10o ΦΝΘ: Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης –
Εικόνες του 21ου Αιώνα
7-16 Μαρτίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ


Το ταξίδι του 10ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα, ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής 7 Μαρτίου, στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματογράφου Ολύμπιον. Ο επετειακός χαρακτήρας της φετινής διοργάνωσης βρέθηκε στο επίκεντρο της τελετής έναρξης, στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και του ακαδημαϊκού χώρου της πόλης, αλλά και σημαντικές προσωπικότητες του πολιτισμού και του πνεύματος.

Την τελετή άνοιξε η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ. Δέσποινα Μουζάκη, η οποία καλωσορίζοντας το κοινό και τους επίσημους προσκεκλημένους τόνισε ότι η φετινή έναρξη του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, είναι ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή, καθώς συμπληρώνονται τα 10 χρόνια ζωής του. «Δέκα χρόνια, κατά τα οποία το Φεστιβάλ πέτυχε τους στόχους του, μεταμορφώθηκε σε έναν δυναμικό πόλο προόδου, επέτρεψε στο κοινό να ανακαλύψει και να εκτιμήσει ένα σημαντικό κινηματογραφικό είδος, δημιούργησε πιστούς θεατές, ώθησε τις ταινίες ντοκιμαντέρ να φθάσουν στις ελληνικές αίθουσες, κάτι που λίγα χρόνια πριν θα έμοιαζε με απραγματοποίητο όνειρο. Κι ακόμα άνοιξε δρόμους επικοινωνίας ανάμεσα σε έλληνες και ξένους δημιουργούς και διεξόδους στο ελληνικό ντοκιμαντέρ προς την τοπική και τη διεθνή αγορά, κυρίως με τη λειτουργία της αγοράς Doc Market, της τρίτης μεγαλύτερης αγοράς του είδους στην Ευρώπη και μίας από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως και ενίσχυσε ουσιαστικά την παρουσία του ελληνικού ντοκιμαντέρ στους κινηματογράφους και στη συνείδηση του κοινού», ανέφερε ενδεικτικά η κ. Μουζάκη για την επιτυχημένη πορεία της διοργάνωσης, η οποία όπως σημείωσε, «δεν οφείλεται στην τύχη, αλλά πηγάζει από συγκεκριμένους και εξαιρετικά σημαντικούς παράγοντες: Από το όραμα του ιδρυτή και καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Δημήτρη Εϊπίδη. Από τη σκληρή δουλειά του ίδιου και της ομάδας που εργάστηκε για αυτό. Από την πλαισίωση και τη στήριξη που παρέχει στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ συνολικά ο οργανισμός του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ολοένα και πιο ανοδική δυναμική του. Η έμπρακτη υποστήριξη και η ανάπτυξη του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ήταν και είναι προτεραιότητά μας. Σήμερα, στην έναρξη της δέκατης διοργάνωσής του, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να το στηρίζουμε με τον ίδιο θερμό τρόπο».

H κ. Μουζάκη έκλεισε τον λόγο της ευχαριστώντας εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου όλους τους συντελεστές της επιτυχημένης πορείας των δέκα χρόνων του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, τους δημιουργούς, τον καλλιτεχνικό διευθυντή Δημήτρη Εϊπίδη, τους θεσμικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και το εξωτερικό που στηρίζουν το φεστιβάλ, όλους τους εμπορικούς χορηγούς και το κοινό.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Εϊπίδης, ο οποίος έκανε μια σύντομη αναδρομή στην πρώτη διοργάνωση του Φεστιβάλ που έγινε το Μάρτιο του 1999, συγκρίνοντας την με τα σημερινά δεδομένα που φανερώνουν την επιτυχημένη πορεία του στο χρόνο. «Ξεκινήσαμε το 1999 με 70 ταινίες, 2 αίθουσες, 8000 θεατές και 13 αγοραστές στην πρώτη και φτάσαμε σήμερα στις 153 ταινίες από 40 χώρες που προβάλλονται σε 6 αίθουσες και στους 36.000 θεατές. Φέτος 55 αγοραστές θα επιλέξουν ανάμεσα από 490 τίτλους, ενώ θα φιλοξενήσουμε μερικά από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα και εταιρείες διανομής του κόσμου. Επίσης φέτος σπάσαμε ένα ακόμα ρεκόρ, καθώς 62 ταινίες του προγράμματος πραγματοποιούν στη Θεσσαλονίκη την παγκόσμια, διεθνή ή ευρωπαϊκή τους πρεμιέρα», υπογράμμισε ο κ. Εϊπίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνέχεια τόσο στο πρόγραμμα, όσο και στις εξαιρετικά σημαντικές συνεργασίες του φετινού φεστιβάλ, όπως αυτή με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος είναι ο χορηγός του βραβείου κοινού, αλλά και με την ΕΡΤ3 που θεσπίζει το δικό της βραβείο τηλεοπτικής προβολής.

«Στο Φεστιβάλ αυτό έχουμε παίξει συνολικά 1339 ταινίες. Έχουμε υποδεχτεί 3.537 καλεσμένους. Έχουμε κάνει δεκάδες ημερίδες, masterclasses και εργαστήρια. Έχουμε ενημερώσει και επιμορφώσει πολίτες. Έχουμε χτίσει σε συνεργασία με την ΕΡΤ3 ένα σχολείο στο Ιράν. Αυτό είναι το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Γι’ αυτό εργαζόμαστε σκληρά όλοι μας. Γι’ αυτό γιορτάζουμε φέτος τα 10α γενέθλιά του», ήταν τα λόγια του κ. Εϊπίδη.

Αμέσως μετά στη σκηνή ανέβηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος κήρυξε την έναρξη του 10ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τα τελευταία 10 χρόνια έχει καταστεί ένα πολύτιμο κομμάτι των κινηματογραφικών και πολιτιστικών πραγμάτων της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της χώρας μας. Η εμπειρία της φετινής διοργάνωσης θα φέρει στη Θεσσαλονίκη εικόνες, σκέψεις και ρεύματα της κινηματογραφικής και πνευματικής κουλτούρας από όλο τον κόσμο. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης μαζί με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελούν πολύτιμα μεγάλα παράθυρα στον κόσμο τα οποία πρέπει να κρατηθούν οπωσδήποτε ανοιχτά».

Στη συνέχεια, η Διευθύντρια Κινηματογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Δήμητρα Αργυρού, διάβασε τον χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Θοδωρή Δραβίλλα. «Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω την έναρξη του 10ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που σήμερα κλείνει δέκα χρόνια δημιουργικής ζωής και πορείας στο διεθνές φεστιβαλικό στερέωμα. Μιας πορείας που έχει συνδέσει τις διαδρομές Ελλήνων και ξένων κινηματογραφιστών, που έχει δώσει την ευκαιρία στο ελληνικό ντοκιμαντέρ να ταξιδέψει παγκοσμίως, που έχει φέρει το ελληνικό κοινό σε επαφή με ότι πιο γόνιμο και πρωτοποριακό έχει να μας προσφέρει το ιδιαίτερο αυτό κινηματογραφικό είδος. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης μέσα σε δέκα χρόνια ανέδειξε πολυδιάστατα κοινωνικοπολιτικά φαινόμενα που σημάδεψαν την αυγή του 21ου αιώνα. Μας έκανε κοινωνούς πολιτισμών, λαών, αλλά και ανθρώπινων ιστοριών που μπορεί να διαδραματίζονται σε μακρινά γεωγραφικά μήκη και πλάτη, ωστόσο έχουν οικουμενική σημασία και διάσταση. Στη φετινή του επετειακή διοργάνωση, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα, συνεχίζει το απαιτητικό έργο του με αμείωτο ενθουσιασμό και την ίδια προσήλωση, έχοντας στο πλευρό του, την πόλη της Θεσσαλονίκης, που υπήρξε και παραμένει ο πυρήνας και η καρδιά αυτής της διοργάνωσης. Ευχόμαστε στο φεστιβάλ και τους ανθρώπους του, καλή επιτυχία και καλούμε τους θεατές να μοιραστούν μαζί του τις πιο δυνατές Εικόνες του 21ου αιώνα», ανέφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο κ. Δραβίλλας.

Η σκυτάλη δόθηκε στην κ. Λυδία Καρρά, σκηνοθέτιδα της εναρκτήριας ταινίας της φετινής διοργάνωσης Μια ζωή μια εποχή - Μιχάλης Κακογιάννης. Η κ. Καρρά μίλησε για την γνωριμία της με τον Μιχάλη Κακογιάννη, την δυνατή φιλία που υπάρχει μεταξύ τους και για τις προκλήσεις που αντιμετώπισε, κινηματογραφώντας μια τόσο σημαντική προσωπικότητα, όπως ο καταξιωμένος Έλληνας δημιουργός. Αμέσως μετά παρέλαβε εκ μέρους του Μιχάλη Κακογιάννη, το ειδικό βραβείο για το σύνολο του καλλιτεχνικού του έργου, με το οποίο τον τίμησε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος ο Μιχάλης Κακογιάννης, απευθύνθηκε μέσω της μεγάλης οθόνης στο κοινό: «Λυπάμαι ειλικρινά που δεν μπόρεσα να δεχθώ την πρόσκληση να παραβρεθώ στην έναρξη του Φεστιβάλ, που χρόνο με το χρόνο εχει αποκτήσει διεθνή φήμη. Με κολακεύει πολύ που επιλέχθηκε η δική μου παρουσία για να εγκαινιάσει την φετινή διοργάνωση. Ελπίζω η ταινία της φίλης μου Λυδίας Καρρά, να έχει την απήχηση που ταιριάζει στο φιλμ που επελέγη για την έναρξη».

Λίγο πριν τα φώτα σβήσουν για να προβληθεί η ταινία, ένα χορευτικό δρώμενο με πρωταγωνιστή τον χορευτή Ηλία Τσάκωνα, σε χορογραφία της Όλγας Δελιάκη και σκηνοθεσία και παραγωγή της ART CUT, εισήγαγε τους θεατές τον μαγευτικό κόσμο του Μιχάλη Κακογιάννη.

Στην τελετή έναρξης παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλειος Παπαγεωργόπουλος, η Διευθύντρια Κινηματογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων του Υπουργείου Πολιτισμού Δήμητρα Αργυρού, ο Γενικός Πρόξενος των Η.Π.Α Hoyt Brian Yee, ο Γενικός Πρόξενος Τουρκίας Hakan Abaci, ο Επίτιμος Πρόξενος Ουγγαρίας Γιώργος Τακάς, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Γιώργος Παπαλιός, η Αντιπρύτανης του Α.Π.Θ. Αθανασία Τσατσάκου, ο Πρόεδρος του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας Ιωάννης Αντωνόπουλος, η Ολυμπιονίκης και υπεύθυνη του τμήματος Εθελοντισμού του Ερυθρού Σταυρού Βούλα Πατουλίδου, ο Πρόεδρος του Μουσείου Κινηματογράφου Γιώργος Μυλωνάς και ο Διευθυντής του Μουσείου Κινηματογράφου Βασίλης Κεχαγιάς, η Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Πολυξένη Βελένη, ο Πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Γιώργος Τσάρας, ο Πρόεδρος της ΕΡΤ3 Αναστάσιος Σπηλιόπουλος, η Γενική Διευθύντρια ΕΡΤ3 Θάλεια Ιωαννίδου – Καραθανάση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helexpo Θέμης Καρτσιώτης, ο Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων του Ε.Κ.Κ. Αλέξανδρος Κακαβάς, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Νικόλαος Μακραντωνάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης, η Αντιπρόεδρος της Όπερας Θεσσαλονίκης Πηνελόπη Σερδάρη, ο Διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Karl-Heinz Thalmann κ.α.