48ο ΦΚΘ: ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ ΓΙΑ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΑ

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
16-25 Νοεμβρίου 2007
 
 
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
ANIMATION ΓΙΑ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΑ
 
Η πρώτη ελληνική ταινία animation για πλανητάρια προβάλλεται στο πλαίσιο του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στις 18:45 και το Σάββατο 24 Νοεμβρίου στις 19:45, στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ (6ο χλμ. Οδού Θεσσαλονίκης-Θέρμης, Θέρμη).
 
Πρόκειται για την ταινία ASTRONOMYTHS: Ουρανός του Φθινοπώρου, η οποίαχρησιμοποιεί πρωτοποριακή τεχνολογία 3D και συνδυάζει για πρώτη φορά στην ιστορία των πλανηταριακών προγραμμάτων το μεγαλειώδες του πλανηταριακού θόλου με την αφηγηματική δομή του κινηματογράφου. Με στόχο τόσο την εκπαίδευση όσο και την ψυχαγωγία, μεταφέρει το θεατή στα αστρικά συστήματα του φθινοπώρου και στον κόσμο των μύθων που έδωσαν ονομασία στον κάθε αστερισμό, συνδυάζοντας τη σύγχρονη αστρονομία με την αρχαία ελληνική μυθολογία.
 
Η ταινία, σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Ζαφειρίου, παρουσιάζει πραγματικούς αλλά και φανταστικούς χαρακτήρες, διακρίνεται για την έντονη δράση της, τα ευφάνταστα σκηνικά και τα συναρπαστικά οπτικά εφέ.Αφηγείται (στην αγγλική γλώσσα) την εξής ιστορία: Βαθιά μέσα σε ένα φθινοπωρινό δάσος, βρίσκονται ένας Γέρος κι ένα Αγόρι. Καθισμένοι γύρω από μια φωτιά, κοιτάνε και παρατηρούν το νυχτερινό ουρανό. Εκατοντάδες δισεκατομμύρια φωτεινά αστέρια, που λάμπουν ψηλά από πάνω τους, βρίσκονται σχεδόν μια ανάσα μακριά από τα χέρια τους και πυροδοτούν τη φαντασία του Αγοριού και τη διάθεση του Γέρου να μοιραστεί τις γνώσεις του. Σύντομα ξεκινούν ένα παιχνίδι ανακάλυψης των μυστηρίων του ουρανού και μαζί με την απεριόριστη σοφία του Γέρου και το σχεδόν «μαγικό» βιβλίο του παιδιού ταξιδεύουν στο σύμπαν, μέσα σε ένα εκθαμβωτικό τοπίο…
 
ΤοASTRONOMYTHS: Ουρανός του Φθινοπώρου είναι παραγωγή της εταιρίας WhiteTowerMedia και αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τετραλογίας ψηφιακών παραστάσεων για πλανητάρια, που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Έχει ήδη γίνει αποδέκτης εξαιρετικά θετικών μηνυμάτων από πλανητάρια του εξωτερικού, όπως των ΗΠΑ, χωρών της Βόρειας Ευρώπη και τη Μέσης Ανατολής.