ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΡΤ ΑΕ

ΕΡΤ ΑΕ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΥ
 
 
                                                                        Θεσσαλονίκη 22.11.07
 
 
                                    Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
 
Συνέντευξη τύπου , στο πλαίσιο του 48ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος ΔΣ- Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ κ. Χρήστος Παναγόπουλος.
 
Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Διευθυντής Τηλεόρασης της ΕΡΤ κ. Δημήτρης Γόντικας, η Γενική Διευθύντρια της ΕΡΤ3 κα Θάλεια Ιωαννίδου και ο Σύμβουλος Προέδρου ΕΡΤ για θέματα κινηματογραφικής πολιτικής κ. Μάνος Ζαχαρίας.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΡΤ στην ομιλία του ανέφερε ότι η ΕΡΤ στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τον ελληνικό κινηματογράφο , έχοντας διαμορφώσει και αναπτύξει μια νέα στρατηγική και προσέγγιση η οποία έχει ήδη αποφέρει καρπούς.
Ενδεικτικό είναι ότι την περίοδο 2006-2007, δύο από τις ταινίες που χρηματοδότησε η ΕΡΤ έκαναν ρεκόρ εισιτηρίων στις αίθουσες αποσπώντας και πολύ θετικές κριτικές. Πρόκειται για τις ταινίες «Λούφα και παραλλαγή- Σειρήνες στο Αιγαίο» του Νίκου Περάκη και « Ελ Γκρέκο» του Γιάννη Σμαραγδή.
Την τρέχουσα περίοδο, η ΕΡΤ συμμετέχει, παρακολουθεί, χρηματοδοτεί και ενημερώνεται για την εξέλιξη της πορείας των νέων ταινιών του Παντελή Βούλγαρη και Θεόδωρου Αγγελόπουλου.
 
Και στον τομέα όμως, των κινηματογραφικών ταινιών τεκμηρίωσης- είπε ο κ. Παναγόπουλος, αρκετά από τα ντοκιμαντέρ που παρήχθησαν ή συμπαρήχθησαν από την ΕΡΤ, κάνουν εξαιρετική διεθνή καριέρα, προβαλλόμενα από πολλά κανάλια του εξωτερικού ή και κινηματογραφική καριέρα ,όπως το ντοκιμαντέρ «Ενα τραγούδι για τον Αργύρη» που πρόσφατα προβλήθηκε στις αίθουσες και απέσπασε πολύ καλές κριτικές.
 
Την ίδια περίοδο, θετικά αποτελέσματα είχε και η πολιτική της ΕΡΤ στον τομέα των διεθνών συμπαραγωγών. Περίπου 60 είναι οι συμπαραγωγές της ΕΡΤ που «τρέχουν» αυτή την περίοδο και βρίσκονται σε διάφορα στάδια προ-παραγωγής, παραγωγής ή post production. Ανάμεσα στους συμπαραγωγούς με τους οποίους συνεργάζεται η ΕΡΤ , η European Broadcasting Union, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ARTE, η φινλανδική τηλεόραση YLE, το Κέντρο Κινηματογράφου της Σερβίας, το Υπουργείο Πολιτισμού της Κροατίας, η RAI SAT, η DR , η France 2 & France 3 , το ZDF και το History Channel
Ο Πρόεδρος της ΕΡΤ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως χάρις σε αυτή την πολιτική, η ΕΡΤ πέτυχε να ανέλθει από την 32η , στην 6η θέση του πίνακα κατάταξης των μελών της European Broadcasting Union (EBU) που υλοποιούν και συμμετέχουν σε διεθνείς συμπαραγωγές.
 
Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα παραγωγής ταινιών μικρού μήκους της ΕΡΤ, ΜΙΚΡΟΦΙΛΜ, ο Πρόεδρος της ΕΡΤ ανέφερε πως οι περισσότερες ταινίες μικρού μήκους που παράγονται στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος διακρίνονται για το υψηλό επίπεδο παραγωγής , την αισθητική και την ενδιαφέρουσα θεματολογία τους , γι’ αυτό και αποσπούν σημαντικές διεθνείς διακρίσεις.
 
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παναγόπουλος , ανέφερε ότι κατά την περίοδο 2006-2007, η ΕΡΤ διέθεσε συνολικά για τη στήριξη του ελληνικού κινηματογράφου , ποσόν 3.700.000 ευρώ , ποσόν αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
 
Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο Γενικός Διευθυντής Τηλεόρασης της ΕΡΤ κ. Δημήτρης Γόντικας ο οποίος είπε ότι φέτος υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του 1,5% πενήντα προτάσεις από τις οποίες η αρμόδια Επιτροπή μετά από αξιολόγηση , επέλεξε εννέα. Πρόκειται για τις ταινίες «Ψυχραιμία» του Νίκου Περάκη, «Θά’ ρθω κοντά σου για να σε ξεχάσω» του Δήμους Αβδελιώδη, «Γκίνες» του Αλέξη Καρδάρα, «Κόκκινος ουρανός» της Λάγιας Γιούργου, «Η χαρά και η θλίψη του σώματος» του Ανδρέα Πάντζη , «Welcome abroad” του Κωνσταντίνου Γιάνναρη , «Ο διαχειριστής» του Περικλή Χούρσογλου « Ο θησαυρός του Ιούδα» της Μαρίας Ντούζα και «12.410 και ένα τριαντάφυλλα» του Ιορδάνη Ανανιάδη.
 
Κατόπιν , ο Σύμβουλος του Προέδρου της ΕΡΤ για θέματα κινηματογραφικής πολιτικής κ. Μάνος Ζαχαρίας , έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ποιότητα των σεναρίων και στην αναγκαιότητα εκπαίδευσης σε θέματα σεναρίου. Στην κατεύθυνση αυτή, είπε ο κ. Ζαχαρίας, συνεργαζόμαστε με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προκειμένου να αναζητηθούν οι αποτελεσματικότερες λύσεις.
 
Από την πλευρά του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μίλησε η Διευθύντρια του Φεστιβάλ κα Δέσποινα Μουζάκη, η οποία αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους δεσμούς του Φεστιβάλ με την ΕΡΤ, την οποία και ευχαρίστησε για τη διαρκή και αυξανόμενη υποστήριξη.
Στάθηκε δε, ιδιαίτερα στην Εκθεση με τίτλο « Η Θεσσαλονίκη εκπέμπει» η οποία στεγάζεται στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Θεσσαλονίκης και αποτελεί προϊόν της στενής συνεργασίας του Ιδρύματος , της ΔΕΘ και της ΕΡΤ και στην οποία παρουσιάζεται η αρχή της ραδιοφωνίας, της τηλεόρασης, του Φεστιβάλ Ελληνικού τραγουδιού και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου.
« Είναι μια εξαιρετική στιγμή η συνάντησή μας στην Εκθεση», είπε η κα Μουζάκη,
 « καθώς μας θυμίζει τις απαρχές μας και το πόσο στενοί είναι οι δεσμοί που μας συνδέουν μεταξύ μας».