48ο ΦΚΘ: ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

 
48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
16-25 Νοεμβρίου 2007
 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ
 
Με συναισθήματα χαράς και συγκίνησης, ολοκληρώθηκε το ταξίδι του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 25 Νοεμβρίου το βράδυ, στο Ολύμπιον, σε μια λιτή, αφιερωμένη στους δημιουργούς, τελετή λήξης, την οποία παρακολούθησαν επίσημοι προσκεκλημένοι της πολιτικής ηγεσίας και του καλλιτεχνικού χώρου, αλλά και πλήθος κινηματογραφόφιλων.
 
Η απονομή των βραβείων άνοιξε με την προβολή του «making-of» της φετινής διοργάνωσης. Εικόνες που μετέφεραν έντονα τον παλμό της δεκαήμερης γιορτής του κινηματογράφου, χαρακτηριστικές στιγμές από τις προβολές, αλλά και τις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, «φώτισαν» την μεγάλη οθόνη. 
 
Η Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μουζάκη συγκινημένη, έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα της τελετής: «Θέλω να μοιραστώ μαζί σας, συναισθήματα χαράς και συγκίνησης για τις εικόνες που είδαμε, τους ανθρώπους που συναντήσαμε, για τις ιδέες που ανταλλάξαμε, για τις υποσχέσεις πως θα βρεθούμε πάλι στο 49ο Φεστιβάλ με ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή και καλύτερο σινεμά». Στη συνέχεια η κ. Μουζάκη ευχαρίστησε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τους εργαζόμενους, τους εθελοντές, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υφυπουργείο Αθλητισμού, τον ΟΛΘ, το Δήμο Θεσσαλονίκης, τη Βουλή των Ελλήνων, τους χορηγούς, την ΕΡΤ, τους δημοσιογράφους και όλους τους συνεργαζόμενους φορείς και έκλεισε τον λόγο της, κάνοντας ειδική αναφορά στους δημιουργούς: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δημιουργούς που μας εμπιστευτήκατε τα έργα σας και μας τιμήσατε με την παρουσία σας. Εσείς όλοι απόψε είστε νικητές!»
 
Στη συνέχεια ο παρουσιαστής της βραδιάς Κωνσταντίνος Κοντοβράκης κάλεσε στη σκηνή, τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Ανδρέα Τύρο, για να απονείμει το βραβείο της Ένωσης, το οποίο απέσπασε η ταινία του Κώστα Σφήκα, Μεταμόρφωση, «για τον στοχασμό, τις διαχρονικές αξίες και τη διαρκή αναζήτηση της κινηματογραφικής ουτοπίας στο έργο του». Ο πρόεδρος της ΠΕΚΚ μίλησε ακόμα για τα άλυτα προβλήματα στον χώρο του κινηματογράφου, κάνοντας ειδική αναφορά στον νόμο για τον κινηματογράφο, αλλά και στην διαδικασία των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας. Δίνοντας το βραβείο στον αειθαλή δημιουργό, ο κ. Τύρος χαρακτήρισε τον Κώστα Σφήκα ως τον «τελευταίο ιδαλγό του μοναχικού μας κινηματογράφου». Παραλαμβάνοντας το βραβείο του, ο Κώστας Σφήκας, μίλησε σε δεύτερο πρόσωπο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο κύριος Κ διέγραψε μια πορεία που πλησιάζει προς το τέλος της. Εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στους καταπιεσμένους αυτού του κόσμου».
 
Το Ειδικό βραβείο τεχνικής αρτιότητας της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου Τηλεόρασης απένειμε ο εκπρόσωπος της ΕΤΕΚΤ Αιμίλιος Μιχαηλίδης με ομόφωνη απόφαση στην ταινία μυθοπλασίας El Greco του Γιάννη Σμαραγδή. «Αυτό το βραβείο ανήκει σε όλους μου τους συνεργάτες που έβαλαν μαζί με την αγάπη τους, και τη ψυχή τους σε αυτή την ταινία», τόνισε παραλαμβάνοντας το βραβείο του ο σκηνοθέτης.
 
Στη συνέχεια ο διευθυντής επικοινωνίας και εταιρικών σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Μηνάς Μαυρικάκης, απένειμε τα Βραβεία Κοινού Fischer για τα τμήματα digitalwave και Ματιές στα Βαλκάνια, καθώς και για τις πιο δημοφιλείς ταινίες του Ελληνικού Τμήματος και του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος.
 
Στο τμήμα DigitalWave, το Βραβείο Κοινού Fischer, συνοδευόμενο από το ποσό των 2000 ευρώ απονεμήθηκε στην ταινία Γιαγκόναν: Οι σκοτεινές μέρες του χαμού του Γιάγκου Ραυτόπουλου, ο οποίος το αφιέρωσε σε δύο φίλους του, που έφυγαν από τη ζωή πρόσφατα.
 
Η ταινία Η διεθνής του SirriSureyya Οnder απέσπασε το Βραβείο Κοινού Fischer για το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια (χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ). O δημιουργός αφιέρωσε το βραβείο στους νέους που χάθηκαν στο Πολυτεχνείο και σχολίασε: «Χαιρετώ έναν από τους αρχαιότερους λαούς του κόσμου, τον ελληνικό».
 
Το Βραβείο Κοινού Fischer για το ελληνικό πρόγραμμα (3.000 ευρώ) δόθηκε στην ταινία El Greco του Γιάννη Σμαραγδή. «Είναι μεγάλο βραβείο γιατί οι ταινίες γίνονται για να βρουν το μεγάλο κοινό. Η ταινία ανήκει σε αυτούς που επικοινώνησαν μαζί της», επεσήμανε ο κ. Σμαραγδής.
 
Τέλος το Βραβείο Κοινού Fischer για την ταινία του διαγωνιστικού τμήματος (3.000 ευρώ) κέρδισε η ταινία PVC - 1 του Σπύρου Σταθουλόπουλου. Το βραβείο παρέλαβε στη θέση του σκηνοθέτη, ο πατέρας του και παραγωγός της ταινίας Βασίλης Σταθουλόπουλος.
 
Αμέσως μετά η Διεθνής Ομοσπονδία των Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI απένειμε το βραβείο για το Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία PVC-1 του Σπύρου Σταθουλόπουλου και το βραβείο για τη καλύτερη ελληνική ταινία φετινής παραγωγής, στο φιλμ Η Επιστροφή του Βασίλη Δούβλη. Την απονομή πραγματοποίησε η πρόεδρος της FIPRESCI Αλίν Ταστσιγιάν.
 
Το βραβείο Nokia N Series για το καλύτερο σχέδιο ταινίας στο 3ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads που συνοδεύεται από το ποσό των 10.000 ευρώ απένειμε ο πρόεδρος της AlphaCopyNokia, Σταύρος Κωνσταντινίδης στο σχέδιο The Policeman, του Navan Lapin.
 
Το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» της Βουλής των Ελλήνων (15.000 ευρώ) απένειμε στη συνέχεια ο συντονιστής του καναλιού Βουλή - Τηλεόραση, Κωνσταντίνος Αλαβάνος στην ταινία Κόλπα του Αντρέι Γιακιμόφσκι. Ο κ. Αλαβάνος σχολίασε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «μια ταινία με χιούμορ και τρυφερότητα, με ευρηματική σκηνοθεσία, με λαμπρούς νέους ερασιτέχνες ηθοποιούς. Μια ταινία που προάγει το αίτημα της ανθρώπινης ζεστασιάς και επικοινωνίας». Το βραβείο παρέλαβε η πρωταγωνίστρια της ταινίας EwelinaWalendziak.
 
Το βραβείο «Γυναίκα και Ισότητα Ευκαιριών», της Γενικής Γραμματείας Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, συνοδευόμενο από το ποσό των 6.000 ευρώ, απένειμε η Γενική Γραμματέας Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών Ευγενία Τσουμάνη στην ταινία Ο Βούδας λιποθύμησε από ντροπή της 18χρονης Ιρανής Χάνα Μαχμαλμπάφ. «Η τέχνη του κινηματογράφου περνά μηνύματα στην κοινωνία, κινητοποιεί συνειδήσεις, ευαισθητοποιεί όλο τον κόσμο. Η ταινία αυτή δείχνει πως σε περίοδο πολέμου η βία επιδρά στα μικρά παιδιά, ιδιαίτερα στα κορίτσια και πως οι γυναίκες υφίστανται διακρίσεις με βάση τις στερεοτυπικές αντιλήψεις της κοινωνίας για τους ρόλους τους στη ζωή», επεσήμανε η κ. Τσουμάνη.
 
Το βραβείο του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης «Καθημερινότητα: Υπέρβαση ή Συμφιλίωση» που θεσπίστηκε πέρυσι, συνοδευόμενο από το ποσό των 15.000 ευρώ δόθηκε στην ταινία Έλλη, του Θανάση Καρανικόλα. Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας που απένειμε το βραβείο, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μας ενδιαφέρει η θαυμάσια εικόνα της Ελλάδος να ταξιδέψει μέσα από τις σκοτεινές αίθουσες για αυτό κάνω μία έκκληση στους νέους σκηνοθέτες. Ελάτε να κάνετε τα γυρίσματα σας στη Μακεδονία και τη Θράκη, να προβάλλετε τις θαυμάσιες ομορφιές αυτών των περιοχών. Το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης δεσμεύεται να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες στα γυρίσματα και τη διαβίωση των συντελεστών των ταινιών». Παραλαμβάνοντας το βραβείο του, ο σκηνοθέτης Θανάσης Καρανικόλας έκανε επίσης μία έκκληση στους νέους σκηνοθέτες: «Χρειαζόμαστε περισσότερες ταινίες που μας αφορούν προσωπικά, ταινίες με κοινωνικό περιεχόμενο, πολιτικό κινηματογράφο, που μας αξίζει.».
 
Στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Κοντοβράκης κάλεσε στη σκηνή την κριτική επιτροπή του φετινού Διαγωνιστικού Τμήματος, αποτελούμενη από τους Γίρι Μένζελ (πρόεδρο), Μάικλ Φιτζέραλντ, Φρεντ Ρους, Λουκρέσια Μαρτέλ, Νάε Καρανφίλ, Γιασμίν Αχμάντ και Όλγα Μπρούμα, προκειμένου να ανακοινώσει τα βραβεία της.
 
To βραβείο καλλιτεχνικής επίτευξης απένειμε ο η παραγωγός των ταινιών του Τζον Σέιλς και σύντροφος του Μάγκι Ρένζι στην ταινία Η στιγμή σου του Χόνας Κουαρόν.
 
Το βραβείο σεναρίου απένειμε ο σκηνοθέτης Άντριου Ντόμινικ στους Θάνο Αναστόπουλο και Βασίλη Ραΐση για το σενάριο της ταινίας Διόρθωση του Θάνου Αναστόπουλου. «Αν μια ταινία δίχως στερεότυπα ενάντια στις διακρίσεις θεωρείται πολιτικά ορθή είμαι για αυτό περήφανος», τόνισε χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης της ταινίας.
 
Το βραβείο καλύτερης ηθοποιού απένειμε ο ηθοποιός Σαμ Ρόκγουελ στην Άννα Λαλασίδου για την ερμηνεία της στην ταινία Έλλη του Θανάση Καρανικόλα.
 
Το βραβείο καλύτερου ηθοποιού απένειμε η ηθοποιός, μουσικός και σκηνοθέτης Άζια Αρτζέντο στον Αλμπέρτο Σορνόζα για την ερμηνεία του στην ταινία PVC - 1 του Σπύρου Σταθουλόπουλου.
 
Το βραβείο σκηνοθεσίας απένειμε ο πολυσχιδής δημιουργός Ουίλιαμ Κλάιν στον Βέικο Έουνπου για την ταινία του Φθινοπωρινός Κύκλος.
 
Το Ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής - Αργυρός Αλέξανδρος (22.000 ευρώ) απένειμε ο ηθοποιός Ντάνι Γκλόβερ στην ταινία PVC - 1 του Σπύρου Σταθουλόπουλου.
 
Το βραβείο καλύτερης μεγάλου μήκους ταινίας – Χρυσός Αλέξανδρος (37.000 ευρώ) απένειμε ο σκηνοθέτης Τζον Σέιλς στην ταινία Ωριμο Στάχυ του Σανγκτζούν Τσάι. Παραλαμβάνοντας τον Χρυσό Αλέξανδρο, ο Κινέζος δημιουργός δήλωσε ενθουσιασμένος και ευχαρίστησε όλη την κριτική επιτροπή και ειδικότερα τον Γίρι Μένζελ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι είναι ένας από τους αγαπημένους του σκηνοθέτες.
 
Η τελετή ολοκληρώθηκε με την απονομή του Χρυσού Αλέξανδρου στον επικεφαλής της 20thCentury Fox Jim Gianopulos από τον πρόεδρο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Γιώργο Χωραφά και την διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μουζάκη. «Αυτό το βραβείο αντιπροσωπεύει δύο πράγματα, που αγαπώ το σινεμά και την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Gianopulos και πρόσθεσε: «Ένα στούντιο κάνει ταινίες με κριτήριο την εμπορικότητα, αλλά από τα χρήματα που κερδίζει μπορεί να επενδύσει σε παραγωγές που δίνουν βαρύτητα στην τέχνη του κινηματογράφου».
 
Παρόντες στην τελετή λήξης ήταν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης Λουκάς Ανανίκας, η Γενική Γραμματέας Ισότητας – Υπουργείου Εσωτερικών Ευγενία Τσουμάνη, οι βουλευτές Γεώργιος Ορφανός, Απόστολος Τζιτζικώστας, Λίλα Καφαντάρη, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Γιώργος Παπαλιός, ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Δημήτρης Σοφιανόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος και ο Αντιπρόεδρος Δημήτριος Γόντικας, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Νεολαίας Βασίλης Γάκης, ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γεώργιος Τσιότρας, ο Πρόεδρος του Α’ Δημοτικού Διαμερίσματος Τόλης Βεϊζαδές, η Αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Αθανασία Τσατσάκου, ο Πρόεδρος του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείου Τεχνολογίας, Ιωάννης Αντωνόπουλος, η Πρόεδρος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Ξανθίππη Χόιπελ, ο Γενικός Πρόξενος Η.Π.Α. Hoyt Brian Yee, ο Πρόεδρος της Εφορείας Μουσείου Φωτογραφίας Θανάσης Πανώρης, ο Διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Βαγγέλης Ιωακειμίδης.