48o ΦΚΘ: ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΝΤΑΣ 17/11

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
16-25 Νοεμβρίου 2007
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Για την εμπειρία τους γύρω από τη δημιουργία των ταινιών τους συζήτησαν Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες, παραγωγοί και ηθοποιοί, στο πρώτο Κουβεντιάζοντας του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε χθες, Σάββατο 17 Νοεμβρίου.
 
Στη συζήτηση πήραν μέρος οι συντελεστές των ταινιών Wednesday,Διεθνές Διαγωνιστικό) Grzegorz Pacek (σκηνοθέτης) και Joannaηθοποιός) και Elli Makra -42277 WuppertalΔιεθνές Διαγωνιστικό), Αθανάσιος Καρανικόλας (σκηνοθέτης), Titus Kreynberg (παραγωγός) και Άννα Λαλασίδου (ηθοποιός). Παρών ήταν και ο Δημήτρης Κιτσικούδης, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Πολύ μιλάς... πολύ κλαίς καθώς και ο σκηνοθέτης της ταινίας Γιαγκόναν: Οι σκοτεινές μέρες του χαμού, Γιάγκος Ραφτόπουλος που διαγωνίζεται στο Digital Wave. Το πάνελ συμπλήρωνε ο ελληνοβέλγος σκηνοθέτης Δημήτρης Καρακατσάνης ο οποίος μίλησε για το φιλμ SmallGods που προβάλλεται στις ταινίες Εκτός Συναγωνισμού. ( Kulig ( Thursday Morning(
 
Οι πέντε ταινίες που παρουσιάστηκαν φαίνεται επιφανειακά να μην έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, καθώς, όπως επισήμανε και η συντονίστρια της συζήτησης Αγγελική Κόντις, αναφέρονται σε διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Ή ακόμα και διαφορετικούς... κόσμους, όπως το φιλμ του Γιάγκου Ραφτόπουλου που συνδυάζει το φανταστικό με την πραγματικότητα, δημιουργώντας όπως είπε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, «την πρώτη επική φαντασιακή ελληνική ταινία». Πρόκειται για μια καθαρά «παρεϊστικη» δημιουργία καθώς δεν συμμετέχουν επαγγελματίες ηθοποιοί και πολλοί από τους πρωταγωνιστές υποδύονται τον εαυτό τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα στον τίτλο της ταινίας είναι λογοπαίγνιο από το όνομα του σκηνοθέτη «Γιάγκος» και την ταινία Κόναν.
 
Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος κινείται η ταινία του Δημήτρη Κιτσικούδη, ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή των Πομάκων. Για την πραγματοποίηση του έκανε τέσσερα χρόνια έρευνα με τη βοήθεια ειδικών ερευνητών και ανθρωπολόγων. Βασικός του στόχος ήταν να καταφέρει να τους παρουσιάσει αντικειμενικά και να αποτυπώσει την ιδιαιτερότητα τους, μακριά από τα όποια στερεότυπα τους χαρακτηρίζουν.
Επικεντρωμένη σε μια μερίδα ανθρώπων και συγκεκριμένα στους Έλληνες μετανάστες στο Βούπερταλ είναι και η ταινία ElliMakra -42277 Wuppertal. Ο σκηνοθέτης Αθανάσιος Καρανικόλας ήθελε να παρουσιάσει την ιστορία του όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά για αυτό και χρησιμοποίησε ερασιτέχνες ηθοποιούς. Το φιλμ εστιάζει στην αναζήτηση ταυτότητας των ηρώων του, ανθρώπων που βρίσκονται διχασμένοι ανάμεσα σε δύο πατρίδες.
 
Με ερασιτέχνες ηθοποιούς επέλεξε να δουλέψει και ο Δημήτρης Καρακατσάνης στο SmallGods. Πρόκειται για ένα ιδιότυπο road movie, με θέμα της την περιήγηση τριών χαρακτήρων - που σύμφωνα με τον σκηνοθέτη θα μπορούσαν να αποτελούν τις τρεις διαφορετικές εκφάνσεις του ίδιου χαρακτήρα – στο Βέλγιο. 
 
Η πολωνική ταινία Wednesday, ThursdayMorning διαδραματίζεται στην σύγχρονη Βαρσοβία, την ημέρα της επετείου της εξέγερσης της πόλης στη ρώσικη κατοχή. Η πρωταγωνίστρια της ταινίας μίλησε με πολλούς ανθρώπους που έζησαν από κοντά τα γεγονότα της περιόδου, ωστόσο ο σκηνοθέτης θεωρεί πως δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζει κάποιος την ιστορία για να παρακολουθήσει το φιλμ. Tο μεγάλο μήκους ντεμπούτο του Γκζέγκος Πάτσεκ είναι ένα snapshot από την «εν θερμώ» καθημερινότητα μιας μεγαλούπολης, μια «φέτα ζωής» που δεν προσπαθεί να εκβιάσει συμπεράσματα, αλλά τα αφήνει στην κρίση του θεατή.
 
Η συζήτηση έκλεισε με τους καλεσμένους να υπενθυμίζουν στους παρευρισκόμενους τις μέρες και τις ώρες προβολής των ταινιών τους και στη συνέχεια να «κουβεντιάζουνε» όλοι μαζί, σαν μια παρέα, με ένα ποτήρι μπύρα στο χέρι.