ΕΝΑΡΞΗ 10ου ΦΝΘ - ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης –
Εικόνες του 21ου Αιώνα
7-16 Μαρτίου 2008
 
ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 10ο ΦΝΘ

Η αυλαία του 10ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανοίγει αύριο Παρασκευή 7 Μαρτίου, στο Ολύμπιον στις 20.30 με την ταινία της Λυδίας Καρρά Μια ζωή μια εποχή – Μιχάλης Κακογιάννης. Στην έναρξη του Φεστιβάλ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ενώ στην τελετή που θα ακολουθήσει αναμένεται να παραβρεθούν γνωστές προσωπικότητες της πολιτικής, της καλλιτεχνικής και πνευματικής ζωής της πόλης. 
 
Τον τόνο της τελετής έναρξης θα δώσει ένας ιδιαίτερα θερμός μαγνητοσκοπημένος χαιρετισμός του Μιχάλη Κακογιάννη στο κοινό της Θεσσαλονίκης, που έχει αγαπήσει τόσο τον ίδιο, όσο και το έργο του. Η ταινία έναρξης, ένα διεισδυτικό πορτραίτο του καλλιτέχνη, αλλά και ανθρώπου Μιχάλη Κακογιάννη, μοιράζεται με τους θεατές προσωπικές στιγμές, αποσπάσματα ταινιών του, αλλά και μοναδικό υλικό από γυρίσματα και θεατρικές πρόβες. Οι μαρτυρίες φίλων και συνεργατών του δημιουργού, ανάμεσα στους οποίους ο Μίκης Θεοδωράκης, η Σαρλότ Ράμπλινγκ, ο Γιώργος Αρβανίτης, ο Ουόλτερ Λάσαλι και ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, κάνουν τον θεατή μέτοχο του μαγικού κόσμου του κινηματογράφου.
 
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 10ο ΦΝΘ
 
Σχετικά με τα όσα αναφέρονται τις τελευταίες ημέρες στον Τύπο, ακολουθούν στοιχεία που δίνουν την πραγματική εικόνα και τα οποία μπορούν να διασταυρωθούν με τους Επίσημους Καταλόγους της διοργάνωσης.
 
- Η Γνωμοδοτική Επιτροπή του Φεστιβάλ, ως εκ του τίτλου της, έχει ρόλο καθαρά γνωμοδοτικό. Οι γραπτές γνωμοδοτήσεις της, για λόγους σεβασμού της εμπιστευτικότητας των στοιχείων, δεν κοινοποιούνται, ούτε δημοσιεύονται. Οι φήμες επομένως περί μη συνυπολογισμού και αξιοποίησης του σημαντικού έργου της Επιτροπής, είναι αβάσιμες και προσβλητικές τόσο για το Φεστιβάλ όσο και για τους έμπειρους και καταξιωμένους επαγγελματίες που συμμετείχαν σε αυτήν.
 
- Σύμφωνα με τον Κανονισμό Διεξαγωγής του Φεστιβάλ (διαθέσιμος μέσω του επίσημου site), το ποσοστό συμμετοχής των ελληνικών ταινιών μπορεί να φτάνει έως 30% του συνολικού προγράμματος του Φεστιβάλ.
 
Η συμμετοχή των ελληνικών ταινιών στις 3 τελευταίες διοργανώσεις:
 
8ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ
Σύνολο ταινιών: 161 στο Πρόγραμμα
97 ξένες ταινίες – 64 ελληνικές ταινίες
Ποσοστό ελληνικών ταινιών: 39,75 %
και 23 επιπλέον ελληνικές ταινίες στην Ανοιχτή Οθόνη
 
9ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ
Σύνολο ταινιών: 206 στο Πρόγραμμα
131 ξένες ταινίες – 75 ελληνικές ταινίες
Ποσοστό ελληνικών ταινιών: 36,40 %
και 30 επιπλέον ελληνικές ταινίες στην Ανοιχτή Οθόνη
 
10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ
Σύνολο ταινιών: 153 στο Επίσημο Πρόγραμμα
106 ξένες ταινίες – 47 ελληνικές στο Πρόγραμμα
Ποσοστό: 30,71 %
 
- Ως προς την προβολή ταινιών στο πλαίσιο της Γιορτής Ντοκιμαντέρ στο Φιλίπ, διευκρινίζεται ότι από όλες τις ταινίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, μόνο οι 7 είχαν υποβληθεί στο 10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και δεν είχαν επιλεγεί. Οι 7 ταινίες είναι οι εξής:
 
Ήταν να φύγω της Λουκίας Ρικάκη
Ο κύριος Λεονάρδος και οι άλλοι του Νίκου Θεοδοσίου
Ερωτικά Μαθήματα του Νίκου Αλευρά
Ντίκος Βυζάντιος - στα ίχνη της χαμένης ματιάς της Πανδώρας Μουρίκη
CAPOEIRA Playing in Greece της Μαριάννας Αστρακά
«Πατρίς» απολεσθέν 1968 των Βασίλη Μεντόγιαννη – Γιώργου Νικολαϊδη
Φωτόσφαιρα Μεγαλόπολη της Δήμητρας Ζήρου

Διευκρινίζεται ότι όλες οι ελληνικές ταινίες που πληρούσαν τις προϋποθέσεις που υπαγορεύει ο νόμος και δήλωσαν πρόθεση να συμμετάσχουν στα Κρατικά Βραβεία 2008, συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.

 Στόχος του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ήταν και παραμένει η προώθηση του ελληνικού ντοκιμαντέρ βάσει υψηλών προδιαγραφών μέσω τόσο του Επίσημου Προγράμματος του Φεστιβάλ όσο και σημαντικών παράλληλων δράσεων όπως η Διεθνής Αγορά Ντοκιμαντέρ, το Pitching Forum του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ, το «Κουβεντιάζοντας», οι ημερίδες και τα masterclasses, η προώθηση των ελληνικών ταινιών στον Ξένο Τύπο κ.λ.π. που διατίθενται προς αξιοποίηση από τους Έλληνες επαγγελματίες.