10ο ΦΝΘ: ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ

10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης –
Εικόνες του 21ου Αιώνα
7-16 Μαρτίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ



Στα πιο θερμά μέτωπα του πλανήτη, εκεί όπου η ελπίδα ξαναγεννιέται μέσα από τις στάχτες του πολέμου, μας ταξιδεύουν οι δυο εκθέσεις του 10ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, που εγκαινιάστηκαν το Σάββατο 8 Μαρτίου στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, παρουσία της Πρέσβειρας του Καναδά Δόκτορος Renata E. Wielgosz, του Αντιδημάρχου Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Θεσσαλονίκης Βασίλη Γάκη, του Διευθυντή του Μουσείου Φωτογραφίας Βαγγέλη Ιωακειμίδη και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Δημήτρη Εϊπίδη. Οι φωτογραφικές εκθέσεις «Ανασυγκροτώντας το Αφγανιστάν», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Καναδική Πρεσβεία, και «Ένα Δευτερόλεπτο Σιωπής» του Σωτήρη Δανέζη, απαθανατίζουν τόπους ανθρώπινης οδύνης, εκεί όπου το οικουμενικό αίτημα για ειρήνη και ανθρώπινα δικαιώματα γίνεται επιτακτικό.

Τα εγκαίνια άνοιξε με ομιλία του ο Διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας, καλωσορίζοντας τις δύο εκθέσεις στο χώρο του Μουσείου και υπογραμμίζοντας τη στενή σχέση ντοκιμαντέρ και φωτογραφίας: «Το ντοκιμαντέρ είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τη φωτογραφία και ιδιαίτερα με την παραδοσιακή χρήση της, αυτή της αποτύπωσης της πραγματικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωακειμίδης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την επιθυμία του να διοργανωθεί στο μέλλον μια από κοινού δράση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και του Μουσείου Φωτογραφίας, με θέμα τη φωτογραφία και το ντοκιμαντέρ.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Δημήτρης Εϊπίδης, χαρακτηρίζοντας τις δύο εκθέσεις ως τη σημαντικότερη εκδήλωση στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Πρεσβεία του Καναδά, η οποία στηρίζει το Φεστιβάλ σε όλη τη δεκάχρονη πορεία του και ευχήθηκε η αγαστή αυτή συνεργασία να συνεχιστεί και την επόμενη δεκαετία.

Η Πρέσβειρα του Καναδά, με τη σειρά της, ευχαρίστησε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για τη φιλοξενία της έκθεσης «Ανασυγκροτώντας το Αφγανιστάν», η οποία έχει ήδη ταξιδέψει σε διάφορες περιοχές του Καναδά και τώρα περιοδεύει ανά τον κόσμο. Στην έκθεση αποτυπώνεται η προσπάθεια ενός λαού να σταθεί στα πόδια του ύστερα από την λαίλαπα του πολέμου, μέσα από 19 φωτογραφίες γνωστών καναδών φωτογράφων, όπως οι Roger LeMoyne, Simon Duchesne, Pedram Pirnia και Jason Ransom. «Η συγκεκριμένη έκθεση μιλάει για την πρόοδο, για την ελπίδα. Η ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν είναι μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Το μέλλον σίγουρα επιφυλάσσει προκλήσεις. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο σας καλώ να δείτε την έκθεση αυτή πιο προσεχτικά», τόνισε, μεταξύ άλλων, η Renata E. Wielgosz.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης εκθείασε τη δεκάχρονη παρουσία του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, χαρακτηρίζοντας το θεσμό ως ένα θησαυρό γνώσης και ενημέρωσης για τον κόσμο του 21ου αιώνα και παρομοιάζοντάς τον με «ένα 10χρονο παιδί που όσο μεγαλώνει θα γίνεται ακόμη καλύτερο». Αναφερόμενος στις φωτογραφίες των δύο εκθέσεων, ο κ. Γάκης είπε πως «αποτελούν συγκλονιστικές μαρτυρίες και σπάνια ντοκουμέντα με επίκεντρο και κοινό τόπο τον ίδιο τον άνθρωπο, που η δύναμή τους ωθεί τον θεατή σ’ ένα δημιουργικό προβληματισμό και στοχασμό για θέματα της παγκόσμιας επικαιρότητας».

«Για έναν ερασιτέχνη φωτογράφο, όπως είμαι εγώ, είναι μεγάλη τιμή να βλέπω τις φωτογραφίες μου σ’ ένα χώρο όπως το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης», είπε, παίρνοντας το λόγο, ο Σωτήρης Δανέζης. «Η έκθεση αποτελείται από 25 φωτογραφίες. Αν τις βάζαμε όλες μαζί και ήταν τηλεοπτικά καρέ θα μας έδιναν τη χρονική διάρκεια ενός δευτερολέπτου στο τηλεοπτικό σήμα PAL. Είναι ένα δευτερόλεπτο σιωπής από 15 χώρες και λαούς που είναι καταδικασμένοι στη σιωπή της διεθνούς κοινότητας και αποκλεισμένοι από τα πρωτοσέλιδα της διεθνούς ειδησεογραφίας, από χώρες και λαούς όπου η σιωπή, η άγνοια και η αδιαφορία όλων μας, γίνονται συνώνυμο των εγκλημάτων που συντελούνται σ’ αυτές και της ανθρώπινης βαρβαρότητας», σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δανέζης.