48ο ΦΚΘ: ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΚΑΝΙΑ

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
16-25 Νοεμβρίου 2007
 
 
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΚΑΝΙΑ
 
Το τραγικό υπαρξιακό κενό της εποχής μας πραγματεύεται η νέα ατομική έκθεση με τίτλο «Split (higherandhigher του Κωνσταντίνου Κακανιά που εγκαινιάστηκε σήμερα Σάββατο 17 Νοεμβρίου στην γκαλερί Καλφαγιάν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
 
Μιλώντας για την έκθεση, ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Γιώργος Χωραφάς, επεσήμανε τον μοναδικό τρόπο με τον οποίον ο καλλιτέχνης εκφράζει το χιούμορ μέσα απο μία σοβαρότητα που αποτυπώνεται στα πρόσωπα των ηρώων του.
 
Στην εγκατάστασή του ο καλλιτέχνης έχει συλλέξει και τοποθετήσει αντικείμενα - αναμνηστικά από τις πρόσφατες περιπέτειες της μυθικής κυρίας Τεπενδρή, της ηρωίδας των έργων του. Πρόκειται για αντικείμενα καθημερινής χρήσης - κινητά τηλέφωνα, καλλυντικά, στρώματα, οινοπνευματώδη ποτά, τσιγάρα - που προέκυψαν όπως χαρακτηριστικά λέει ο δημιουργός, απο την συναναστροφή της ηρωϊδας του με άτομα σαν την Lindsay Lohan και την Paris Hilton.
 
Mε καυστικό χιούμορ ο Κωνσταντίνος Κακανιάς προσπαθεί να προσεγγίσει και να αναλύσει το φαινόμενο της διχασμένης προσωπικότητας, το οποίο η μοντέρνα ψυχολογία θεωρεί νοητική πάθηση, παρουσιάζοντας μια πιό ανθρώπινη πλευρά της μυθικής κυρίας Τεπενδρή η οποία αυτή τη φορά έρχεται αντιμέτωπη με την κατάθλιψη, τα ναρκωτικά, τον κόσμο των ζιγκολό και του Χόλιγουντ.
 
Η έκθεση «Split (higher and higher)» αποτελεί μέρος μίας έκθεσης που ουσιαστικά μοιράζεται σε δύο πόλεις, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη στους χώρους των γκαλερί Καλφαγιάν. Οι εκθέσεις εκφράζουν δύο διαφορετικές προσωπικότητες που συνυπάρχουν στο ίδιο μυαλό, δυο εκδοχές πάνω στο θέμα της απελπισίας και της νοητικής διαταραχής.
 
Η έκθεση «Lower and lower» στην Αθήνα αναφέρεται στα «αιώνια» προβλήματα των πρώτων παιδικών χρόνων και την ψευτοηθική της κοινωνίας μας, που εκ των πραγμάτων δημιουργεί «πάσχοντες ενήλικες», σημειώνει ο καλλιτέχνης.
 
Ταυτόχρονα στους χώρους του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στην είσοδο του λιμανιού, ο καλλιτέχνης παρουσιάζει ένα υπερμεγέθες φουσκωτό γλυπτό της κυρίας Τεπενδρή χρησιμοποιώντας το σαν ένα «welcome», ένα καλωσόρισμα για τους προσκεκλημένους του Φεστιβάλ.
 
Η έκθεση, στα εγκαίνια της οποίας παραβρέθηκαν ακόμα η ηθοποιός Θέμιδα Μπαζάκα και ο πρόεδρος του Α΄Δημοτικού Διαμερίσματος Τόλης Βειζαδές, θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.