48ο ΦΚΘ: ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ SALONICA STUDIO ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MEDIA

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
16-25 Νοεμβρίου 2007
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  
Χρηματοδότηση του Salonica Studio
από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDIA
 
 
Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος ευρωπαϊκής και μεσογειακής εμβέλειας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Salonica Studio, ανακοινώθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι η διεθνοποίησή του και η επέκτασή του σε ένα καινούργιο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για φοιτητές κινηματογράφου με την ενίσχυση του προγράμματος MEDIA (με ποσό 123.127 ευρώ), υπό τον τίτλο “Four Corners”.
 
Την ανακοίνωση έκανε ο Πρόεδρος του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Τσινίκας. «To Salonica Studio εγκαινιάστηκε το τελευταίο τριήμερο του 47ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τον Νοέμβριο 2006, ως πρόγραμμα συνεργασίας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σε αυτό έλαβαν μέρος τελειόφοιτοι από οκτώ κινηματογραφικές σχολές της Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Όντας το πρώτο πανευρωπαϊκά εκπαιδευτικό πρόγραμμα του οπτικοακουστικού τομέα που έθεσε τις βάσεις και δημιούργησε συνεργασία με Σχολές Κινηματογράφου διάφορων χωρών, έκανε αίσθηση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Φυσική λοιπόν εξέλιξή του ήταν η προσπάθεια για την περαιτέρω επέκταση και διεθνοποίησή του. Η Ελλάδα λοιπόν, δηλαδή το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ισπανία (Πανεπιστήμιο ESCAC - ESCOLA SUPERIOR DE CINEMA I AUDIOVISUALS DE CATALUNYA και το CDA - Centre de Desenvolupament Audiovisual) και με τη Μεγάλη Βρετανία (Bournemouth Screen Academy και Skillset – The Skills Council for the Audio Visual Industries) υπέβαλε αίτηση για χρηματοδότηση στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDIA. Στη συνεργασία αυτή προσχώρησε και η Ρουμανία με την Εθνική της Σχολή Κινηματογράφου U.N.A.T.C. I.L. CARAGIALE.».
 
Το φιλόδοξο νέο αυτό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε φοιτητές Σχολών Κινηματογράφου, θα έχει τίτλο Four Corners. Θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2008 από τη Βαρκελώνη, θα συνεχιστεί τον Ιούνιο στο Bournemouth της Μεγάλης Βρετανίας και θα κορυφωθεί τον Νοέμβριο του 2008 στο πλαίσιο της 49ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, μαζί με την απονομή του βραβείου για το σύνολο του προγράμματος.
 
«Χτες ανακοινώθηκε η επιτυχία της πρότασης αυτής και η έγκριση του προγράμματος MEDIA για τη χρηματοδότησή της. Σύντομα θα ανακοινώσουμε και την πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στο “Four Corners”» είπε ο κ. Τσινίκας και κλείνοντας εξέφρασε τις θερμότερες ευχές του για επαγγελματική επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες φοιτητές στο Salonica Studio.
Νωρίτερα η διευθύντρια του Φεστιβάλ, Δέσποινα Μουζάκη, είχε κάνει μια ακόμη ανακοίνωση: «Θέλω να σας ενημερώσω ότι εκτός από τη διαπίστευση “Industry Center”, δημιουργήσαμε και μια καινούρια κάρτα διαπίστευσης. Πρόκειται για την κάρτα “Research Badge”, η οποία απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές, καθώς και σε ακαδημαϊκούς διδάσκοντες και τους επιτρέπει την πρόσβαση στην Αγορά και στις διάφορες εγκαταστάσεις που υπάρχουν εδώ. Βλέπουμε ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση, και θεωρούμε ότι θα βοηθήσει την επαφή του Πανεπιστημίου με την Αγορά», δήλωσε η κα Μουζάκη.
 
Ακολούθησε, στο πλαίσιο του Salonica Studio, ένα σεμινάριο για τους φοιτητές, σχετικά με την παραγωγή ταινιών, παρουσία του σκηνοθέτη του El Greco, Γιάννη Σμαραγδή και της παραγωγού της ταινίας, Ελένης Σμαραγδή.