ΤΟ "MAKING OF" ΤΟΥ 48ου ΦΚΘ

ΤΟ «MAKING OF» ΤΟΥ 48ου ΦΚΘ
 
 
«Γνωρίζοντας τις δυσκολίες και τα προβλήματα του να φιλμάρεις και να μοντάρεις το συγκεκριμένο θέμα, έμεινα έκπληκτος από το αισθητικό αποτέλεσμα. Θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές»
John Sayles, σκηνοθέτης – σεναριογράφος
 
 
Έκλεψε τις εντυπώσεις το making of του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο προβλήθηκε στη διάρκεια της τελετής λήξης της διοργάνωσης, δίνοντας μέσα σε οκτώ περίπου λεπτά, το «άρωμα», το «χρώμα» και την ατμόσφαιρα της δεκαήμερης κινηματογραφικής γιορτής.
 
Φέτος, τρίτη χρονιά υλοποίησης του, το making of ξεχώρισε για τη δύναμη, τη λάμψη και την αισθητική του. «Φέτος το making of σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με άλλη λογική. Πρόκειται για ένα ‘υβρίδιο’ του είδους και εμείς για τρίτη συνεχή χρονιά διερευνούμε με γνώση τα όριά του. Προσπαθούμε να αποδώσουμε την ανάσα, τον παλμό, στην ουσία, την ψυχή του Φεστιβάλ, μέσα σε 7-8 λεπτά κινηματογραφικής εικόνας και μουσικής», σημειώνει χαρακτηριστικά ο εκτελεστής παραγωγός του making of Αιμίλιος Μιχαηλίδης.
 
Αναφερόμενος στο ύφος του making of, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Σώτας, λέει χαρακτηριστικά:«Με καινούριο στοιχείο τη σύνδεση των ανθρώπων της πόλης με το Φεστιβάλ, η σκηνοθεσία εστίασε στην ανάδειξη των συναισθημάτων και της ανθρωπογεωγραφίας, των συμμετεχόντων και των καλεσμένων. Δύσκολο να συμπεριλάβεις σε τόσο λίγο χρόνο όλες τις σημαντικές εκδηλώσεις, τη γιορτή, αλλά και τη Θεσσαλονίκη το λίκνο του Φεστιβάλ, χωρίς να καταφύγεις στο video clip. Έπρεπε να εφευρεθεί μια δομή που να εξυπηρετεί την κατανόηση και την αισθητική, τον ρυθμό και τη μαγεία, τον χρόνο και τη συγκίνηση».
 
Τη μουσική του making of, υπέγραψε ο συνθέτης Γιάννος Αιόλου, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Προσπαθώ να τραβήξω συναισθηματικές ‘polaroid’ του Φεστιβάλ για να κινηθώ αόρατα μέσα στα χαμόγελα, τα φλας και τις αγωνίες... Ενώνω τις τελίτσες από ιστορία σε ιστορία, από άνθρωπο σε άνθρωπο κι αυτές κάνουν μια δική τους ιστορία. Αυτή προσπαθώ να μετουσιώσω σε ήχο, σε μουσική». Από την πλευρά του, ο Βασίλης – Δημήτρης Κεχαγιάς, που ανέλαβε να μοντάρει χιλιάδες ώρες υλικού για το ωφέλιμο 8λεπτο υπογράμμισε: «Προσπαθήσαμε να αποφύγουμε την απλή παράθεση εικόνων και να επικεντρωθούμε στο αίσθημα, τον ρυθμό και την προσωπικότητα του Φεστιβάλ. Όλα αυτά έπρεπε να γίνουν στο αυστηρό διάστημα της διάρκειας του Φεστιβάλ οπότε το αποτέλεσμα ήταν κάτι ζωντανό και φρέσκο και παρουσιάστηκε ‘εν τη γενέσει’ του, δηλαδή, στην τελετή λήξης».
 
Δήλωσαν επίσης για το making of:
 
 «Συγχαρητήρια για την πρωτοτυπία, τη φρεσκάδα, τη ζωντάνια και τον ρυθμό του»
Κωνσταντίνος Αλαβάνος, διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού «Βουλή-τηλεόραση».
 
«Πρωτότυπο, φρέσκο και τελείως αντιπροσωπευτικό του προσώπου και της δυναμικής του φετινού Φεστιβάλ. Εύχομαι η προσπάθεια να συνεχισθεί και του χρόνου».
Δημήτρης Χαρίτος, κριτικός κινηματογράφου – δημοσιογράφος
 
«Kαταπληκτική δουλειά. Ξεχώρισε αισθητικά και ρεπορταζιακά στην Ελληνική Τηλεόραση. Συγχαρητήρια»
ΝΕΤ, Διεύθυνση εκπομπής «Πρώτη Γραμμή»
 
 
 
 
Το Making Of του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αλλά και των δύο προηγούμενων διοργανώσεων (46ου και 47ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης) μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, www.filmfestival.gr