48ο ΦΚΘ: ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ WILLIAM KLEIN

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
16-25 Νοεμβρίου 2007
 
 
ΕΓΚAIΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ WILLIAM KLEIN
 
Διάσημα φωτογραφικά «κλικ» πρωταγωνίστησαν στην Κυριακή 18 Νοεμβρίου το μεσημέρι, στα εγκαίνια της έκθεσης του πολυτάλαντου Αμερικανού σκηνοθέτη, φωτογράφου, γραφίστα και ζωγράφου William Klein, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Μια έκθεση που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του μεγάλου αφιερώματος που πραγματοποιεί το 48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στον δημιουργό.
Φίλοι των εικαστικών τεχνών, αλλά και του κινηματογράφου, που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στο Μουσείο, υποδέχθηκαν τον William Klein με ένα θερμό χειροκρότημα. Το παρών στα εγκαίνια έδωσαν ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Γιώργος Χωραφάς, η διευθύντρια του Φεστιβάλ Δέσποινα Μουζάκη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος, η επιμελήτρια της έκθεσης Μάριον Ιγγλέση, ο Βασίλης Βασιλικός, ο Κώστας Γαβράς και πολλοί άλλοι.
Μιλώντας για τον καλλιτέχνη, η κ. Μουζάκη αποκάλυψε, ότι η συγκεκριμένη έκθεση του πρωτοπόρου Νεοϋορκέζου William Klein εκτίθεται για πρώτη φορά παγκοσμίως εδώ στη Θεσσαλονίκη, μέσα από τη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Και συμπλήρωσε λέγοντας για την έκθεση, ότι δεν αποτελεί απλά μια φωτογραφική έκθεση, αλλά πρόκειται για «τυπωμένες αλήθειες του κόσμου μας, ειδωμένες μέσα από τα μάτια ενός νεωτεριστή και ασυμβίβαστου καλλιτέχνη, όπως ο William Klein. Ο Klein χρησιμοποιεί το φακό για να συλλάβει την ψυχή των πραγμάτων. Μέσα από τις εικόνες του μπορεί κανείς να δει μέσα και πίσω από αυτές, δεν τις κοιτάζει μόνο».
 
Στη συνέχεια ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Ντένης Ζαχαρόπουλος, διάβασε τον χαιρετισμό που έστειλε ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού Ζακ Λανγκ, ο οποίος δεν κατάφερε να παραβρεθεί στα εγκαίνια λόγω ασθενείας. «Αγαπητέ Ουίλλιαμ Κλάιν, συγκεντρώνετε τους ανθρώπους γύρω από το έργο σας με την ευτυχία που βλέπει κανείς το χρόνο να ξετυλίγεται μέσα από τη μεγαλοφυΐα ενός βλέμματος κι ενός οράματος που συνιστούν όλη την τέχνη σας. Σας χαιρετώ με όλη μου την καρδιά που αντλεί από την τέχνη το νόημα μιας υπόσχεσης για ένα κόσμο καλύτερο κι ένα μέλλον πιο ανθρώπινο. Αυτή η ίδια υπόσχεση με κρατά σήμερα στη Γαλλία», ήταν τα λόγια του Ζακ Λανγκ, ο οποίος στη συνέχεια δια στόματος του κ. Ντένη Ζαχαρόπουλου, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Σας χαιρετώ λοιπόν με την αγάπη που με οδηγεί προς τη χώρα που ανακάλυψε το νόημα του ανθρώπινου και που ο φακός σας έχει τόσο πιστά συλλάβει. Ξαναβλέπω τη Μελίνα, ευτυχισμένη και ξένοιαστη, πριν οι πληγές του φασισμού να σφυρηλατήσουν το λυσσαλέο αγώνα της για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και σε συνέχεια, για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Η διεκδίκησή της προσέβλεπε στη θεμελίωση μιας πολιτικής και πολιτιστικής Ευρώπης. Ευχαριστώ το Φεστιβάλ, το Μουσείο και τους φίλους μου στην Ελλάδα που δεν ξεχνούν την αδιαφιλονίκητη υποστήριξη μου αυτού του στόχου. Ευχαριστώ τον Υπουργό Πολιτισμού, κύριο Μιχάλη Λιάπη, που συντάχθηκε με τους λειτουργούς της τέχνης για να τιμήσει με μια σημαδιακή εικόνα που φορτίζει το πρόσωπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τη συμβολή μου στην υπηρεσία της σύγχρονης δημιουργίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς σε κάθε χώρα του κόσμου όπου οι αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας ανάγουν την Ελλάδα και τη Γαλλία σε θεμελιωτές του πολιτισμού και της ανθρώπινης δημιουργίας. Ελπίζω να βρω σύντομα την ευκαιρία να έρθω στη Θεσσαλονίκη και να επισκεφτώ τα μνημεία της. Να παρευρεθώ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου όπου τιμώνται μεγάλοι καλλιτέχνες που μου είναι οικείοι και αγαπητοί όπως ο Ουίλλιαμ Κλάιν. Η γοητεία των εικόνων του, σας φέρνει μπρος σ' ένα κόσμο που δεν σας εξαπατά αλλά μεταμορφώνεται σε ποιητικό κείμενο που διαβάζεται, όπως λέει ο Ρεμπώ, "κυριολεκτικά και με όλους τους τρόπους"»
 
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια η επιμελήτρια της έκθεσης Μάριον Ιγγλέση, χαρακτηρίζοντας τη δουλειά του Klein με μια λέξη «έκρηξη». Από το Φεβρουάριο που συνάντησε τον καλλιτέχνη στο Παρίσι για την προετοιμασία της έκθεσης, ένιωσε ότι επρόκειτο για την πιο δύσκολη δουλειά που είχε να κάνει. Τότε βρήκε και τις ανέκδοτες μέχρι σήμερα φωτογραφίες του Klein από την Ελλάδα, την οποία ο καλλιτέχνης είχε επισκεφτεί το 1957 και το 1963, και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη έκθεση στο πλαίσιο του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
 
Υπό τους ήχους ενός δυνατού χειροκροτήματος, ο ίδιος ο William Klein, δήλωσε ενθουσιασμένος που βρίσκεται στην Ελλάδα, ενώ σημείωσε ότι κάθε φορά που βλέπει τη δουλειά του «κρεμασμένη» με άλλο τρόπο, του έρχονται στο νου πολλές εικόνες, μυρωδιές και αισθήσεις από πράγματα που έζησε πριν από 50 ή 60 χρόνια. Τέλος ευχαρίστησε τη Μάριον Ιγγλέση για το στήσιμο της έκθεσης, δηλώνοντας πολύ ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα.