ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΡΕΪ ΤΑΡΚΟΦΣΚΙ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΡΕΪ ΤΑΡΚΟΦΣΚΙ

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την εταιρεία New Star, διοργανώνει από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου στον κινηματογράφο Τριανόν Filmcenter, αφιέρωμα στον Αντρέι Ταρκόφσκι, τον μεγάλο ποιητή και φιλόσοφο του σελιλόιντ και έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς της κινηματογραφικής τέχνης του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα. Για τον σκηνοθέτη και το έργο του, θα μιλήσουν ο γιος του Αρσένιος Ταρκόφσκι, η διευθύντρια του Ιδρύματος Ταρκόφσκι Πάολα Βόλκοβα και η συμφοιτήτρια του Ταρκόφσκι και συν-σκηνοθέτης της ταινίας Οι φονιάδες Μαρία Μπέικου.

Το αφιέρωμα, επικεντρώνεται στα πρώτα δημιουργικά χρόνια του σκηνοθέτη και περιλαμβάνει τις παρακάτω ταινίες:

Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν (1962). Η πρώτη μεγάλου μήκους δουλειά του Ταρκόφσκι, που κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας το 1962. Μια σπάνια ταινία, που έχει να προβληθεί στην Ελλάδα πάνω από 30 χρόνια.

Οι φονιάδες (1956). Η πρώτη μικρού μήκους ταινία του Ταρκόφσκι, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Έρνεστ Χεμινγουέι και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Δεν έχει άδεια σήμερα (1959). Μικρού μήκους φιλμ του 1959, που προβάλλεται επίσης για πρώτη φορά.

Ο οδοστρωτήρας και το βιολί (1960). Βραβευμένο 46λεπτο φιλμ, η πτυχιακή εργασία του σκηνοθέτη, μια πρόγευση των όσων ακολούθησαν.

Το πρόγραμμα του αφιερώματος συμπληρώνεται από δύο πολύ ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ: Το Μια μέρα στη ζωή του Αντρέι Αρσένιεβιτς του Κρις Μαρκέρ, ένα φιλμ-σεμινάριο για τον κινηματογράφο, που μας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τον Ταρκόφσκι εν ώρα εργασίας και το Η ελεγεία της Μόσχας του Αλεξάντερ Σοκούροφ, ένα ταξίδι στα μέρη που έζησε ο σκηνοθέτης.