ΤΟ MINIDOC ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟ MINIDOC ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ετήσιας εκπαιδευτικής του δραστηριότητας και πιο συγκεκριμένα του πιλοτικού εκπαιδευτικού προγράμματος «MINIDOC: ένα κινηματογραφικό πορτρέτο», που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής, όπου και θα ολοκληρωθεί με το 1o Φεστιβάλ MIIDOC στις 12 και 13 Απριλίου, προχωρά στη σχεδίαση μιας νέας, σύνθετης εκπαιδευτικής δράσης με τίτλο «Η Φλόγα που Καίει».

Μέσω αυτής της δράσης, η οποία θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τις Νομαρχίες Χαλκιδικής και Ηλείας καθώς και με το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θέλει να συνεισφέρει στη θετική διαχείριση της κρίσης που προέκυψε από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού που μας πέρασε, με έναν τρόπο που να φέρνει κοντά μαθητές, φοιτητές και κινηματογραφιστές και να συνδέει τον άξονα παλαιότερα πληγεισών περιοχών (π.χ. Χαλκιδική) με αυτές που υπέστησαν την καταστροφική επίδραση των πρόσφατων πυρκαγιών (π.χ. Ηλεία). Σκοπός του σχεδίου, ο τίτλος του οποίου ενέχει ταυτόχρονα την έννοια της καταστροφής, αλλά και το αίσθημα της ελπίδας, είναι η παραγωγή σύντομων ντοκιμαντέρ (5΄- 10’) με τα πορτρέτα ανθρώπων από τις πληγείσες περιοχές. Τα ντοκιμαντέρ τα οποία θα γυριστούν από μαθητές γυμνασίων ή λυκείων των περιοχών αυτών με τη συνδρομή φοιτητών από το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχουν ως στόχο την εξοικείωση των συμμετεχόντων με την διαδικασία δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ.

Απώτερος στόχος, ωστόσο, του νέου αυτού εκπαιδευτικού σχεδίου είναι η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού ιστού, και ειδικότερα των νέων, πάνω σε θέματα οικολογίας και η έναρξη μιας εποικοδομητικής συζήτησης που θα οδηγήσει στην αποτροπή ανάλογων καταστροφών. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει στην αίθουσα Παύλος Ζάννας την Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου, από τις 18.00 έως τις 20.30, τη συζήτηση με θέμα «Από την Οικονομία στην Οικολογία», με ομιλητές τους Βάσω Κανελλοπούλου, δημοσιογράφο, Γιώργο Μπάλια, Νομικό Περιβάλλοντος, Ευθύμη Παπαδημητρίου, Καθηγητή παν/μίου Ιωαννίνων, Λουκία Ρικάκη, Σκηνοθέτη και Γιάννη Σχίζα, εκδότη του περιοδικού ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ, διοργανώνει ο ΟΠΠΕΡΑΑ, (Όμιλος Προβληματισμού για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη). Τη συζήτηση θα συντονίσει ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ στον Τομέα Υδραυλικής & Τεχνικής Περιβάλλοντος, Γιάννης Μυλόπουλος.

Περισσότερα για το MiniDoc εδώ...