ΑΦΙΕΡΩΜΑ "ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΥΝ-ΚΑΤΟΙΚΩ"

ΑΦΙΕΡΩΜΑ «ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΥΝ-ΚΑΤΟΙΚΩ»
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, διοργανώνουν εκδηλώσεις με θέμα «τη Θεσσαλονίκη συν-κατοικώ», οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ από την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου έως την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ημερίδα με θέμα «Αστικός χώρος και μετανάστευση», έκθεση φωτογραφίας, εικαστική δράση με τίτλο «Ζωγραφίζω τη γειτονιά μου» και κινηματογραφικό αφιέρωμα με ταινίες σχετικές με το θέμα.
 
Οι εκδηλώσεις οργανώνονται μετά από μελέτη του ΤΕΕ/ΤΚΜ με θέμα «Αρχιτεκτονικοί και πολεοδομικοί μετασχηματισμοί στη Θεσσαλονίκη λόγω του φαινομένου της μετανάστευσης». Η μελέτη είχε ως αντικείμενο την καταγραφή και κριτική παρουσίαση των αλλαγών στην πόλη που σχετίζονται με τη μετανάστευση μέσω βιβλιογραφικής έρευνας, συλλογής δημογραφικών στοιχείων και έρευνας πεδίων. Το ζήτημα της εγκατάστασης των μεταναστών στην πόλη δεν έχει μέχρι σήμερα μελετηθεί ή αποτιμηθεί με αναφορά στον αστικό χώρο της Θεσσαλονίκης. Παρότι έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες ανάλυσης των αλλαγών στην κοινωνία από τη νέα πολυπολιτισμική συγκατοίκηση, αυτές στη μεγάλη πλειονότητα τους αναφέρονται στις ανθρωπολογικές, κοινωνιολογικές και οικονομικές παραμέτρους του θέματος. Οι χωρικές αλλαγές από την άλλη, πολυποίκιλες και διαρκώς επαναπροσδιοριζόμενες, δεν έχουν τύχει ανάλογης ανάλυσης. Και όμως, είναι ίσως εκείνες που έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς στο χώρο που είναι οι προαναφερόμενες παράμετροι, αποκτούν υλική υπόσταση αλλά και μια μονιμότητα.
 
Η εν λόγω μελέτη είναι η πρώτη που περιέχει πρωτότυπη έρευνα πεδίου στη Θεσσαλονίκη και επεξεργασία αδημοσίευτων δημογραφικών δεδομένων για το Πολεοδομικό Συγκρότημα. Αποτυπώνει στο μέτρο του δυνατού τις μεταβολές σε κοινωνικο-αστικό επίπεδο (ως προς τη σύσταση του πληθυσμού, τις συνθήκες παραγωγής των νέων περιοχών κατοικίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά και το δημόσιο χώρου του ιστορικού κέντρου), που σχετίζονται με τις πολύ πρόσφατες μεταναστευτικές κινήσεις προς την πόλη.
 
Αναλυτικά οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:
 
  • Ημερίδα με θέμα: «Αστικός χώρος και μετανάστευση», όπου θα παρουσιαστεί η έρευνα της Ομάδας Εργασίας και θα κληθούν να συμμετέχουν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ιδίως οι Δήμοι/Κοινότητες στα διοικητικά όρια των οποίων βρίσκονται οι περιοχές μελέτης, δηλ. Σταυρούπολης, Μενεμένης και Κοινότητες Ευκαρπίας και Ωραιοκάστρου) και επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων που έχουν ασχοληθεί με το θέμα της μετανάστευσης, της παλιννόστησης από τη Σοβιετική Ένωση, αλλά και τα μοντέλα κατοίκησης μεταναστών σε άλλες περιοχές της χώρας. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να γίνει παρουσίαση των συμπερασμάτων της έρευνας, ώστε να προκληθεί δημόσιος διάλογος με τη συμμετοχή όχι μόνο των επιστημόνων και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και των πολιτών και των ενδιαφερόμενων ομάδων. Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, αίθουσα Παύλος Ζάννας, ώρα 09.30
  • Έκθεση φωτογραφίας από τις περιοχές της μελέτης σε συνεργασία με τη φωτογραφική ομάδα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Ελευθέριου Κορδελιού: «Φωτοπόροι». 29 Νοεμβρίου – 31 Δεκεμβρίου 2007. Εγκαίνια έκθεσης Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2007, ΟΛΥΜΠΙΟΝ 5ος όροφος, ώρα 20.00
  • Εικαστική δράση στην οποία θα συμμετέχουν μαθητές δημοτικών σχολείων από τις συνοικίες όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα πεδίου, αλλά και από άλλες περιοχές της πόλης, σε συνεργασία με τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Η δράση, με τίτλο «Ζωγραφίζω τη γειτονιά μου» θα έχει ως αντικείμενο την απεικόνιση της κατοικίας και του αστικού χώρου όπως την αντιλαμβάνονται τα παιδιά. Οι ζωγραφιές μπορούν στο τέλος να εκτεθούν δημόσια, σε συνδυασμό με την παραπάνω έκθεση φωτογραφίας. 29 Νοεμβρίου – 6 Δεκεμβρίου 2007, «Πράσινο Δωμάτιο»
  • Κινηματογραφικό αφιέρωμα. Το πρόγραμμα του αφιερώματος έχει ως εξής:
 
Πέμπτη 29/11
18:30 Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν
20:45 Crash
23:00 Ποτέ μαζί
 
Παρασκευή 30/11
18:30 Ποτέ μαζί
20:45 Ο χτύπος που έχασε η καρδιά μου
23:00 Η Υπόσχεση
 
Σάββατο 1/12
18:30 Crash
20:45 Η Υπόσχεση
23:00 Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν
 
Κυριακή 2/12
18:30 Ο χτύπος που έχασε η καρδιά μου
20:45 Ποτέ μαζί
23:00 Crash
 
Δευτέρα 3/12
18:30 Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν
20:45 Η Υπόσχεση
23:00 Ο χτύπος που έχασε η καρδιά μου
 
Τρίτη 4/12
18:30 Ποτέ μαζί
20:45 Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν
23:00 Ο χτύπος που έχασε η καρδιά μου
 
Τετάρτη 5/12
18:30 Η Υπόσχεση
20:45 Crash
23:00 Ποτέ μαζί