48ο ΦΚΘ: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

48o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
16-25 Νοεμβρίου 2007
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
 
Ανοιχτή συζήτηση με θέμα τον νέο ισπανικό κινηματογράφο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το μεσημέρι της Δευτέρας 19 Νοεμβρίου οι φίλοι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές.
 
Στη συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του αφιερώματος του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο σύγχρονο ισπανικό σινεμά, παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ, Γιώργος Χωραφάς, η Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Δέσποινα Μουζάκη, καθώς επίσης και ο Ισπανός Πρέσβης στην Έλλάδα, Juan Ramon Martinez.
 
Τη συζήτηση συντόνισε ο ιστορικός κινηματογράφου, Esteve Riambau, ενώ ως εισηγητές συμμετείχαν η Pilar Torre, υποδιευθύντρια – International Public Relations Institut de Cine y Artes Audiovisuales, η Jara Yanez, κριτικός κινηματογράφου – Cahiers du cinema Ισπανίας, οι σκηνοθέτες Rafa Cortes, Javier Rebollo και Pedro Aguilera, οι ηθοποιοί Sonia Almarcha, Monica Cervera και Aina de Cos και ο παραγωγός και σκηνοθέτης Chema de la Pena.
 
Ο πρόεδρος του Φεστιβάλ καλωσόρισε με ιδιαίτερη χαρά τους εισηγητές, λέγοντας πως αυτή η συζήτηση αποτελεί μια πολύ σπουδαία ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τον σύγχρονο ισπανικό κινηματογράφο. «Η Ισπανία και η Ελλάδα είναι δύο χώρες με πολλά κοινά στοιχεία στον τρόπο έκφρασης. Οι διαφορές τους όσον αφορά στον κινηματογράφο, εντοπίζονται στο σύστημα οργάνωσης του», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χωραφάς.
 
Η Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Δέσποινα Μουζάκη, ευχαρίστησε με τη σειρά της «τους σπουδαίους δημιουργούς και καλλιτέχνες, που συμμετέχουν στο φετινό φεστιβάλ, εκπροσωπώντας ένα ανερχόμενο, πολλά υποσχόμενο και ανήσυχο νέο ισπανικό κινηματογραφικό ρεύμα».
 
Ο Πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα, Juan Ramon Martinez, πήρε το λόγο και με την ιδιαίτερη ισπανική προφορά του, μίλησε στα ελληνικά ευχαριστώντας του διοργανωτές του Φεστιβάλ, τόσο για το αφιέρωμα στο νέο ισπανικό κινηματογράφο, όσο και για την ευκαιρία που δίνεται μέσα από αυτό στους Ισπανούς καλλιτέχνες και δημιουργούς να μιλήσουν για την τέχνη τους. Εκδήλωσε τη σιγουριά του ότι το κοινό θα μπορέσει να διακρίνει τις νέες κινηματογραφικές τάσεις της Ισπανίας και μ’ αυτόν τον τρόπο να γνωρίσει την κουλτούρα αυτής της χώρας. Το αφιέρωμα στον νέο ισπανικό κινηματογράφο, δήλωσε, «ανοίγει ένα νέο σημαντικό βήμα για τη φιλία και κατανόηση μεταξύ της Ισπανίας και της Ελλάδας».
 
Ο ιστορικός κινηματογράφου Esteve Riambau τόνισε ότι το ισπανικό σινεμά γνώρισε μια ξαφνική και απότομη αύξηση στον αριθμό παραγωγής ταινιών, που το 2006 έφτασε τις 150 ταινίες μεγάλου μήκους. Μίλησε ακόμη για την κυριαρχία των ΗΠΑ στην κινηματογραφική αγορά, γεγονός που δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Ωστόσο, είπε ότι θεωρεί πως ανοίγονται νέες προοπτικές, με την τηλεόραση και τις νέες τεχνολογίες να παίζουν ξεχωριστό ρόλο. Οι ισπανικές παραγωγές αποτελούν κομμάτι του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, που προσπαθεί να δημιουργήσει ένα δικό του χώρο, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα φτάσει στο επίπεδο της Γαλλίας.
 
Η Pillar Torre αναφέρθηκε κυρίως στην ύπαρξη ενός νέου νόμου για τον κινηματογράφο, θεμέλιο και στόχος του οποίου είναι ο στρατηγικός τομέας που αυτός παίζει για τον πολιτισμό και την οικονομία, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη συμβολή του στην πολιτισμική ποικιλομορφία και την προστασία της κινηματογραφικής κληρονομιάς. Συμπλήρωσε πως πρέπει να δοθεί προσοχή στις νέες τεχνολογίες και τη χρήση τους και να βελτιωθεί η χρηματοδότηση των κινηματογραφικών παραγωγών.
 
Η ηθοποιός Sonia Almarcha μίλησε για μια νέα δυναμική που παρατηρείται στην ισπανική κινηματογραφία και για ανθρώπους που δε φοβούνται να αναλάβουν το ρίσκο και να κάνουν επενδύσεις. Η συνάδελφος της Monica Cervera έκανε λόγο για τη δημιουργικότητα των νέων καλλιτεχνών του χώρου, μέσα από την οποία είναι ορατή η ενηλικίωση και ανάπτυξη του ισπανικού κινηματογράφου. «Η ομάδα των νέων αυτών ανθρώπων πειραματίζεται με καινούρια θέματα, προσπαθώντας να αποφύγει τη γνωστή συνταγή κωμωδίας της ισπανικής τηλεόρασης», δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Ο σκηνοθέτης Javier Rebollo, δήλωσε πως παρότι το παρελθόν του ισπανικού κινηματογράφου δεν έχει αυτό που ονομάζεται ως «χρυσή εποχή», ορισμένοι δημιουργοί του μπορούν να χαρακτηριστούν ως «εύστοχοι ελεύθεροι σκοπευτές», χωρίς ωστόσο αυτή η διαδικασία να επαναλαμβάνεται. Είπε επίσης πως πιστεύει στον πλουραλισμό και χαρακτήρισε τις τηλεοράσεις όλου του κόσμου ως «μαυραγορίτες της ιστορίας». Ευχήθηκε τέλος να επαναληφθεί η παρουσία του νέου ισπανικού κινηματογράφου και στο επόμενο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
 
Ο παραγωγός και σκηνοθέτης Chema de la Pena δήλωσε πως δεν υποκύπτει στο δίλημμα αν ο κινηματογράφος είναι τέχνη ή βιομηχανία, αφού για τον ίδιο είναι και τα δύο μαζί και υποστηρίξε πως στην Ισπανία γίνονται μεν εμπορικές ταινίες, αλλά και άλλες που προκαλούν το ενδιαφέρον του κοινού και των κριτικών.
 
Η κριτικός κινηματογράφου Jara Yanez, παραδέχτηκε ότι υπάρχει όντως μια νέα, πολλά υποσχόμενη γενιά κινηματογραφιστών στη σημερινή Ισπανία. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί με σοβαρότητα και συμπλήρωσε πως αναμένει με ενδιαφέρον να φανεί πως θα εξελιχθεί στην πορεία.
 
Το φετινό αφιέρωμα του Φεστιβάλ στο νέο ισπανικό κινηματογράφο περιλαμβάνει 19 ταινίες, 18 μυθοπλασίας και ένα ντοκιμαντέρ παραγωγής 2003-2007 και γίνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες, την Ισπανική Πρεσβεία στην Ελλάδα και το Ισπανικό Υποργείο Πολιτισμού, ενώ συνοδεύεται και από ειδική έκδοση, σε επιμέλεια του Cahiers du Cinema Espana.