48ο ΦΚΘ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ FUGITIVEPIECES

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
16-25 Νοεμβρίου 2007
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ FUGITIVEPIECES
 
Παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα, Σάββατο 17 Νοεμβρίου, στον κινηματογράφο Ολύμπιον η ταινία FugitivePieces/Τα φαντάσματα του παρελθόντος του Τζέρεμι Ποντέσουα. Πρόκειται για την πρώτη ελληνο-καναδική συμπαραγωγή, η οποία έκανε την επίσημη πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, το Σεπτέμβριο του 2007.
 
Παρών στην παρουσίαση ήταν ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Γιώργος Χωραφάς, ο οποίος ευχαρίστησε την καναδική Πρεσβεία για τη βοήθεια της και συμπλήρωσε πως, όντας Έλληνας του εξωτερικού, συγκινείται πάντα όταν βλέπει συμπαραγωγές και συνεργασίες που εμπεριέχουν το ελληνικό στοιχείο, είτε στην ιστορία είτε στην παραγωγή τους.
 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο παραγωγός Τάκης Βερέμης παρουσίασε στο κοινό τους πρωταγωνιστές και τους συντελεστές της ταινίας: Το νεαρό πρωταγωνιστή Ρόμπι Κέι, την ηθοποιό Θέμιδα Μπαζάκα, το συνθέτη Νίκο Κυπουργό και τον συμπαραγωγό Πάνο Παπαχατζή. Ο Τάκης Βερέμης ευχαρίστησε κι αυτός με τη σειρά του την καναδική Πρεσβεία για τη συμβολή της στην παρουσίαση της ταινίας στο Φεστιβάλ και δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος και συγκινημένος για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Βερέμης ευχαρίστησε επίσης τη Cinegram για τη συμμετοχή της στην παραγωγή και την Audio Visual, η οποία θα διανείμει την ταινία στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 17 Φεβρουαρίου. Κάνοντας λόγο για το Fugitivepieces είπε ότι ήταν μία ταινία πολύ απαιτητική στην πραγμάτωσή της, με ένα θέμα ιδιαίτερα συγκινητικό, καθώς η υπόθεσή του εξελίσσεται χρονικά στην περίοδο της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα.
 
Την παρουσίαση της ταινίας έκλεισε ο συμπαραγωγός της Πάνος Παπαχατζής, επισημαίνοντας την απουσία οικονομικής στήριξης της ταινίας από το ελληνικό κράτος και εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει στο μέλλον διαφορετική αντιμετώπιση από την πολιτεία σε ανάλογες προσπάθειες.