48ο ΦΚΘ: ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ "ΜΙΑ ΣΤΕΚΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΖΟΥΜΑ"

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
16-25 Νοεμβρίου 2007
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ «ΜΙΑ ΣΤΕΚΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΖΟΥΜΑ»
 
Tο κύκνειο άσμα του συγγραφικού έργου του Νίκου Νικολαΐδη, με τίτλο «Μια στεκιά στο μάτι του Μοντεζούμα» παρουσιάστηκε την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του αναδρομικού αφιερώματος στο έργο του σκηνοθέτη.
 
Παρόντες στη βιβλιοπαρουσίαση ήταν ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Γιώργος Χωραφάς, η διευθύντρια του Φεστιβάλ Δέσποινα Μουζάκη, ο εκδότης της greekworks.com Στέλιος Βασιλάκης, ο ηθοποιός και ποιητής Χρήστος Βαλαβανίδης, ο σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης, ο συγγραφέας και κριτικός Τάσος Γουδέλης, αλλά και ηθοποιοί που πρωταγωνίστησαν στις ταινίες του και αγαπημένοι του φίλοι.
 
«Ένα ταλέντο ασυμβίβαστο δεν θα μπορούσε να περιοριστεί μόνο στον κινηματογράφο. Ο κόσμος του Νίκου, το ξεχωριστό σύμπαν που μας έκανε κοινωνούς, χτιζόταν και από το συγγραφικό του έργο», επεσήμανε η Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μουζάκη, προσθέτοντας πως το «“Μια στεκιά στο μάτι του Μοντεζούμα” αποτελεί ακόμη μία ευκαιρία να ανακαλύψουμε την ιδιοφυΐα του».
 
«Ο Νίκος Νικολαΐδης άφησε πίσω σκόνη που θα μείνει, όχι μόνο με το έργο του, αλλά και με τον κουρνιαχτό που σήκωναν κάθε φορά οι ταινίες του», σημείωσε ο διευθυντής του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Βασίλης Κεχαγιάς.
 
Ο ηθοποιός Χρήστος Βαλαβανίδης χαρακτήρισε τη γραφή του ανέκδοτου βιβλίου του Νίκου Νικολαΐδη «τοξική, ανένταχτη, απροσάρμοστη και καυστική», ομολογώντας πως διαβάζοντας το βιβλίο, βίωσε ξανά την εποχή εκείνη, όπως την ήξερε, το ίδιο περιβάλλον, το πνεύμα και την συμπεριφορά. «Πρέπει να αναθεωρήσουμε το μύθο ότι ο Νίκος ανήκε στη λεγόμενη “χαμένη γενιά”. Αν μια γενιά αφήνει τέτοιο έργο, τότε θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι σημαίνει χαμένη. Σίγουρα ανήκε στη γενιά του μεταπολέμου, μια γενιά αιώνια πεινασμένη για σεξ και ευτυχία. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι η γενιά που αντέδρασε βίαια στο Κυπριακό ζήτημα και έφαγε το ξύλο της ζωής της. Ένα θέμα που πηγαινοέρχεται στις σελίδες του βιβλίου», σχολίασε ο Χρήστος Βαλαβανίδης.
 
«Αυτό το βιβλίο είναι μια κλωτσιά στο καλάμι και ένα σκίρτημα στην καρδιά την ίδια στιγμή. Λένε για το Νίκο πόσο μεγάλος μάστορας υπήρχε για τον κινηματογράφο, αλλά ήταν και εξίσου μεγάλος τεχνίτης του λόγου», τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Tριανταφυλλίδης.
 
O Τάσος Γουδέλης, εξήγησε πως το “Μια στεκιά στο μάτι του Μοντεζούμα” κλείνει ένα είδος αυτοβιογραφίας. «Ο κινηματογράφος και η γραφή για το Νίκο ήταν αλληλένδετα στοιχεία. Είδε αυτό που μια διαφήμιση έχει καταθέσει με μια απλή φράση: “Ο κινηματογράφος είναι η λογοτεχνία του 20ου αιώνα”. Ας δούμε λοιπόν, αυτό το βιβλίο σαν μια άλλη ταινία του», συμπλήρωσε ο κ. Γουδέλης.
 
Στη συνέχεια οι ηθοποιοί Χρήστος Βαλαβανίδης, Τάκης Σπυριδάκης και Τζένη Κιτσέλη διάβασαν αποσπάσματα από το βιβλίο, με τις λέξεις να εναρμονίζονται απόλυτα με την ατμόσφαιρα που δημιουργούσε η έκθεση “Νίκος Νικολαΐδης - Τα χρόνια της χολέρας”, η οποία εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 18 Νοεμβρίου.
 
Να σημειωθεί πως όπως ανήγγειλε ο Στέλιος Βασιλάκης, εκδότης του οίκου greekworks.com, το μυθιστόρημα θα κυκλοφορήσει στα μέσα του Ιανουαρίου.