Αφιέρωμα Magnum in Motion

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: MAGNUM IN MOTION

 

 «To Magnum είναι μια κοινότητα σκέψης, είναι η περιέργεια για ότι συμβαίνει στον κόσμο, είναι ο σεβασμός για ότι συμβαίνει και η επιθυμία να  οπτικοποι ήσεις τα γεγονότα».

 

                      Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν

 

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του, πραγματοποιεί μεγάλο αφιέρωμα στο θρυλικό φωτογραφικό πρακτορείο Magnum, με τίτλο Magnum in Motion από τις 19 εως τις 25 Απριλίου, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Με αφορμή τα 60 χρόνια δυναμικής ιστορικής παρουσίας του πρακτορείου Magnum στο διεθνές καλλιτεχνικό και ειδησεογραφικό στερέωμα, το ειδικό αφιέρωμα Magnum in Motion, μετά την 57η Μπερλινάλε, ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη,  αναδεικνύοντας εικόνες που έχουν χαραχθεί στη συλλογική μας μνήμη και δημιουργούς - θρύλους, οι οποίοι κατέγραψαν τα μεγαλύτερα γεγονότα του καιρού τους, τίμησαν τον απλό άνθρωπο, αλλά και τις σπουδαίες προσωπικότητες της εκάστοτε εποχής. Από το 1947, όταν οι Ρόμπερτ Κάπα, Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν, Τζορτζ Ρότζερ και Ντέιβιντ Σέιμουρ, ίδρυσαν το πρακτορείο, μέχρι σήμερα, το «πνεύμα του Magnum», παραμένει πιο ισχυρό από ποτέ. Όσα διαμήνυσε κάποτε ο ίδιος ο Ρόμπερτ Κάπα,  δηλαδή πως «η αλήθεια είναι η καλύτερη προπαγάνδα», αποτελούν την ουσία και την «Ιθάκη», των φωτορεπόρτερ του Magnum.

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα περιλαμβάνει ταινίες, που έχουν γυριστεί με θέμα την ιστορία του Magnum και των σπουδαίων φωτογράφων του και άλλες που υπογράφουν οι ίδιοι οι φωτογράφοι. Από το πορτρέτο του θρυλικού φωτογράφου Ρόμπερτ Κάπα στο φιλμ Robert Capa: In love and war και την φρίκη του πολέμου όπως την απαθανάτισε στο Cambodian Odyssey ο Φίλιπ Τζόουνς Γκρίφιθς, μέχρι  τις «αιχμάλωτες» γυναίκες στα χαρέμια του Ντουμπάι στο Behind the Veil της Ιβ ¶ρνολντ και τις  συνέπειες της επανάστασης στη Νικαράγουα στο Pictures from a Revolution από την Σούζαν Μεϊσέλας, οι  ταινίες του αφιερώματος καταγράφουν την πραγματικότητα με τον μοναδικό τρόπο των φωτογράφων του Μagnum συλλαμβάνοντας μικρές ιστορίες, μέσα από την ίδια την Ιστορία.

Από τις 19 εως τις 25 Απριλίου, παράλληλα με το κινηματογραφικό αφιέρωμα, θα πραγματοποιηθεί σε χώρο του Ολύμπιον Galaxia Vacation Club, έκθεση 15 φωτογραφιών της Magnum, τις οποίες παραχωρεί  στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Σοκαριστικές εικόνες προσφύγων από όλο τον κόσμο, συγκινούν, ευαισθητοποιούν και αποκαλύπτουν το απάνθρωπο πρόσωπο του σύγχρονου κόσμου. 

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Απριλίου,  στην αίθουσα του Ολύμπιον, συζήτηση για την κοινωνική, πολιτιστική, πολιτική, αλλά και ιστορική σημασία του έργου του πρακτορείου του Magnum.

Την ειδική  έκδοση, η οποία συνοδεύει το αφιέρωμα, προλογίζει  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος  αναφέρεται στο μυθικό πρακτορείο το οποίο άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του φωτογραφικού ρεπορτάζ:

«Κάθε εικόνα, κάθε κινηματογραφικό καρέ, είναι εν δυνάμει μια πολιτική πράξη. Με αυτή τη σκέψη στο μυαλό, δεν μπορώ παρά να νιώσω θαυμασμό για τον τρόπο με τον οποίο εδώ και εξήντα χρόνια, οι άνθρωποι του πρακτορείου Magnum διαχειρίζονται την δύναμη που τους δίνει το κλείστρο του φωτογραφικού τους φακού .... Το παρόν αφιέρωμα λοιπόν, για τους ανθρώπους του πρακτορείου αλλά και για την πλούσια κινηματογραφική τους δραστηριότητα, που διοργανώνεται από το Φεστιβάλ Βερολίνου με την συνεργασία και του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά, αλλά και πολιτικά γεγονότα της χρονιάς», τονίζει μεταξύ άλλων, ο κ. Παπούλιας.

Χαιρετίζοντας το αφιέρωμα, ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Γιώργος Βουλγαράκης, υπογραμμίζει: 

«Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης μπορεί να λαμβάνει χώρα κάθε Νοέμβρη στην συμπρωτεύουσα, όμως οι αναζητήσεις και οι ανησυχίες του κάθε άλλο περιορίζονται στον χρόνο και τον τόπο διεξαγωγής του.  Η τωρινή συνεργασία του με το Φεστιβάλ Βερολίνου στην συμπαραγωγή του εξαιρετικού αφιερώματος Magnum in Motion λοιπόν, δεν αποτελεί παρά μια ακόμη επιβεβαίωση των πολυποίκιλων και συνεχών δραστηριοτήτων του, που μας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συλλογή ταινιών, και να αναζητήσουμε τις κοινές γραμμές που ενώνουν δυο συγγενείς πλην ξεχωριστές τέχνες, αυτή της φωτογραφίας και του κινηματογράφου»

Η Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ. Δέσποινα Μουζάκη, επισημαίνει:  «Η πραγματικότητα μπορεί να είναι μία, υπάρχουν όμως χιλιάδες τρόποι να την κοιτάζεις. Εδώ και εξήντα χρόνια, το φωτογραφικό πρακτορείο Magnum, την απεικονίζει νεταρισμένη, μέσα από τον φακό δεκάδων ταλαντούχων φωτογράφων που καταγράφουν με καθαρή ματιά την ιστορία του σύγχρονου κόσμου». Και συνεχίζει:

«Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης δέχτηκε με μεγάλη χαρά την πρόταση του διευθυντή της Μπερλινάλε Ντίτερ Κόσλικ, να συνεργαστεί στην συμπαραγωγή αυτού του προγράμματος, καθώς φύσει ανήσυχο, αναζητά πάντα τις εκλεκτικές  συγγένειες της κινηματογραφικής τέχνης».

 

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ:

 

ΠΕΜΠΤΗ 19/4

18:00

Magnum story I  64

Magnum story II  64

 

20:30

Behind the veil 50

Eve and Marilyn 30

 

23:00

El otro lado 11

The Russian prison 10

Magnum story III  64

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/4

18:00

The train 50

 

19:00

Two faces of China 53

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 21/4

18:00

Beauty knows no pain 26

Think of England 49

Misery loves company 60

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 22/4

18:00

Dying for publicity 70

La boucane 36

Rowanlea Trawler 4

Sous-Marin 26

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 23/4

18:00

Combodian Odyssey 40’

Στρογγυλό τραπέζι 130’

 

ΤΡΙΤΗ 24/3

18:00

Robert Capa- In love and war 85’

 

ΤΕΤΑΡΤΗ  25/3

18:00

Pictures from a revolution 90’