48ο ΦΚΘ: ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ "ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ"

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
16-25 Νοεμβρίου 2007
 
 
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
«ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ» ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΜΠΙΣΤΙΚΑ
 
Στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Νοεμβρίου το βράδυ, η ειδική προβολή της ταινίας Τα Μάρμαρα του πρόωρα χαμένου σκηνοθέτη Αλέξη Μπίστικα, παρουσία της μητέρας του σκηνοθέτη, της δημοσιογράφου Ελένης Μπίστικα. Συγκινητική ήταν η ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ταινίας, την οποία άνοιξε η Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μουζάκη.
 
«Βραδιά γεμάτη από συναισθήματα η αποψινή, μια και η ταινία του Αλέξη Μπίστικα Μάρμαρα  αγγίζει βαθιά ευαίσθητες χορδές κάθε Έλληνα. Γυρισμένη το 1989 η βραβευμένη στη Δράμα, μικρού μήκους, πρώτη ταινία του – φοιτητή τότε – Αλέξη, ήταν η πρώτη πέτρα που τάραξε τα στάσιμα νερά της υπόθεσης της επιστροφής των Ελγινείων Μαρμάρων, μιας υπόθεσης που σήμερα μοιάζει πιο επίκαιρη και επείγουσα παρά ποτέ», τόνισε η κ. Μουζάκη. Στη συνέχεια είπε ότι «μέσα από τις εικόνες αυτού του εμβληματικού φιλμ των 14 λεπτών, ξυπνά μέσα μας ο μυστικός δεσμός που ενώνει το σήμερα με το χτες, αυτός που καθορίζει με τον τρόπο του την ίδια μας την ύπαρξη, αυτός που αρνείται τον αποχαιρετισμό. Έτσι τα Μάρμαρα του Αλέξη, δεν είναι απλώς μια ξεχωριστή στιγμή στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Είναι μια ταινία που αφορά κάθε πολίτη αυτής της χώρας, κάθε πολίτη του κόσμου που νοιάζεται για τον πολιτισμό. Κι όπως λέει, παρών κι εφέτος στο Φεστιβάλ, ο σκηνοθέτης, «Στη Μελίνα, λοιπόν!»
 
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «το 1997 ο Αλέξης Μπίστικας ήρθε και με «βρήκε» ξανά, επί της μεγάλης οθόνης. Τότε Τα Μάρμαρα προβλήθηκαν στο Λονδίνο πριν τον Καβάφη. Και τώρα, μέσα από μια περίεργη σύμπτωση προβάλλονται ξανά πριν από τον ElGreco , εδώ στο Ολύμπιον».
 
«Εμένα ο Αλέξης δεν ήρθε να με βρει. Εγώ τον βρήκα όταν το 1989 ήμουν μέλος της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ Δράμας. Και δικαιώνομαι, καθώς είμαι από εκείνους, που παρ’ ότι είχε ειπωθεί ότι η ταινία ήταν πρωτόλια, την στήριξα, καθώς είχα «δει» τη δύναμή της. Από δω που στέκομαι σήμερα, μπορώ να πω ότι αν ζούσε ο Αλέξης, θα ήταν από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά ονόματα», επεσήμανε ο κριτικός κινηματογράφου Δημήτρης Χαρίτος.
 
Το συγκινητικό φινάλε στην παρουσίαση της ταινίας έδωσε η μητέρα του Αλέξη Μπίστικα, η δημοσιογράφος Ελένη Μπίστικα «Δεν θα πω τίποτα, γιατί ο ίδιος ο Αλέξης, δεν θα ήθελε να πω τίποτα», είπε δίνοντας πλέον το «λόγο» στην ταινία Τα Μάρμαρα.