Πρότζεκτ του Balkan Fund στις Κάννες

ΔΥΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΤΟΥ BALKAN FUND ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ 60ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ

 

Δυο πρότζεκτ που συμμετείχαν στο Ταμείο Ανάπτυξης Σεναρίου Balkan Fund του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστούν στο πρόγραμμα του φετινού 60ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

 

Το A Heart Shaped Balloon του Καταλίν Μιτουλέσκου θα συμμετάσχει στην ενότητα LAtelier. Ο Ρουμάνος σκηνοθέτης είναι ένας εκ των τεσσάρων νικητών του πρόσφατου, τέταρτου κατά σειρά, Balkan Fund.

 

Το υποψήφιο στο Balkan Fund του 2004, California Dreaming του βραβευμένου σεναριογράφου/σκηνοθέτη Κριστιάν Νεμέσκου, θα προβληθεί στην ενότητα Ένα Κάποιο Βλέμμα. Η ταινία βρισκόταν ήδη στο στάδιο του μοντάζ όταν ο Κρίστιαν Νεμέσκου πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων.

 

Το Balkan Fund, το ταμείο ανάπτυξης σεναρίων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, υποστηρίζει πρότζεκτ από την περιοχή των Βαλκανίων από το 2003, προωθώντας νέους σεναριογράφους και σκηνοθέτες και αναδεικνύοντας τις πρόσφατες τάσεις της σύγχρονης κινηματογραφίας. Κάθε χρόνο απονέμει τέσσερα βραβεία, αξίας 10.000 ευρώ το καθένα.

 

Το Σεράγεβο, σ’ αγαπώ, η πρώτη ολοκληρωμένη ταινία που αναδείχθηκε από το Balkan Fund, βραβεύτηκε πέρσι με τη Χρυσή ¶ρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου.  Ανάλογη επιτυχημένη πορεία παρουσίασαν δυο ακόμα πρότζεκτ που συμμετείχαν στο Balkan Fund: Το The Tuning κέρδισε το κεντρικό βραβείο στο Φεστιβάλ του Μάνχαϊμ και το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ της Νάπολης, ενώ το Gucha-Distant Trumpet συμμετείχε στην ενότητα Πανόραμα του Φεστιβάλ Βερολίνου 2006.

 

Ανάμεσα στις προσεχείς ταινίες, οι οποίες ολοκληρώνονται χάρη στη στήριξη του Balkan Fund, είναι οι: Hidden Faces (σενάριο και σκηνοθεσία Χαντάν Ιπέκτσι, Τουρκία), Welcome Aboard (σενάριο και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Γιάνναρη, Ελλάδα), The Coat (σενάριο και σκηνοθεσία του Κουτλούγκ Αταμάν, Τουρκία), Small Crime (σενάριο και σκηνοθεσία του Χρίστου Γεωργίου, Κύπρος), Kingdom Cum (σενάριο Ντιμίτριε Βόινοβ και σκηνοθεσία Σερτζάν Ντραγκόγιεβιτς, Σερβία) και Principles of Life (σενάριο Ραζβάν Ραντουλέσκου και σκηνοθεσία Ράντου Τζούντε, Ρουμανία).

 

«Η περιοχή των Βαλκανίων και γενικότερα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχουν πολύ μεγάλη σημασία για το ΦΚΘ και για τον λόγο αυτό βρίσκονται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας, ενισχύοντας τόσο τον ρόλο του ΦΚΘ στην ευρύτερη περιοχή, όσο και τον ρόλο της Θεσσαλονίκης ως κέντρου πολιτισμού και ανάπτυξης των Βαλκανίων», λέει σχετικά η διευθύντρια του ΦΚΘ Δέσποινα Μουζάκη. «Για τον λόγο αυτό έχουμε αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται το Balkan Fund για την ενίσχυση σεναρίων από αυτήν την περιοχή, το οποίο με τη σειρά του αναπτύσσεται με έναν εξαιρετικά δημιουργικό και αποτελεσματικό τρόπο. Η πολιτική μας για τον κινηματογράφο των Βαλκανίων υποστηρίζεται ακόμη από το τμήμα του προγράμματος Balkan Survey, με παρουσίαση της πρόσφατης παραγωγής από τα Βαλκάνια, καθώς και από το Works in Progress, το οποίο παρουσιάζει στη διεθνή αγορά έργα σε εξέλιξη από την περιοχή. Το Βαλκανικό σινεμά έχει μεγάλες προοπτικές και το ΦΚΘ είναι εδώ για να του παρέχει την ευκαιρία να εδραιωθεί στη διεθνή αγορά!»

 

Συμπληρώνοντας φέτος τον πέμπτο χρόνο διεξαγωγής του, το Balkan Fund θα πραγματοποιηθεί κατά την 48η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το Νοέμβριο του 2007, από τις 17 έως και τις 19 του μηνός.

 

Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων είναι η 25η Μαΐου 2007. Όλες οι σχετικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα:

http://www.filmfestival.gr/balkan_fund/index_uk.html

 

Για περαιτέρω πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με το: balkanfund@filmfestival.gr

 

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Balkan Fund, Χριστίνα Κάλλας-Καλογεροπούλου θα είναι διαθέσιμη στις Κάννες τη Δευτέρα, 21 Μαΐου, και την Τρίτη, 22 Μαΐου, στην υποδοχή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο Ελληνικό Περίπτερο (Νο. 126, Village International).