48ο ΦΚΘ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
16-25 Νοεμβρίου 2007
 
 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
 
Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 25 Νοεμβρίου, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, ειδική εκδήλωση με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας κατά της βίας εναντίον των γυναικών, στο πλαίσιο του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
 
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η Γενική Γραμματεία Ισότητας – Υπουργείο Εσωτερικών, συνεχίζοντας τη συνεργασία που ξεκίνησε με την υιοθέτηση του βραβείου «Γυναίκα και Ισότητα Ευκαιριών», που απονέμεται σε ταινία πρόσφατης παραγωγής με κριτήριο η ταινία να πραγματεύεται με επιτυχή τρόπο ζητήματα ισότητας, καταδεικνύοντας τις ανισότητες ή/και αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες ισότητας μεταξύ φύλων.
 
Μιλώντας για το συγκεκριμένο βραβείο η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μουζάκη είπε χαρακτηριστικά :
«Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δεν περιορίζεται απλά στην προβολή κινηματογραφικών ταινιών αλλά ταυτόχρονα επιδιώκει έναν περισσότερο διευρυμένο ρόλο στην ελληνική κοινωνία, λειτουργώντας με επίκεντρο τον κινηματογράφο σαν μία αγορά με την αρχαία σημασία της λέξης, σαν ένας τόπος συνάντησης ανθρώπων και απόψεων. Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι επιλογή, ούτε εσωτερική υπόθεση που πρέπει να αποσιωπηθεί, ούτε πρεπει να αποδοθεί σε αδυναμία χαρακτήρα ή προσωπικά σφάλματα. Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος, και προϋοθέτει σωστή ενημέρωση και διαπαιδαγώγηση απο τα σχολικά χρόνια, κυρίως σε ζητήματα που αφορούν στην ισότητα των φύλων και σεβασμού στο συνάνθρωπο».
 
Για τις διαστάσεις του θέματος της βίας εναντίον των γυναικών μίλησαν η Γενική Γραμματέας Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, Ευγενία Τσουμάνη, και η Αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Κομνηνού.
 
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κ. Ευγενία Τσουμάνη ευχαρίστησε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τη συνεργασία, γιατί όπως εξήγησε «ο κινηματογράφος ως μορφή τέχνης είναι ένα πολύ ισχυρό μέσο για να μεταδίδουμε μηνύματα, μηνύματα που αφορούν στη ζωή μας, άρα μηνύματα σε όλη την κοινωνία αλλά και στην ίδια την πολιτική». «Τα θέματα που αφορούν στις γυναίκες», είπε χαρακτηριστικά «δεν είναι γυναικεία θέματα, είναι ζητήματα της κοινωνίας ολόκληρης κατά συνέπεια μόνο με τη συμμετοχή και των δύο φύλων μπορούν να αντιμετωπιστούν και να προχωρήσουν με πιό γοργά και θετικά βήματα».
 
«Η βία κατά των γυναικών» , ανέφερε η κ. Τσουμάνη, «σε όλες τις μορφές της αποτελεί κοινωνική μάστιγα παγκόσμια. Συνιστά παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών και άνιση μεταχείρηση σε βάρος τους με βαθύτερη αιτία τις στερεοτυπικές αντιλήψεις για τη θέση τους στην κοινωνία».
 
Παραθέτοντας στοιχεία του ΟΗΕ, η κ. Τσουμάνη ανέφερε ότι μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως υφίσταται βία από το σύντροφό τους κατα τη διάρκεια της ζωής τους και πρόσθεσε οτι η βία αποτελεί κίνδυνο για την υγεία και σοβαρή αιτία θανάτου ή αναπηρίας μετά τον καρκίνο για τις γυναίκες από 16-44 ετών.
 
Ακόμη τόνισε ότι μια απο τις σκληρότερες μορφές βίας παρουσιάζονται σε περιόδους ενόπλων συγκρούσεων όπου, οι γυναίκες είναι εκτεθειμένες σε πολλούς κινδύνους. «Στις ένοπλες συγκρούσεις, η βία κατά των γυναικών χρησιμοποιείται συχνά ώς όπλο πολέμου με σκοπό να ταπεινώσει τις ίδιες τις γυναίκες ή και την κοινότητα στην οποία ανήκουν», είπε χαρακτηριστικά.
 
Η κ. Τσουμάνη έκανε λόγο και για τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, χαρακτηρίζοντας τον ως ένα πολύ σημαντικό πολιτικό και κοινωνικό βήμα που δίνει μία νέα προοπτική στην αντιμετώπιση του φαινομένου .
 
Από την πλευρά της η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Κομνηνού, μίλησε για την βία ενάντια των γυναικών όπως αυτή αποτυπωνεται στον κινηματογράφο. «Ο κινηματογράφος αποτέλεσε το κατ’εξοχήν πεδίο για την προβολή των ανδρικών φαντασιώσεων και των οπτικών απολαύσεων που προσέφερε το γυναικείο σώμα», είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια η κ. Κομνηνού έκανε λόγο για δύο ταινίες σκηνοθετημένες από γυναίκες, το «Ο Βούδας λιποθύμησε από ντροπή» και το «Μέσα από τα μάτια σου». «Στην πρώτη ταινία γίνεται μία προσπάθεια να αναδειχθεί ότι ο πόλεμος έχει διαμορφώσει ένα υπόστρωμα κοινωνικών πρακτικών όπου η βία γίνεται αποδεκτή. Η βία που υφίστανται οι υποτελείς δυνάμεις όπως οι γυναίκες είναι διπλή, απ’ τη μια υπάρχει η βία των κατακτητών και από την άλλη των κυρίαρχων ομάδων μέσα στην κοινωνία. Στο «Μέσα από τα μάτια σου», η δημιουργός εστιάζει στο θέμα της κακοποίησης των γυναικών μέσα στο γάμο. Ετσι απορρίπτεται ακόμη ένας μύθος που θέλει τις κακοποιημένες γυναίκες να προέρχονται αποκλειστικά από τις λαϊκές τάξεις καθώς η πρωταγωνίστρια προέρχεται από αστική οικογένεια αλλά είναι παγιδευμένη σε έναν συναισθηματικό εγκλωβισμό. Η ταινία αφηγείται το μαρτύριο της κακοποίησης χωρίς ξυλοδαρμούς και αίματα», είπε χαρακτηριστικά.
 
Η κ. Κομνηνού έκλεισε λέγοντας ότι πρωτοβουλίες σαν αυτή της Γενικής Γραμματείας Ισότητας – Υπουργείου Εσωτερικών και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα βοηθησουν στην πρόληψη και στην συνειδητοποίηση του φαινομένου.