48o ΦΚΘ: ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΑΨΑΣΚΗ

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
16-25 Νοεμβρίου 2007
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΑΨΑΣΚΗ
 
Σε κλίμα φορτισμένο από συγκίνηση πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του σκηνοθέτη, λογοτέχνη και ιδρυτή της κινηματογραφικής αίθουσας Studio, Σωκράτη Καψάσκη που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Αύγουστο. Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Προέδρου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Γιώργου Χωραφά και της Διευθύντριας του Δέσποινας Μουζάκη, στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη, στο λιμάνι.
 
Η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μουζάκη απένειμε την τιμητική πλακέτα στον Αλέξανδρο Καψάσκη, γιο του αείμνηστου καλλιτέχνη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Σωκράτης Καψάσκης υπήρξε ένα μέρος της προσωπικής μου ιστορίας: Πρώτον η καταγωγή της οικογένειας μου είναι από τη Ζάκυνθο και έχω και εγώ μεγαλώσει με τις Ωδές και τους Ελεύθερους Πολιορκημένους. Δεύτερον, έμενα στην οδό Σπάρτης και όποτε μάλωνα με τον πατέρα μου, έτρεχα στο Studio να χαθώ στα καθίσματα και να ταξιδέψω». «Κινηματογραφιστής με αληθινό πάθος, ποιητής, συγγραφέας, στοχαστής, μεταφραστής, ο Σωκράτης είναι ένας άνθρωπος που ο κινηματογράφος μας του χρωστά πολλά, όσο σε λίγους στη χώρα μας» τόνισε η κ. Μουζάκη και πρόσθεσε: «Αν κάτι χαρακτήριζε τη δουλειά του Σωκράτη αυτό δεν ήταν τίποτα άλλο από βαθιά αγάπη για το καλό σινεμά. Μια τέτοια αγάπη νιώθω να αναδύεται από αυτή την αίθουσα, ένα ζεστό, αληθινό συναίσθημα που αξίζει και πρέπει σε έναν άνθρωπο που προσέφερε τόσα στο σινεμά.».
 
«Η δική μου γενιά αλλά και η προηγούμενη οφείλει στον Σωκράτη Καψάσκη το ότι έμαθε σινεμά, καθώς το Studio ήταν η μόνη αίθουσα που μπορούσε κάποιος να δει ταινίες έξω από το εμπορικό κύκλωμα», ανέφερε η σκηνοθέτις Πέννυ Παναγιωτοπούλου και συμπλήρωσε: «Το Studio στις δύσκολες μέρες της ανελευθερίας μετά τον Απρίλη του ’67 αποτελούσε μια όαση. Αψήφησε τη λογοκρισία της χούντας και έφερε το κοινό σε επαφή με απαγορευμένες και “δυσάρεστες” ταινίες.» Για τη μορφή του Σωκράτη Καψάσκη η κ. Παναγιωτοπούλου σχολίασε: «Τον χαρακτήριζε μια πρακτική και ηθική που σήμερα μπορεί να φαντάζουν εξωπραγματικές, αλλά όσοι από εμάς είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον ίδιο και το έργο του, ξέρουν ότι όχι μόνο υπήρξαν, αλλά λειτούργησαν και λειτουργούν ως πολιτιστική παρακαταθήκη.»,.
 
Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης προβλήθηκε η ταινία Ζεστός μήνας Αύγουστος του 1966, την οποία προλόγισε ο κριτικός κινηματογράφου Αλέξανδρος Δερμεντζόγλου: «Στο φετινό αφιέρωμα για το ελληνικό φιλμ νουάρ, αν υπάρχει μία απόλυτα νουάρ ταινία, είναι αυτή του Σωκράτη Καψάσκη γιατί έχει όλα τα χαρακτηριστικά: Σκοτεινή αφήγηση, μοιραία γυναίκα και εμπλοκή του ήρωα. Ταινίες όπως αυτή αντέχουν στο χρόνο, το ερώτημα είναι πώς και γιατί δεν εκτιμήθηκαν στην εποχή τους», είπε ο κ. Δερμεντζόγλου, αφήνοντας τον καθένα να δώσει μόνος του την απάντηση.