10ο ΦΝΘ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ CITY OF CRANES – THE SKY BELOW - BURHAN UYGUR PASSION OF AN ARTIST

10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης –
Εικόνες του 21ου Αιώνα
7-16 Μαρτίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
CITY OF CRANES – THE SKY BELOW
BURHAN UYGUR PASSION OF AN ARTIST



Συνέντευξη τύπου έδωσαν τη Δευτέρα 10 Μαρτίου στο «Πράσινο Δωμάτιο» του Ολύμπιον, στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης οι Floor Kooij και Sibel Bilgin, σκηνοθέτες του ντοκιμαντέρ Burhan Uygur Passion of an artist, η Sarah Singh, σκηνοθέτις του The sky below και η Samantha Zarzosa παραγωγός του ντοκιμαντέρ City of Cranes.

Η Sibel Bilgin, σκηνοθέτις του ντοκιμαντέρ Burhan Uygur Passion of an artist, εξήγησε ότι γνώριζε προσωπικά τον πρωτοποριακό καλλιτέχνη Burhan Uygur και εκτιμούσε τόσο τον ίδιο, όσο και το έργο του. Μαζί με τον Floor Kooij αποφάσισαν να τιμήσουν τον Burhan Uygur, σε ένα ντοκιμαντέρ που στόχο είχε να εκφράσει το συναίσθημα και τη ψυχή του Τούρκου καλλιτέχνη που έφυγε νωρίς από τη ζωή. «Το πρόβλημα με κάποιον που δεν ζει είναι πώς θα τον επαναφέρεις στη ζωή. Ο Uygur αγωνίστηκε να αποδείξει ότι η ζωγραφική είναι αξία. Δεν προερχόταν από εύπορη οικογένεια και το περιβάλλον του τον υποτιμούσε. Τελικά κέρδισε το σεβασμό, όμως έφυγε από τη ζωή στην ηλικία των 52 χρόνων και δεν πρόλαβε να απολαύσει την επιτυχία του», υπογράμμισε η Sibel Bilgin. «Διερευνούσε τα όρια της ανθρώπινης ύπαρξης γεγονός που καθιστά το έργο του πανανθρώπινο, καθολικό και παγκόσμιο. Θέλαμε να δώσουμε το ίδιο μήνυμα στην ταινία», συμπλήρωσε ο Floor Kooij.

Το ντοκιμαντέρ της Sarah Singh, The sky below, παρουσιάζει ένα σύγχρονο πορτρέτο της Ινδίας και του Πακιστάν ιδωμένο μέσα από τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της διχοτόμησης της ινδικής χερσονήσου. «Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων που διήρκεσαν 3 μήνες, κυριαρχούσε ηρεμία και ένιωθες πως υπάρχει ελπίδα για λύση των προβλημάτων στην περιοχή. Ωστόσο μία εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση άρχισαν τα γεγονότα που οδήγησαν στη δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο το Δεκέμβριο του 2007. Έτσι λοιπόν, όλατα ερωτήματα που στάθηκαν αφορμή για να κάνω το ντοκιμαντέρ, παρέμειναν αναπάντητα και μετά την ολοκλήρωσή του», είπε η Sarah Singh.


Η παραγωγός του City of Cranes, Samantha Zarzosa, εξήγησε ότι η σκηνοθέτις Eva Weber καταπιάστηκε με τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ που ταξιδεύει το θεατή στο αστικό τοπίο, μέσα από τα μάτια και τα λόγια των οδηγών γερανών, αποτυπώνοντας τι συμβαίνει στο ανθρώπινο πνεύμα, όταν βρεθεί σε τόσο ακραίες εργασιακές συνθήκες. «Η Eva πήγε σε εργοτάξια και μίλησε με τους οδηγούς. Διαπίστωσε πως δεν έχουν καμία σχέση με το στερεότυπο του εργάτη. Παρατηρώντας τη ζωή από ψηλά, αλλάζου», επεσήμανε η Samantha Zarzosa.