσμο,  σιωπηλές περιπλανήσεις, θρήνος και αγαλλίαση. Το Περ Λασέζ, είναι τόπος ανάπαυσης για όσους έχουν φύγει και αγαλλίασης και έμπνευσης για αυτούς που μένουν πίσω.

 

Το πορτρέτο ενός διαφορετικού ανθρώπου, σκιαγραφεί το ντοκιμαντέρ Ο Ρούντι της ζούγκλας /  Jungle Rudy του Rob Smits. Το φιλμ ακολουθεί τα βήματα του Ρούντολφ Τρουφίνο, γιου πλούσιου τραπεζίτη που γεννήθηκε το 1928 στην  Χάγη, απαρνήθηκε το προκαθορισμένο μέλλον για το οποίο τον προετοίμαζε η οικογένειά του, εγκατέλειψε την πατρίδα του και εγκαταστάθηκε  στη ζούγκλα της Βενεζουέλα. Ταξίδεψε σε απάτητα μέρη, οργάνωσε επιστημονικά ταξίδια, ανακάλυψε καινούργια φυτά και είδη ζώων.  Έγινε γνωστός ως ο Ρούντι της Ζούγκλας.  Στο καταφύγιό του δε, το Ουκαΐμα,  φιλοξένησε από τον αστροναύτη Νιλ ¶ρμστρονγκ και τον πρίγκιπα Κάρολο της Αγγλίας, μέχρι τον σκηνοθέτη Βέρνερ Χέρτζοκ και τον πρίγκιπα Μπέρνχαρντ της Ολλανδίας.

 

Το ντοκιμαντέρ Παιδιά του Στάλιν / Children of Stalin  σε σκηνοθεσία Harrie Timmermans ταξιδεύει ως την ψυχιατρική κλινική στο Σουράμι της Γεωργίας, όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Οι ημέρες κυλούν βασανιστικά αργά για τους ασθενείς που περιμένουν τη σούπα τους, ή τον ψυχίατρο για να τους εξετάσει.  Κυρίως περιμένουν τα τσιγάρα. Και στο μεταξύ μιλούν. Για τις ζωές τους,  τα όνειρά τους, την απόγνωση και το νόημα της ύπαρξής τους.  Συγκλονιστικό και ταυτόχρονα συγκινητικό το ντοκιμαντέρ Τα παιδιά του Στάλιν αποκαλύπτει και υμνεί την πανίσχυρη θέληση του ανθρώπου για επιβίωση.

 

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

 

 28 Μαρτίου

17.00 Για πάντα (Heddy Honigmann) 95’, Τα παιδιά του Στάλιν, (Harrie Timmermans) 52’

29 Μαρτίου

17.00 Ο Ρούντι της ζούγκλας (Rob Smits) 90’, Οι φωνές του Μπαμ (Aliona Van der Horst και Maasja Ooms) 89’