10ο ΦΝΘ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ GUGARA – FARMER’S WISDOM

10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης –
Εικόνες του 21ου Αιώνα
7-16 Μαρτίου 2008


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
GUGARA – FARMER’S WISDOM



Συνέντευξη τύπου έδωσαν την Κυριακή 9 Μαρτίου το μεσημέρι στο Πράσινο Δωμάτιο του Ολύμπιον, οι δημιουργοί των ντοκιμαντέρ Gugara, Andrej Dybczak και Jacek Naglowski, και Farmer’s Wisdom, Olaf Koelewijn, στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Το Gugara το οποίο παρουσιάζεται στο τμήμα Ανθρώπινα Δικαιώματα, περιγράφει τον παράδοξο κόσμο μιας μικρής σιβηριανής κοινότητας σε παρακμή, που αναγκάζεται να εγκαταλείψει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής της. Οι δημιουργοί A. Dybczak και J. Naglowski εξέφρασαν τη χαρά τους για τη συμμετοχή τους στο φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και επεσήμαναν ότι το ντοκιμαντέρ τους προβάλλεται στη Θεσσαλονίκη, σε παγκόσμια πρεμιέρα. Ο λόγος που τους ώθησε να πραγματοποιήσουν αυτό το ντοκιμαντέρ, με βασικούς πρωταγωνιστές τα μέλη μιας οικογένειας βοσκών ταράνδων, είναι όπως τόνισε ο A. Dybczak, το ότι «αυτοί οι άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν την κουλτούρα τους, μια κουλτούρα που έχει αρχίσει να παίρνει στοιχεία φολκλόρ από τους Ρώσους». Όπως συμπλήρωσε ο J. Naglowski, «η κοινότητα χάνει τα δικά της πολιτισμικά χαρακτηριστικά και ενσωματώνεται σιγά-σιγά στη ρώσικη κουλτούρα και αυτό θέλαμε να καταγράψουμε».

Στη συνέχεια αναφέρθηκαν και στην εμπειρία τους, από την περυσινή συμμετοχή τους στο Pitching Forum. «Είχαμε ήδη τραβήξει το ντοκιμαντέρ και βρισκόμασταν στη φάση πριν από το μοντάζ. Στο περσινό Pitching Forum μας δόθηκε η δυνατότητα να βρούμε τη χρηματοδότηση που μας έλειπε για να ολοκληρώσουμε την παραγωγή του Gugara», εξήγησε ο J. Naglowski.

Σχετικά με το πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της κοινότητας που κινηματογραφούσαν, οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ υπογράμμισαν ότι το πιο δύσκολο στην όλη διαδικασία δεν ήταν να τους πείσουν να σταθούν μπροστά στις κάμερες, όσο το να μην τους απογοητεύσουν. «Από τεχνικής πλευράς ήταν εύκολο. Ο Andrej είναι ανθρωπολόγος και τους είχε ήδη προσεγγίσει από πριν. Για εμάς ήταν πιο δύσκολο, γιατί τους κινηματογραφούσαμε σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής τους. Δεν θέλαμε σε καμία περίπτωση να αισθανθούν ότι τους προσβάλλουμε με κάποιο τρόπο», είπε ο Jacek Naglowski.

«Ξεκινήσαμε με πολύ καλή διάθεση, η οποία με τον καιρό διαφοροποιούνταν. Οι ντόπιοι μας καλωσόρισαν πολύ θερμά, αλλά με τον καιρό αισθάνονταν και οι ίδιοι ότι κάτι έχαναν. Καταλάβαιναν ότι αυτό το φιλμ θα έδειχνε και τη σκοτεινή πλευρά της ιστορίας τους», διευκρίνισε ο Andrej Dybczak.

Σε ερώτηση για το αν αισθάνθηκαν ότι αφήνουν ένα κομμάτι πίσω τους με την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ, ο A. Dybczak απάντησε: «Φυσικά και το αισθανθήκαμε. Όμως ο κινηματογράφος έχει τους δικούς του κανόνες. Πρέπει να πεις μια ιστορία. Εμείς αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε, να περιγράψουμε αυτό το μικρό κομμάτι μιας πραγματικότητας. Αυτό είναι άλλωστε το σημείο που συνδέει τον κινηματογράφο με την ανθρωπολογία».

Από την δική του πλευρά ο Olaf Koelewijn , σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Farmer’s wisdom που περιλαμβάνεται στο θεματικό αφιέρωμα του Φεστιβάλ με τίτλο «Προσεγγίζοντας τη φύση», μίλησε για τον κεντρικό του χαρακτήρα: «Πρόκειται για μια κυρία από την Ολλανδία, η οποία έχει να σας προσφέρει πολύ σοφί. Ο λόγος που αποφάσισα να κάνω αυτό το φιλμ ήταν γιατί τα τελευταία χρόνια η αγροτική παραγωγή στην Ολλανδία διοχετεύεται σε χώρες όπως ο Καναδάς και η Πολωνία δημιουργώντας αρκετά προβλήματα στους αγρότες», τόνισε.

Σε ερώτηση για το αν συνάντησε δυσκολία στην προσέγγιση της ηρωίδας του, απάντησε: «Η δική μου πρωταγωνίστρια δεν φοβόταν καθόλου την κάμερα. Ίσα – ίσα που ανέλαβε και αυτή το ρόλο του σκηνοθέτη. Μου τηλεφωνούσε συχνά μέσα στη νύχτα, για να μου πει ποιές σκηνές να χρησιμοποιήσω και ποιες να κόψω». Σχετικά με το αν ένιωσε και ο ίδιος ότι μετά την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ, άφησε κάτι πίσω του, είπε αστειευόμενος ότι «τη δική μου αγρότισσα την είδα την περασμένη εβδομάδα, πλέον έχει γίνει μέρος της ζωής μου».