48ο ΦΚΘ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ
 
Δύο συνεντεύξεις Τύπου για τις ελληνικές ταινίες που κάνουν την πρεμιέρα τους στο 48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 25 Νοεμβρίου το μεσημέρι στην Αποθήκη Γ’ του λιμανιού. Στις συνεντεύξεις συμμετείχαν οι σκηνοθέτες Βασίλης Βαφέας (Γυναικείες Συνωμοσίες), Θάνος Αναστόπουλος (διόρθωση), Μάκης Παπαδημητράτος (Κλέφτες), Κώστας Σφήκας (Μεταμόρφωση) και Κωνσταντίνα Βούλγαρη (Valse sentimentale). 
 
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας δημιουργός όταν συνδυάζει τις ιδιότητες του σεναριογράφου και του σκηνοθέτη, ο Μάκης Παπαδημητράτος υποστήριξε ότι για τον ίδιο εξίσου δύσκολο είναι όταν χρειάζεται και συνεργαστούν δύο άνθρωποι: «Ακόμη δεν έχω καταφέρει να συνεργαστώ τόσο καλά με κάποιον άλλο» πρόσθεσε. Ο κ. Βαφέας απαντώντας στην ίδια ερώτηση είπε ότι στην ελληνική πραγματικότητα ένας σκηνοθέτης αναγκάζεται να τα κάνει όλα, τη σκηνοθεσία, το σενάριο και πολλές φορές και την παραγωγή. «Αυτή είναι η αδυναμία του ελληνικού σινεμά, αλλά και η δύναμή του», συμπλήρωσε και συνέχισε λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντικό ένας σκηνοθέτης να συνεργάζεται με έναν σεναριογράφο «που να του πηγαίνει». Για την ίδια ερώτηση ο κ. Αναστόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Έχω τη φήμη ότι είμαι ένας σκηνοθέτης που τα αλλάζει όλα, και είναι αλήθεια αυτό, αλλά για να αλλάξεις κάτι πρέπει πρώτα να έχεις στα χέρια σου ένα μπούσουλα».
 
Σε ερώτηση σχετικά με το τι ήταν αυτό που τους κινητοποίησε για να κάνουν την ταινία τους ο Μάκης Παπαδημητράτος απάντησε πως ήταν το σημερινό   κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι. Ο Θάνος Αναστόπουλος συμφώνησε μαζί του και συμπλήρωσε ότι «η γενιά των νεότερων κινηματογραφιστών είναι αναπόφευκτο να μην επηρεάζεται από το ισχύον κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο». Το στοιχείο από το οποίο ξεκινάει ο ίδιος, όπως είπε, μπορεί να είναι η ενοχή, αλλά στόχος του παραμένει η αντικειμενική καταγραφή μιας πραγματικότητας: «Δεν πιστεύω ότι η τέχνη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, αλλά μπορεί να σε αναστατώσει, έστω για μια στιγμή. Το που θα οδηγήσει αυτό είναι ευθύνη του καθενός μας ξεχωριστά».
 
Για το αν συνάντησε λιγότερες δυσκολίες φέτος, μετά την περσινή βράβευση του στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας, ρωτήθηκε στη συνέχεια ο Μάκης Παπαδημητράτος: «Σίγουρα όταν κερδίζει κάποιος ένα βραβείο τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, ωστόσο οι δυσκολίες παραμένουν. Ο κόσμος ζητάει πιο πολύ κωμωδίες, θέλει να περνάει καλά. Ένα πολιτικό θέμα δύσκολα το προσεγγίζουν». Πάνω στο ίδιο θέμα ο Βασίλης Βαφέας σχολίασε πως η νέα γενιά καταφέρνει και βρίσκει τρόπους για να εκφραστεί, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε όλα τα επίπεδα. «Πρέπει να προστατεύει κανείς το δικαίωμα στη διαφορά. Όσο δύσκολο κι αν είναι, ένας δημιουργός πρέπει να βρει τον τρόπο για να πραγματοποιήσει αυτό που θέλει», τόνισε ο Θάνος Αναστόπουλος ενώ σχολίασε πως ο κινηματογράφος είναι σαν το χρηματιστήριο: «Αν μια ταινία σου πάει καλά, μπορείς να προχωρήσεις πιο εύκολα στο επόμενο σου βήμα, αν όχι ξαναγυρίζεις πίσω απ’ την αρχή».
 
Ο Κώστας Σφήκας ζήτησε τη γνώμη του κοινού για την ταινία του: «Σημασία δεν έχει η δική μου γνώμη για την ταινία μου. Οι προσωπικές απόψεις συνήθως κρύβουν την ανάγκη της προσωπικής προβολής. Εμένα με ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων για το έργο μου. Γι’ αυτό βρίσκομαι σήμερα εδώ. Εγώ είμαι ο ερωτών. Θέλω να μου πείτε τις αδυναμίες ή τις αντιρρήσεις σας για αυτό που έκανα».
 
Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη δήλωσε χαρούμενη που η ταινία της συμμετέχει στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το λόγο που την οδήγησε να κάνει την ταινία, απάντησε πως δεν υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος, πέρα απ’ το ότι πέρασε μια φάση της ζωής της, που αισθάνθηκε ότι έπρεπε να βγάλει από πάνω της. Για τον τρόπο που αποτυπώνεται η αμηχανία του έρωτα στην ταινία της είπε: «Εγώ δεν έκανα κάτι. Και οι δύο πρωταγωνιστές της ταινίας είναι πολύ καλοί ηθοποιοί, κοντά στους χαρακτήρες που υποδύθηκαν. Από μόνο του βγήκε έτσι».
 
Στη συνέντευξη τύπου δεν παρευρέθηκαν οι σκηνοθέτες Γιάννης Παρασκευόπουλος και Βασίλης Δούβλης, όπως ήταν προγραμματισμένο, λόγω ασθενείας.