Συμμετοχή ΦΚΘ σε έρευνα Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονικης σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να συμμετάσχει ανάμεσα σε σημαντικές, διεθνούς κύρους αθλητικές και πολιτιστικές διοργανώσεις, σε μια πανευρωπαϊκή έρευνα με θέμα «Πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα: νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη» και άξονα τον συσχετισμό ευρωπαϊκών γεγονότων παγκόσμιας  εμβέλειας με τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες πραγματοποιούνται. Με βάση τα πορίσματα της έρευνας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συστήσει οδηγίες (ντιρεκτίβες), οι οποίες θα οδηγήσουν σε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των αθλητικών και πολιτιστικών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αποτελεί τη μοναδική κινηματογραφική διοργάνωση, καθώς  και τη μοναδική ελληνική συμμετοχή στην έρευνα, η οποία αναδεικνύει την αμφίδρομη και εξαιρετικά επικοδομητική σχέση του φεστιβάλ με την πόλη της Θεσσαλονίκης και την διαρκώς εξελισσόμενη δυναμική της.

 

Πρωταρχικός στόχος  της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής  είναι να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίον πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα διεθνούς χαρακτήρα και συμμετοχής, τα οποία όμως οργανώνονται και διεξάγονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, αλληλεπιδρούν με τις τοπικές κοινωνίες μέσα στις οποίες παράγονται με κριτήριο την αναπτυξιακή τους εμβέλεια και τον τύπο των μικρομεσαίων (ΜΜΕ) και των τουριστικών  τους επιχειρήσεων.

 

Απώτερος στόχος της έρευνας είναι με βάση τα πορίσματα να προταθούν οδηγίες για την ανάδειξη αυτού του τύπου των γεγονότων σε πλατφόρμες ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρήσεις τους, να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο σύστημα αξιολόγησης των γεγονότων και να συσταθεί ένα ευρωπαϊκό δίκτυο με μέλη τους διοργανωτές των πολιτιστικών και αθλητικών γεγονότων,  για την ανταλλαγή εμπειριών από τον ένα θεσμό στον άλλο, τη συνεργασία των εξειδικευμένων στελεχών, την υπέρβαση του ανταγωνισμού και την ανάδειξη των συνεργιών μεταξύ των διοργανώσεων.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε, με βάση την επιτυχία τους και την αντιπροσωπευτικότητά τους,  τις εξής δέκα διεθνούς χαρακτήρα ευρωπαϊκές διοργανώσεις:

 

-         Αυστρία: Φεστιβάλ Ζάλτσμπουργκ,

-         Γαλλία: Hossegor - Seignosse. Παγκόσμιο Επαγγελματικό Πρωτάθλημα Surfing,

-         Ελλάδα: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης,

-         Ισπανία: Διεθνές forum των πολιτισμών (Forum Barcelona 2004),

-         Ιταλία: Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Torino 2006 ΧΧ,

-         Ουγγαρία: Φεστιβάλ Sziget,

-         Πορτογαλία: Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου UEFA 2004,

-         Σλοβακία: Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ Vychodná,

-         Σουηδία: The America’s cup 2005, Malmö,

-         Τσεχία: Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ της ¶νοιξης, Πράγα.

 

 

Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί τα πρώτα στάδια της έρευνας: Η συλλογή δεδομένων από τους επιλεγμένους θεσμούς, με βάση κοινά κριτήρια και κοινή μεθοδολογία, η ενδιάμεση τεχνική αναφορά και η συζήτηση των πρώτων συμπερασμάτων και αξιολογήσεων σε κλειστό συνέδριο στην Angouleme της Γαλλίας.

Σε ότι αφορά στη Θεσσαλονίκη,  η αξιολόγηση της έρευνας για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου είναι εξαιρετικά θετική, καθώς αναδεικνύει:

·        την επιτυχή ανάπτυξη του Φεστιβάλ σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο και την αύξηση της δυναμικής εμβέλειας του σε αυτά,

·        την ανάμιξη και προβολή νέων και νεανικών δυνάμεων του κινηματογράφου,

·        τη στρατηγική δημιουργίας νέων γεγονότων, συμπληρωματικών μεταξύ τους,

·        τον συσχετισμό με τους εκπαιδευτικούς παράγοντες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο,

·        την αύξηση στήριξης ιδιωτικών παραγόντων και

·        τη δημιουργία και στήριξη μίας τουριστικής κορύφωσης στο μέσο δύο μεγάλων γεγονότων (ΔΕΘ και περίοδος εορτών) με αποτέλεσμα την επιμήκυνση του τουριστικού ενδιαφέροντος για τη Θεσσαλονίκη.

 

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η επεξεργασία όλων των στοιχείων και η εκπόνηση των οδηγιών. Ωστόσο,  μια πρώτη ανάγνωση των δεδομένων έτσι όπως τα έχει επεξεργαστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταδεικνύουν τα ακόλουθα:

 

  • Υπάρχει μεγάλη αύξηση των αθλητικών και πολιτιστικών γεγονότων στην Ευρώπη με μεγάλη μεταξύ τους ετερογένεια και με έντονη την ανάγκη να προσδιοριστούν οι παράμετροι με βάση τις οποίες μπορούν τα γεγονότα αυτά να τυποποιηθούν (συχνότητα, εμβέλεια, χαρακτήρας).
  • Σε όλη την Ευρώπη, τα γεγονότα διεθνούς εμβέλειας έχουν μεγάλο συσχετισμό με τις τοπικές δομές αλλά και με τα κεντρικά συστήματα διοίκησης, δημιουργώντας νέες ανάγκες για την ενίσχυση (ή σε κάποιες περιπτώσεις τη σύσταση) τοπικών ομάδων διοργάνωσης.
  • Για την επιτυχία ενός τέτοιου γεγονότος, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν πρέπει να διαταράσσεται αλλά να αναπτύσσεται το τοπικό οικονομικό περιβάλλον, να αποτελεί μέρος του έργου η έννοια της κληρονομιάς και της παράδοσης που έχουν ήδη δημιουργήσει οι θεσμοί αυτοί και να έχει καταστρωθεί συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο δράσης που να περιλαμβάνει τις τοπικές παραμέτρους.
  • Μελλοντικός στόχος είναι να δημιουργηθεί από τα αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα υπεραξία στους τομείς του τουρισμού και της ανάπτυξης μέσα από τον διάλογο των εμπλεκόμενων φορέων και κυρίως μέσα από τη στρατηγική «σήματος κατατεθέντος» τόσο για το γεγονός όσο και για την περιοχή στην οποία αυτό διεξάγεται.