2ο Φεστιβάλ Σπουδαστικών και Νεανικών Ταινιών Crashfest

2ο Φεστιβάλ Σπουδαστικών και Νεανικών Ταινιών CRASHFEST
26- 29 Απριλίου

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του, στηρίζει για δεύτερη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Σπουδαστικών και Νεανικών Ταινιών Θεσσαλονίκης – Crashfest, το οποίο ξεκίνησε σαν μια φοιτητική εκδήλωση του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και «αγκαλιάστηκε» με θέρμη απ’ όλη την Ελλάδα, χάρη στις συμμετοχές των νέων, σπουδαστών και μη, που αγαπούν την τέχνη του κινηματογράφου.
Φέτος, το 2ο Crashfest είναι ακόμα μεγαλύτερο, με περισσότερες αίθουσες (Μουσείο Κινηματογράφου, ΙΕΚ Ακμή & Μορφωτικό Ίδρυμα της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.Θ.), περισσότερες συμμετοχές, παράλληλες εκδηλώσεις, καθώς και εκπλήξεις. Το Crashfest φιλοδοξεί να γίνει ένας ζωντανός πόλος προβληματισμού για τα ζητήματα της ποιότητας της κινηματογραφικής παιδείας και της κινηματογραφικής δημιουργίας. Γι’ αυτό τον λόγο, φέτος προστέθηκε στη δομή του Φεστιβάλ ένας νέος διαγωνισμός που αφορά στο σενάριο και ένα στρογγυλό τραπέζι, όπου εκπρόσωποι από σχολές του εξωτερικού θα μας ενημερώσουν για την ποιότητα και τον χαρακτήρα των σπουδών στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.
Στην συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 17 Απριλίου, με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος του 2ου Crashfest, η διεύθυντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μουζάκη τόνισε χαρακτηριστικά ότι «το Crashfest προσφέρει ένα ιδανικό «περιβάλλον» για την προβολή του έργου των νέων κινηματογραφιστών. Παράλληλα, δε, συγκεντρώνει τα καλύτερα στοιχεία από την ακαδημαϊκή εκπαίδευση και από τον επαγγελματικό χώρο. Αποτελεί το πρώτο πεδίο δοκιμασίας, συμμετοχής και ενθάρρυνσης νέων δημιουργών. Αλλά είναι ταυτόχρονα και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνει κάποιος προβλέψεις για το μέλλον του ελληνικού κινηματογράφου, να ανακαλύψει τους επόμενους δημιουργούς που θα φιλοξενούνται σε μερικά χρόνια από εκδηλώσεις όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ένα φεστιβάλ εξ ορισμού αφιερωμένο, στο διαγωνιστικό του τμήμα, στους πρωτοεμφανιζόμενους κινηματογραφιστές».
Το Crashfest πραγματοποιείται σε συμπαράσταση και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Κινηματογράφου, του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ, της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών, του ΙΕΚ Ακμή και σε συνεργασία με τα Seven Video Net και με χορηγούς επικοινωνίας την ΕΡΤ 3, τον Αγγελιοφόρο και το IQ Magazine.

Το 2ο Crashfest απαρτίζεται από τις εξής ενότητες:

1. Το Κεντρικό Διαγωνιστικό τμήμα Σπουδαστικών Ταινιών, με 92 συμμετοχές, οι οποίες θα διαγωνιστούν για τα 11 βραβεία που θα απονείμει η Κριτική Επιτροπή. Η φετινή Κριτική Επιτροπή αποτελείται από τους: Ηλία Κουτσούκο (Συγγραφέα), Μάρκο Γκαστίν (Σκηνοθέτη), Αύρα Γεωργίου (Σκηνοθέτιδα), Γιάννη Αιόλου (Συνθέτη), Βασίλη Σπηλιόπουλο (Σεναριογράφο), Χρήστο Αλεξανδρή (Διευθυντή Φωτογραφία), Νίκο Τσινίκα (Καθηγητή Ακουστικής στην Αρχιτεκτονική, ΑΠΘ), Φίλη Τέλλο (Δημόσιες Σχέσεις Seven Video Net - Seven Films)

2. Αφιέρωμα σε ταινίες κινουμένου σχεδίου, το οποίο θα περιλαμβάνει προβολές με ταινίες από την Ισραηλινή σχολή animation Bezalel, μια επιλογή ελληνικών κινούμενων σχεδίων που υλοποιήθηκαν από το 1945 έως το 2007, τις καλύτερες ταινίες ειδικών εφέ, κινούμενων σχεδίων και επιστημονικής απεικόνισης με ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπως παρουσιάστηκαν στη μεγαλύτερη παγκόσμια έκθεση ψηφιακής εικόνας, που πραγματοποιήθηκε στη Βοστόνη, τον Αύγουστο του 2006, αλλά και αφιερώματα στο έργο γνωστών καλλιτεχνών όπως ο Νόρμαν ΜακΛάρεν, ο Λεν Λάι και οι αδερφοί Κουέι.

3. Συζήτηση για το μέλλον και την ποιότητα της κινηματογραφικής παιδείας. Πρόκειται για μια νέα εκδήλωση, στόχος της οποίας είναι η ενημέρωση για το πρόγραμμα και τις εμπειρίες άλλων πανεπιστημιακών (και μη) σχολών κινηματογράφου της Ευρώπης και η αναζήτηση σχέσεων συνεργασίας, τόσο σε επίπεδο ανταλλαγών σπουδαστών όσο και σε επίπεδο κοινών δραστηριοτήτων. Στο φετινό πάνελ θα πάρουν μέρος οι: Απόστολος Βέττας (Τακτικός καθηγητής του Τμήματος Θεάτρου και Πρόεδρος του Τμήματος κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ), Srdjan Koljevic (Senior Lecturer Department of Dramaturgy Fakultet Dramskih Umetnosti, Βελιγράδι) και Lynda Myles (Head of Fiction Direction National Film and Television School NFTS BEACONSFIELD STUDIOS). Την συζήτηση θα συντονίσει η Χριστίνα Καλογεροπούλου (Σεναριογράφος και Διδάσκων στο Τμήμα Κιν/φου του ΑΠΘ και στην Γερμανική Ακαδημία Κιν/φου και Τηλεόρασης του Βερολίνου).

4. Διαγωνισμός Σεναρίου. Το Crashfest υποστηρίζει με αυτήν του την δραστηριότητα την ανάπτυξη σεναρίου για ταινίες μικρού μήκους. Στόχος του Διαγωνισμού Σεναρίου είναι να βοηθήσει τους σπουδαστές των ελληνικών κινηματογραφικών σχολών να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν με όσο το δυνατόν πιο επαγγελματικές προδιαγραφές τις επόμενες ταινίες τους. Υπεύθυνοι για την επιλογή των 5 σεναρίων που θα προκριθούν είναι οι σεναριογράφοι Χριστίνα Καλογεροπούλου και Παναγιώτης Ιωσηφέλης. Η τελική επιλογή θα γίνει από τριμελή επιτροπή, σε εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό, στην οποία συμμετέχουν οι σεναριογράφοι Νίκος Φαρούπος και Βασίλης Σπηλιόπουλος και ο παραγωγός Βασίλης Λεοντιάδης. Από τα πέντε σενάρια θα βραβευτούν τα δυο καλύτερα, ενώ τα βραβεία θα απονεμηθούν από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την εταιρία URBAN Production.

5. Παρουσίαση του ΝΜ2 - Διαδραστικά και παραμετροποιήσιμα πολυμέσα. Ο όρος Διαδραστικά και παραμετροποιήσιμα πολυμέσα (Interactive and Reconfigurable Screen Media) αναφέρεται στα ShapeShifting Screen Media. Οι ShapeShifting παραγωγές προσαρμόζουν το περιεχόμενό τους, σε πραγματικό χρόνο, για να ικανοποιήσουν τις προτιμήσεις των θεατών. Την παρουσίαση και την επίδειξη του καινοτόμου αυτού προγράμματος θα κάνουν οι Marian Ursu (Λέκτορας στο τμήμα Computing του πανεπιστημίου Goldsmiths) και Vilmos Zsombori (ερευνητής και υποψήφιος διδάκτορας στο πανεπιστήμιο Goldsmiths). Κατά την παρουσίαση θα αναλυθεί ένα πρόγραμμα με το οποίο γίνεται η συγγραφή και η διανομή των ShapeShifting Screen Media, το οποίο δημιουργήθηκε από το ερευνητικό πρόγραμμα «Νέα Μέσα για μια Νέα χιλιετία» του 6ου προγράμματος πλαισίου. Αυτή η σειρά εργαλείων έχει ήδη χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για την παραγωγή και την μετάδοση ενός αριθμού τέτοιων παραγωγών συμπεριλαμβάνοντας την ρομαντική μαύρη κομεντί Accidental Lovers. H είσοδος θα είναι ελεύθερη στο κοινό.

6. Μια μεγάλη συναυλία με τον Παύλο Παυλίδη στην αποθήκη 8, στο Λιμάνι, το Σάββατο 28 Απριλίου.

7. Τη συνεργασία με τρία ελληνικά φεστιβάλ. Η Παράξενη Οθόνη, η Πλατφόρμα Βίντεο και το Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου ενισχύουν το πρόγραμμα του φετινού Crashfest με προβολές από ταινίες του προγράμματός τους.

8. Την απονομή των βραβείων, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Απριλίου στο Ολύμπιον, θα παρουσιάσει ο Λάκης Λαζόπουλος. Ειδική εμφάνιση από τους 4tissimo. Μετά την απονομή θα ακολουθήσει πάρτι στο SANTE.