48ο ΦΚΘ: MASTERCLASSES ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
16-25 Νοεμβρίου 2007
 
 
MASTERCLASS ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΕΛΙΩΔΗΣ
 
 
Με την προβολή της ταινίας Αθέμιτος Συναγωνισμός (1982) του Δήμου Αβδελιώδη ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα των masterclasses για τη διαδρομή της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους,
 
Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας Δήμος Αβδελιώδης, δήλωσε δικαιωμένος που το έργο του προκάλεσε το αυθόρμητο γέλιο του κοινού. «Ήθελα να κάνω μια ταινία που να τη βλέπουν οι άλλοι και να ευχαριστιούνται. Απλά είχα ανασφάλεια ότι δεν θα πετύχω τον στόχο», είπε χαρακτηριστικά. 
 
Η ταινία, εμπνευσμένη από της ταινίες του Τσάρλι Τσάπλιν, κόστισε τρία εκατομμύρια, ολοκληρώθηκε με τη συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και απέσπασε το 1ο βραβείο στο Φεστιβάλ Δράμας, καθώς και το βραβείο κοινού. Έναυσμα για την ταινία Αθέμιτος Συναγωνισμός αποτέλεσε η ίδια η μορφή του Τσάρλι Τσάπλιν: «Είχα μία εμμονή και μία ζηλοτυπία για τον Τσάρλι Τσάπλιν. Με είχε γοητεύσει το πώς μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους να γελάνε τόσο αυθόρμητα, μετατρέποντας τραγικά περιστατικά σε κωμικά χωρίς να χάνεται η ουσία», τόνισε ο κ. Αβδελιώδης. 
 
Σε ερώτηση για το αν οι ταινίες μικρού μήκους έχουν την προσοχή που τους αξίζει απάντησε: «Οι ταινίες μικρού μήκους έχουν υποτιμηθεί, επειδή δεν εντάσσονται στο εμπορικό κύκλωμα». Σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίον κινηματογραφεί υπογράμμισε: «Δεν μπορώ να δημιουργήσω σε ένα κλίμα καθημερινότητας. Χρειάζεται συγκέντρωση, να κλειστείς στον εαυτό σου, στροφή προς τα μέσα.».
 
Ο κ. Αβδελιώδης τόνισε ότι εξοργίζεται από την παθητικότητα που υπάρχει στην εποχή μας: «Με εξοργίζει αυτή η σιγή, ο συμβιβασμός ότι η μονάδα δεν μπορεί να κάνει κάτι. Όλοι έχουμε έναν Άμλετ μέσα μας που πρέπει να αντιδράσει.».
 
Η συζήτηση στη συνέχεια κινήθηκε γύρω από τη λειτουργία της τέχνης και της πολιτικής για το καλό του συνόλου και τη σπουδαιότητα της αυτογνωσίας. Σε εκείνο το σημείο ο σκηνοθέτης Κώστας Σφήκας, ο οποίος παραβρέθηκε στο masterclass πήρε το λόγο, θυμίζοντας μια φράση του Σπινόζα: «“Μην γελάς, μην κλαις, μόνο να κατανοείς”», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας: «Χρειάζεται εσωτερική ισορροπία για να αγωνιστείς σε έναν τέτοιο κόσμο. Η παραφορά οδηγεί τους ανθρώπους σε σφάλματα».
 
Τη σειρά των masterclasses διοργάνωσε για πρώτη φορά φέτος το 48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών. «Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η συνεργασία θα επαναληφθεί. Ήταν ένα πολύ ωραίο φινάλε. Μου αρέσει που είμαστε μειοψηφία γιατί στη μειοψηφία δημιουργούνται δυναμικές», σημείωσε ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, Χάρης Παπαδόπουλος, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον σκηνοθέτη Κώστα Σφήκα για την παρουσία του.