48ο ΦΚΘ: ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
16-25 Νοεμβρίου 2007
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
 
«Νίκος Νικολαΐδης - Τα χρόνια της χολέρας» είναι ο τίτλος της έκθεσης – αφιέρωμα στον πρόωρο χαμένο σκηνοθέτη Νίκο Νικολαΐδη, η οποία εγκαινιάστηκε την Κυριακή 18 Νοεμβρίου, στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση που διοργανώνεται από το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, παράλληλα με το αφιέρωμα του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στον ανατρεπτικό δημιουργό, περιλαμβάνει φωτογραφίες και αντικείμενα από τις ταινίες του αλλά και την προβολή δέκα αγαπημένων ταινιών του.
 
Την έκθεση εγκαινίασε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Χρήστος Ζαχόπουλος, παρουσία του προέδρου του Μουσείου Κινηματογράφου Γιώργου Μυλωνά, του αντιπροέδρου Βασίλη Καραμανλή και του διευθυντή του Μουσείου Βασίλη Κεχαγιά. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Θανάσης Πανώρης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Γάκης, ο πρόεδρος του Α’ Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης Τόλης Βεϊζαδές, ο πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος, η ηθοποιός Michele Valley και πολλοί άλλοι.
 
Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Βασίλης Κεχαγιάς, ο οποίος δήλωσε πως αισθάνεται ευτυχής που εγκαινιάζει μια έκθεση για το Νίκο Νικολαΐδη, «έναν άνθρωπο που έθρεψε τα πιο περίεργα νεανικά και εφηβικά μας όνειρα, αυτά που τελικά μας έκαναν να ασχοληθούμε με τον κινηματογράφο», όπως χαρακτηριστικά είπε. Αναφερόμενος στο Νικολαΐδη είπε ότι κατάφερε να αφήσει τα ίχνη του πίσω μέσω των ταινιών, των αγαπημένων αντικειμένων του αλλά και μέσω των ανθρώπων που τον αγαπάνε. Στη συνέχεια ζήτησε από τη στενή συνεργάτη του σκηνοθέτη Μισέλ Βάλεϊ, η οποία συνέβαλε στο στήσιμο της έκθεσης, να μιλήσει για αυτήν. Η κ. Βάλεϊ θέλησε μόνο να ευχαριστήσει το διοικητικό συμβούλιο, τους εργαζόμενους στο Μουσείο αλλά και τη σύζυγο του Νίκου Νικολαΐδη, Μαρί Λουίζ Νικολαΐδου και ανέφερε ότι βοήθησε στην έκθεση γιατί ήθελε να μοιραστεί ένα κομμάτι από τον κόσμο του Νικολαΐδη.
 
Ο πρόεδρος του Μουσείου Κινηματογράφου Γιώργος Μυλωνάς τόνισε ότι το Μουσείο πέρασε από δυο σταθμούς: Πρώτος ήταν η δημιουργία του και δεύτερος η μέχρι τώρα πορεία του και η προσπάθεια του να κάνει ένα βήμα μπροστά.
 
Τελευταίος πήρε το λόγο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Χρήστος Ζαχόπουλος, τονίζοντας ότι ο Νίκος Νικολαΐδης είναι μόνο βιολογικά απών καθώς τα δημιουργήματα του παραμένουν διαχρονικά. «Ο χαμένος βιολογικά τα παίρνει όλα», πρόσθεσε ο κ. Ζαχόπουλος, παραφράζοντας τον τίτλο μιας ταινίας του Νικολαΐδη. «Παίρνει τις καρδιές μας, αφήνει όμως μια άποψη ζωής».