48ο ΦΚΘ: ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΜΟΥΣΤΑΚΑ

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
16-25 Νοεμβρίου 2007
 
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΜΟΥΣΤΑΚΑ
 
«Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος. Είμαι πολύ τυχερή που ήταν πατέρας μου». Η Αλεξία Μουστάκα, κόρη του Σωτήρη Μουστάκα, παρέλαβε από τον Γιώργο Χωραφά την τιμητική πλακέτα, έναν ελάχιστο φόρο τιμής του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στον μεγάλο απόντα του ελληνικού σινεμά. Η τιμητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 21 Νοεμβρίου στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ.
 
«Ο Σωτήρης Μουστάκας δεν είχε σκοτώσει το παιδί που κρύβουμε όλοι μέσα μας και, όπως και ο Μολιέρος, πέθανε κάνοντας αυτό που αγαπούσε», είπε ο πρόεδρος του Φεστιβάλ και συμπλήρωσε: «Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος, ένας άνθρωπος με φαντασία και ελευθερία. Μάθαινε συνέχεια καθώς, όπως συνήθιζε να λεει και ο ίδιος, η υποκριτική είναι σαν να ανεβαίνεις ένα βουνό: Όταν φτάνεις στην κορυφή υπάρχει από πίσω άλλη».
 
Τυχερό και άτυχο μαζί θεωρεί τον εαυτό του ο Γιάννης Σμαραγδής, ο σκηνοθέτης που συνεργάστηκε με τον αείμνηστο ηθοποιό στην τελευταία του ταινία Ελ Γκρέκο: «Τυχερό γιατί ο Σωτήρης άφησε στο έργο μου το τελευταίο καλλιτεχνικό του ίχνος και άτυχο γιατί αυτό που έκανε στην ταινία δεν το είδε. Το βλέπει βέβαια από τους ουρανούς». Ο ίδιος χαρακτήρισε τον εκλιπόντα εξαιρετικά ευφυή, γενναιόδωρο και καλοσυνάτο άνθρωπο και υπενθύμισε ότι ο Σωτήρης Μουστάκας έγινε ευρέως γνωστός με το ρόλο του στον Αλέξη Ζορμπά και «έφυγε» παίζοντας στον Ελ Γκρέκο, δύο αγγλόφωνες ταινίες με θέματα που έχουν ως αφετηρία ή βάση το ελληνικό στοιχείο.
 
Ο Γιάννης Σμαραγδής θυμήθηκε και την επιμονή του Σωτήρη Μουστάκα να μείνει στο τελικό σενάριο της ταινίας η ατάκα «αυτός ο μύθος είναι ελληνικός» που είπε ο Τισιάνο στον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο, όταν του έδειχνε έναν μυθολογικό πίνακα. «Αυτή τη φράση μου ζήτησε ο Σωτήρης να πει. Κι όταν έφευγε ζήτησε να του βάλουν πάνω στο φέρετρο την ελληνική σημαία. Είναι το ίδιο ακριβώς. Ήθελε φεύγοντας, στο τελευταίο καλλιτεχνικό του ίχνος, να ακουστεί το συνθετικό ‘Έλλην’».
 
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε ο Αλέξης Ζορμπάς του Μιχάλη Κακογιάννη. Για την ερμηνεία του στο φιλμ ο Σωτήρης Μουστάκας είχε προταθεί για Όσκαρ β’ αντρικού ρόλου.