48o ΦΚΘ: ΠΑΝΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
16-25 Νοεμβρίου 2007
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
ΠΡΟΒΟΛΗ 11thHOUR ΚΑΙ ΠΑΝΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
 
Σήμερα, Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, στις 12.30 το μεσημέρι, στην κατάμεστη από κόσμo αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, προβλήθηκε η ταινία The 11thhour, σε σκηνοθεσία των Leila Conners Petersen και Nadia Conners, την παραγωγή της οποίας υπογράφει ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία πολλών νέων σε ηλικία θεατών, γεγονός που επισημάνθηκε και στην ανοιχτή συζήτηση για το περιβάλλον που ακολούθησε.
 
Την συζήτηση προλόγισε και συντόνισε ο Ηλίας Μεσσίνας, Πρόεδρος της Ecoweek, ευχαριστώντας το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και την Village για την πρόσκληση, καθώς και όλους τους συνομιλητές και τους προσκεκλημένους στην εκδήλωση αυτή. Στο πάνελ συμμετείχαν ακόμη ο Νικόλαος Μουσιόπουλος, κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο Άγις Μ. Παπαδόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο Ιωάννης Τσιπουρίδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας και διευθυντής έκδοσης του περιοδικού «Ανεμολόγια» και ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Η Καθημερινή» Θανάσης Τσίγγανας.
 
 
Στην πρόλογό του ο κ. Μεσσίνας εκδήλωσε τον ενθουσιασμό του για την έντονη παρουσία του κοινού στην προβολή της ταινίας, αλλά και την ύπαρξη πολυπληθούς ακροατηρίου στην επακόλουθη συζήτηση. Συνέχισε επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη ταινία, παρόλο που δεν ήταν η πρώτη φορά που την παρακολουθούσε, τον συγκλόνισε με τον τρόπο που παρουσιάζει το μέγεθος του περιβαλλοντικού προβλήματος το οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επόμενες γενιές.
 
Ο κ. Τσιπουρίδης είπε ότι το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό, γεγονός το οποίο σημειώνει και το ίδιο το φιλμ, τονίζοντας ιδιαίτερα μια φράση που αναφέρθηκε πολλές φορές σ’ αυτό: «Δεν υπάρχει χρόνος». Ο κ. Μουσιόπουλος συνέχισε την ομιλία του λέγοντας ότι για αν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πρέπει να γίνουν ριζοσπαστικές αλλαγές στην αγορά, γεγονός που απαιτεί παγκόσμια συναίνεση.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος με τη σειρά του, έθεσε το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος όχι μόνο σε πολιτική βάση, αλλά και σε τεχνολογική, ξεκαθαρίζοντας ότι υπάρχουν τρεις δυνατότητες προς αυτήν την κατεύθυνση και αυτές δεν είναι άλλες από την εξοικονόμηση της ενέργειας με τη χρήση φυσικών πόρων, την αύξηση της αποδοτικότητας και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πάντα σε συνάρτηση με την αλλαγή της νοοτροπίας των πολιτών προς μια πιο «οικολογική» αντιμετώπιση της καθημερινότητάς τους.
 
Τις σύντομες τοποθετήσεις των συμμετεχόντων στο πάνελ ακολούθησαν ερωτήματα εκ μέρους του ακροατηρίου, ξεκινώντας έναν εποικοδομητικό διάλογο.