48ο ΦΚΘ: ΕΝΑΡΞΗ DIGITAL WAVE 02

 
 
48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
16-25 Νοεμβρίου 2007
 
ΕΝΑΡΞΗ DIGITALWAVE02
 
Αθρόα ήταν η προσέλευση του κοινού στην έναρξη του DigitalWave 02 που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Νοεμβρίου στις 9 μμ στην αίθουσα Τόνια Μαρκετάκη, παρουσία του Προέδρου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Γιώργου Χωραφά και του Αντιπροέδρου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Δημήτρη Σοφιανόπουλου.
Ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ καλωσόρισε για 2η συνεχή χρονιά το νέο αυτό διαγωνιστικό τμήμα του ελληνικού προγράμματος, που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στη σύγχρονη ελληνική ψηφιακή δημιουργία, λέγοντας πως τρέφει πολλές ελπίδες για αυτό το τμήμα. «Ήταν καιρός το DigitalWave να γίνει πραγματικότητα», τόνισε. Στη συνέχεια το παρομοίασε με την αίσθηση που προκάλεσε το rocknroll στη παγκόσμια μουσική σκηνή, χαρακτηρίζοντας το DigitalWave ως «το rocknroll του ελληνικού σινεμά». Τέλος εξέφρασε την ελπίδα του «η σύγχρονη ψηφιακή δημιουργία να ανοίξει δρόμους για τους δημιουργούς».
Ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Δημήτρης Σοφιανόπουλος, αναφέρθηκε στο χρηματικό βραβείο που έχει θεσμοθετήσει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για τις ταινίες του DigitalWave. «Το ποσό, που θα μοιραστεί εξίσου στον παραγωγό και τον σκηνοθέτη της ταινίας που θα αναδειχθεί, ανέρχεται στο ποσό των 15.000 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχουν σοβαροί τρόποι για να φτιαχτεί μια ταινία, αλλά σοβαροί κινηματογραφιστές».
Στη συνέχεια ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης προλόγισε την ταινία του Βιοτεχνία Ονείρων η οποία προβλήθηκε μετά την έναρξη του DigitalWave 02. Αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Γιώργο Χωραφά και την Καλλιτεχνική του Διευθύντρια, Δέσποινα Μουζάκη, που πραγματοποίησαν την έναρξη του DigitalWave με την προβολή της ταινίας του, είπε ότι νιώθει πιο περήφανος για τη Βιοτεχνία Ονείρων απ’ ότι για την Πολίτικη Κουζίνα καθώς εκτός από σκηνοθέτης, την υπέγραψε και σεναριακά.
Αναφορικά με την χρήση ψηφιακών μέσων, ο κ. Μπουλμέτης τόνισε ότι «μετά την Βιοτεχνία Ονείρων η κινηματογραφική κοινότητα «χαλάρωσε» τεχνολογικά και δέχτηκε ότι το αποτέλεσμα μπορεί να είναι αποδεκτό και τεχνικά και αφηγηματικά».
Μετά την προβολή της ταινίας ακολούθησε 10λεπτο εικαστικό έργο του Άρη Μιχαλόπουλου, βασισμένο στην ταινία του Μπουλμέτη.
Στο νέο αυτό διαγωνιστικό τμήμα του ελληνικού προγράμματος φέτος συμμετέχουν 11 ταινίες, οι οποίες θα διεκδικήσουν τον Ψηφιακό Αλέξανδρο και το βραβείο κοινού Fischer όπως είπε η υπεύθυνη του Ελληνικού Τμήματος Λιλέτ Μπόταση.
Την επιτροπή του DigitalWave απαρτίζουν οι: Πάνος Κούτρας, Δημήτρης Κιουτσιαμπασάκος, Λήδα Γαλανού, Σταμάτης Τσαρουχάς, Άκης Καπράνος και Αλίκη Δανέζη Κνούτσεν.