48ο ΦΚΘ: ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΥΑΝΘΙΑΣ ΤΣΑΝΤΙΛΑ

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
16-25 Νοεμβρίου 2007
 
 
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΥΑΝΘΙΑΣ ΤΣΑΝΤΙΛΑ
 
 
Εγκαινιάστηκε το Σάββατο 17 Νοεμβρίου η έκθεση Video Art με τίτλο «Σιωπή» της Ευανθίας Τσαντίλα στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Με πηγή έμπνευσης την Σιωπή του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, η καλλιτέχνιδα προσπάθησε να δημιουργήσει μια δική της αυτόνομη φόρμα.
 
Στα εγκαίνια της έκθεσης ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Γιώργος Χωραφάς, είπε χαρακτηριστικά: «Μόλις συναντηθήκαμε με την Ευανθία και είμαι ήδη συγκινημένος. Καταρχήν για τον Μπέργκμαν που φέτος “έφυγε για άλλο νησί” και για το γεγονός ότι μπορεί να εμπνεύσει όχι μόνο ανθρώπους του κινηματογράφου, αλλά γενικότερα ανθρώπους της τέχνης και όχι μόνο. Αυτό με κάνει περήφανο, επειδή είμαι άνθρωπος του σινεμά». Στη συνέχεια ο κ. Χωραφάς μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους μία ανάμνηση από την παιδική του ηλικία: «Σε μία μικρή πόλη που ζούσα δίπλα στο Παρίσι υπήρχε ένας πολύ μικρός κινηματογράφος. Θα ήμουν 10-12 ετών, όταν βρέθηκα κατά τύχη στην προβολή της Σιωπής του Μπέργκμαν και μαγεύτηκα από το κινηματογραφικό ταξίδι που έζησα. Ήταν πολύ διαφορετικό από ό,τι είχα ζήσει μέχρι τότε».
 
«Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη ιδανική για να φιλοξενήσει θεσμούς και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι προσθέτει και άλλους από εμάς, όπως η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης που λειτούργησε φέτος για πρώτη φορά, στην οποία συνεργάστηκαν 25 φορείς της πόλης, σε 26 χώρους για 27 εκδηλώσεις. Πιστεύουμε ότι μέσα σε αυτό το πνεύμα η πόλη μπορεί να αναδείξει το ευρύτερο πολιτιστικό της προφίλ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Τσάρας, πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Στη συνέχεια ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την Ευανθία Τσαντίλα που συμμετέχει με ένα έργο εμπνευσμένο από έναν σκηνοθέτη που θα άφηνε ελάχιστους ασυγκίνητους και συμπλήρωσε: «Η Ευανθία Τσαντίλα έκανε το έργο στη Γερμανία, το έφερε στη Θεσσαλονίκη και το δώρισε στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και την ευχαριστούμε θερμά για αυτό».
 
Η κατασκευή της Τσαντίλα περιλαμβάνει δύο κυλίνδρους τον ένα μέσα στον άλλο που δημιουργούν μία χωρίς τέλος και αρχή εσωτερική διαδρομή. «Είναι ένας απρόσιτος χώρος που αντανακλά το βαθύτερο κόσμο του καθενός μας», όπως τονίζει και η ίδια.
 
Η διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Συραγώ Τσιάρα, εξέφρασε τη χαρά της για τη συνεργασία του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για «μια συνεργασία, την οποία θα συνεχίσουμε φυσικά και όχι μόνο στην κορυφαία διοργάνωση, αλλά και σε κάποια περιοδικά αφιερώματα, ίσως με αφορμή του χρόνου την επέτειο των 40 χρόνων του Μάη του ’68». Για την έκθεση επεσήμανε ότι «παρουσιάζει ένα έργο που τα όρια ανάμεσα στην εικαστική και κινηματογραφική γλώσσα δεν είναι τόσο αυστηρά και οι τέχνες συνεργάζονται στην εικαστική μετάπλαση ενός κινηματογραφικού ερεθίσματος, το οποίο αποτελεί αφορμή για μια ανακατασκευή του χώρου, των συναισθημάτων και των σιωπών, κάποιες από τις οποίες είναι εκκωφαντικές και πάρα πολύ δυνατές.». 
 
Το έργο της Ευανθίας Τσαντίλα θα συνεχίσει να “μιλάει” στο κοινό με τη «Σιωπή» του μέχρι τις 30 Νοεμβρίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.