Αφιέρωμα: Sex, προβλήματα και Σινεμά VII

SEX, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΙΝΕΜΑ VII

Αίθουσα Παύλος Ζάννας

10 - 16 Μαΐου 2007

 

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Α.Π.Θ. (Κ.Ε.Σ.Α.Υ.), παρουσιάζουν για έβδομη συνεχή χρονιά το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Sex, προβλήματα και σινεμά». Το αφιέρωμα περιλαμβάνει επτά μεγάλου μήκους ταινίες και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Παύλος Ζάννας από τις 10 έως τις 16 Μαΐου. Χορηγός επικοινωνίας του αφιερώματος είναι ο ραδιοφωνικός σταθμός Star 97.1 Fm.

  

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Α.Π.Θ. στοχεύουν, με τη διοργάνωση του αφιερώματος, στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα έρωτα, σχέσεων, σεξουαλικής υγείας και συμπεριφοράς, που συχνά αποτελούν ταμπού.  Κοινός παρονομαστής όλων των ταινιών που προβάλλονται στο αφιέρωμα είναι η σεξουαλικότητα που κατέχει πάντοτε ιδιαίτερη θέση στην κινηματογραφία. «Το ζητούμενο είναι να ανοίξουμε τους δρόμους της συζήτησης και του προβληματισμού, σχετικά με τη διαχείριση της αναπαράστασης του σεξ, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις νεότερες γενιές», σημειώνει χαρακτηριστικά η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μουζάκη. «Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, γιατί τολμά να παρουσιάσει την αλήθεια και να μιλήσει ανοιχτά για φλέγοντα ζητήματα».

 

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του αφιερώματος περιλαμβάνει τις ταινίες: Ο άνδρας που μισούσαν οι γυναίκες του Σπάικ Λι, Το κάλεσμα του Νότου του Λοράν Καντέ, Κίνσεϊ, Δεσμοί διαζυγίου του Νόα Μπόμπαχ, Αυστηρώς ακατάλληλο των Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Μάθιου Μπάρνεϊ, Μάρκο Μπραμπίλα, Λάρι Κλαρκ, Γκασπάρ Νοέ, Ρίτσαρντ Πρινς, Σαμ Τέιλορ Γουντ, Το Οχ! στο Οχάιο του Μπίλι Κεντ, Μιλώντας για σεξ του Τζον Μακ Νότον και Το αντίθετο του σεξ του Ντον Ρος.

 

Επιπλέον, το επιστημονικό προσωπικό του ΚΕ.Σ.Α.Υ. έχει επιμεληθεί την δημιουργία ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού γενικών γνώσεων που εκτυλίσσεται με διασκεδαστικό τρόπο και στοχεύει στην ενημέρωση για θέματα σεξουαλικότητας και αναπαραγωγικής υγείας. Την  Τρίτη 15 Μαΐου στις 20.30 στο Ολύμπιον, ο Διογένης Δασκάλου, οικοδεσπότης σε μια βραδιά ευαισθητοποίησης προ(σ)καλεί αγαπημένους παραγωγούς του ραδιοφωνικού σταθμού Star Fm 97.1 να διασταυρώσουν γνώσεις και χιούμορ με τα αγαπημένα τηλεοπτικά αστέρια. Η Βίκυ Σταυροπούλου και ο Γιώργος Καραμίχος θα αναμετρηθούν σε ένα πρωτότυπο παιχνίδι γνώσεων.

 

Τέλος, κατά την διάρκεια του αφιερώματος, στην γκαλερί ΤinT (Χρυσ. Σμύρνης 13, Θεσσαλονίκη), θα παρουσιάζεται η δουλειά AN EXTREMELY RARE NIGHT PHOTOGRAPH. Εκεί που η μέρα χωρίζεται σε Φως και Σκοτάδι, η καθετότητα του χώρου σε Πάνω και Κάτω, η χρονικότητα σε Γραμμικό και Μη Αιτιατό χρόνο, το TRISTAR κατασκευάζει μια τάξη-του-πραγματικού, όπου από τα παραπάνω ζεύγη κυριαρχεί η Νύχτα, το Σκοτάδι, το Κατώτερο Επίπεδο του χώρου, ο Μη-Γραμμικός χρόνος του απρόβλεπτου τυχαίου.

 

Ακολουθούν αναλυτικά οι ταινίες του αφιερώματος.

 

Ο άνδρας που μισούσαν οι γυναίκες / She hate me

του Σπάικ Λι

Παίζουν: Aντονι Mάκι, Kέρι Γουόσινγκτον, Eλεν Mπάρκιν, Mόνικα Mπελούτσι, Tζον Tορτούρο, Mπράιαν Nτένεχι

 

Ο Τζακ, υψηλόβαθμο στέλεχος μιας φαρμακευτικής εταιρείας, απολύεται όταν αποκαλύπτει ένα σκάνδαλο και αποφασίζει να πουλήσει το σπέρμα του σε ομοφυλόφιλες γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν. Κάπου ανάμεσα στις προσπάθειες των πρώην αφεντικών του να τον εκδικηθούν και τις περίεργες... τακτικές γονιμοποίησης που εφαρμόζει, η ζωή του Τζακ γίνεται ξαφνικά πάρα πολύ περίπλοκη.

 

Το Κάλεσμα του Νότου / Vers le Sud

του Λοράν Καντέ

Παίζουν: Σαρλότ Ράμπλινγκ, Κάρεν Γιανγκ, Μένοθι Σέζαρ, Λουίζ Πόρταλ

 

Στο ηλιόλουστο νησί της Αϊτής τη δεκαετία του ‘80, οι τουρίστες απολαμβάνουν τις διακοπές τους σ’ έναν παράδεισο από φοινικόδεντρα, διαμένοντας σε πολυτελή παραλιακά ξενοδοχεία. Τρεις Αμερικανίδες καταφθάνουν στο νησί επιζητώντας φλερτ, ξεκούραση και ανάπαυλα από τις άχρωμες δουλειές και τους βαρετούς γάμους τους. Βρίσκουν όσα επιθυμούν στο πρόσωπο του 18χρονου Λέγκμπα, ενός αινιγματικού ντόπιου ¶δωνι, η ομορφιά και το πάθος του οποίου τις μαγεύουν. Η ταινία παρουσιάστηκε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Βενετίας 2005 (βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού στον Μένοθι Σέζαρ).

 

Δεσμοί διαζυγίου / The squid and the whale

του Νόα Μπόμπαχ

Παίζουν: Λόρα Λίνεϊ, ¶να Πάκουιν, Τζέσι ¶ϊζενμπεργκ, Όουεν Κλάιν

 

Οι σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας Καρμέλ χειροτερεύουν διαρκώς. Ο πατέρας, ο Μπέρναρντ, πανεπιστημιακός και κατά φαντασίαν διάσημος συγγραφέας, αποφασίζει να χωρίσει τη γυναίκα του Τζόαν, ανακοινώνοντάς το και στους δύο έφηβους γιους του. Η Τζόαν φλερτάρει με τον καθηγητή του τένις, ο Μπέρναρντ κοιμάται με τη φοιτήτρια Λίλι, την οποία ποθεί σφόδρα ο γιος Γουόλτ, ενώ υπάρχει ο μικρότερος γιος, ο ήσυχος Φρανκ σκαρώνει υποχθόνιες ανατρεπτικές δράσεις στο σχολείο του… Μια γλυκόπικρη κομεντί που αποδομεί απολαυστικά τη σύγχρονη αμερικάνικη οικογένεια. Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Σεναρίου και για τρεις Χρυσές Σφαίρες, ενώ κέρδισε τα Βραβεία Σεναρίου και Σκηνοθεσίας στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Σάντανς 2005.

 

Αυστηρώς ακατάλληλο / Destricted

των Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Μάθιου Μπάρνεϊ, Μάρκο Μπραμπίλα, Λάρι Κλαρκ, Γκασπάρ Νοέ, Ρίτσαρντ Πρινς, Σαμ Τέιλορ Γουντ

Παίζουν: ¶ντζελα Στόουν, Γιασμίν Μπερν, Ντίλαν Λόρεν, Νάνσι Βι

 

Επτά δημιουργοί αναλαμβάνουν να προσεγγίσουν τη σχέση πορνογραφίας και τέχνης. Οι επιμέρους ταινίες επισημαίνουν ότι ο ανθρώπινος ερωτισμός δεν έχει όρια, αλλά πολλές εκφάνσεις. Ένα τολμηρό πρότζεκτ, ένα «αυστηρώς ακατάλληλο» σύνολο ταινιών που εκφράζουν τη σαρκική επιθυμία και την ακραία σεξουαλική έκφραση. Το «Αυστηρώς ακατάλληλο» προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Κανών το 2006.


Το Οχ! στο Οχάιο / The Oh in Ohio

του Μπίλι Κεντ

Παίζουν: Ντάνι Ντε Βίτο, Πάρκερ  Πόουζι, Πολ Ραντ, Μίσα Μπάρτον, Λάιζα Μινέλι

 

Η Πρισίλα μοιάζει να έχει τα πάντα: επιτυχημένη καριέρα, γοητευτικό σύζυγο, ακριβό αυτοκίνητο, μεγάλο σπίτι και δέχεται πιέσεις να αποκτήσει και πισίνα. Αυτό που της λείπει όμως από τα δέκα χρόνια έγγαμου βίου είναι το εξής ένα: ο οργασμός. Στην αρχή δεν φαίνεται να την ενοχλεί ιδιαίτερα, μέχρι που πείθεται να ψάξει να βρει το «φως» της. Παράλληλα, ο καθηγητής σύζυγός της Τζακ συνάπτει σχέση με μαθήτρια του και η Πρισίλα παίρνει την κατάσταση στα χέρια της…

 

Μιλώντας για σεξ / Speaking of sex

του Τζον Μακ Νότον

Παίζουν: Τζέιμς Σπέιντερ, Μελόρα Γουόλτερς, Τζέι Μορ, Μπιλ Μάρεϊ, Λάρα Φλιν Μπόιλ

 

Η Μελίντα και ο Νταν είναι ένα παντρεμένο ζευγάρι που αγωνίζεται να λύσει τα αισθηματικά και σεξουαλικά του προβλήματα. Τελικά καταλήγουν να ζητήσουν βοήθεια από τη Δρ. Έμιλι Πέιτζ, μια σύμβουλο γάμου τρις… διαζευγμένη. Αυτή αποφασίζει ότι η Μελίντα πρέπει να δει τον Δρ. Ρότζερ Κλινκ, ειδικό στην κατάθλιψη. Όταν η Μελίντα και ο Ρότζερ έρχονται ιδιαιτέρως… κοντά μέσα σ’ ένα ασανσέρ, η υπόθεση διανθίζεται με προσωπικές βεντέτες και δικαστικές διαμάχες!

 

Το αντίθετο του σεξ / The Opposite of Sex

του Ντον Ρος

Παίζουν: Κριστίνα Ρίτσι, Μάρτιν Ντόνοβαν, Λίζα Κούντροου, Λάιλ Λόβετ

 

Στα 16 της, η Ντίντι φεύγει από το σπίτι της και πάει να μείνει με τον ήσυχο αδερφό της, Μπιλ, έναν καθηγητή αγγλικών, ο οποίος έχει κληρονομήσει την περιουσία του πρώην συντρόφου του και προσπαθεί να ξαναστήσει τη ζωή του με έναν καινούριο εραστή, τον Ματ. Η Λούσια είναι η καταπιεσμένη φίλη του Μπιλ, η οποία υποπτεύεται τον Ματ και επιβεβαιώνεται όταν η Ντίντι θα τον αποπλανήσει και θα τον αναγκάσει να απαρνηθεί το gay lifestyle του για να είναι μαζί της. Ένα περίεργο ερωτικό τρίγωνο με την επιτυχημένη συνταγή του ανεξάρτητου αμερικάνικου σινεμά.

 

Το πρόγραμμα προβολών.

 

Πέμπτη 10/5

20:30   Ο άνδρας που μισούσαν οι γυναίκες, του Σπάικ Λι      

23:00   Το κάλεσμα του Νότου, του Λοράν Καντέ

 

Παρασκευή 11/5
21:00            Δεσμοί διαζυγίου, του Νόα Μπόμπαχ

23:00            Αυστηρώς ακατάλληλο, των Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Μάθιου Μπάρνεϊ, Μάρκο Μπραμπίλα, Λάρι Κλαρκ, Γκασπάρ Νοέ, Ρίτσαρντ Πρινς, Σαμ Τέιλορ Γουντ

 

Σάββατο 12/5

19.00 Το Οχ! στο Οχάιο, του Μπίλι Κεντ

21:00            Μιλώντας για σεξ, του Τζον Μακ Νότον

23:00   Το αντίθετο του σεξ, του Ντον Ρος

 

Κυριακή 13/5

19.00 Το κάλεσμα του Νότου, του Λοράν Καντέ

21:00   Το Οχ! στο Οχάιο, του Μπίλι Κεντ

23:00            Δεσμοί διαζυγίου, του Νόα Μπόμπαχ     

 

Δευτέρα 14/5

20:30   Ο άνδρας που μισούσαν οι γυναίκες, του Σπάικ Λι      

23:00            Μιλώντας για σεξ, του Τζον Μακ Νότον

 

Τρίτη 15/5

20.30 Παιχνίδι (Ολύμπιον)

21:00   Το αντίθετο του σεξ, του Ντον Ρος

23:00            Αυστηρώς ακατάλληλο, των Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Μάθιου Μπάρνεϊ, Μάρκο Μπραμπίλα, Λάρι Κλαρκ, Γκασπάρ Νοέ, Ρίτσαρντ Πρινς, Σαμ Τέιλορ Γουντ

 

Τετάρτη 16/5

21:00            Μιλώντας για σεξ, του Τζον Μακ Νότον

23:00   Το Οχ! στο Οχάιο, του Μπίλι Κεντ