10ο ΦΝΘ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ TO MAKE AN EXAMPLE OF – MARIA’S GROTTO - TERRITORIES

10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης –
Εικόνες του 21ου Αιώνα
7-16 Μαρτίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ TO MAKE AN EXAMPLE OF – MARIA’S GROTTO - TERRITORIES



Συνέντευξη τύπου έδωσαν την Τρίτη 11 Μαρτίου στο Πράσινο δωμάτιο του Ολύμπιον οι δημιουργοί των ντοκιμαντέρ To make an example of, Necati Sonmez, Maria’s Grotto, Buthina Canaan Khoury και Territories, Mary Elen Davis.

Το To make an example of, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πραγματεύεται το θέμα της θανατικής ποινής στην Τουρκία. «Κύριος στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να μεταφέρει την ατμόσφαιρα των τελευταίων στιγμών των καταδικασμένων, λίγο πριν τις εκτελέσεις, προβάλλοντας έτσι το ζήτημα της καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων», είπε ο σκηνοθέτης του φιλμ Necati Sonmez. Αναφέρθηκε ακόμη στις δυσκολίες που αντιμετώπισε τόσο λόγω της έλλειψης υλικού, όσο και λόγω της ίδιας της φύσεως του θέματος. «Βασιστήκαμε σε επιστολές που έγραψαν οι κατάδικοι στις οικογένειές τους, λίγο πριν την εκτέλεσή τους. Γυρίσματα έγιναν σε δύο εγκαταλειμμένες φυλακές, που είχαν χρησιμοποιηθεί για αυτό το σκοπό, ενώ παράλληλα προσπαθήσαμε να βρούμε μαρτυρίες και από άλλους εμπλεκόμενους στις εκτελέσεις, όπως δικαστές ή δικηγόρους,», σχολίασε σχετικά ο N. Sonmez και συμπλήρωσε πως η θανατική ποινή καταργήθηκε στην Τουρκία μόλις το 2002, κυρίως ως ένα μέσο της διαδικασίας «εξευρωπαϊσμού» της Τουρκίας στα πλαίσια της υποψηφιότητάς της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Χαρακτηριστικό είναι το ποσοστό του τουρκικού Κοινοβουλίου που ψήφισε υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής, το οποίο άγγιξε το 49%. Το γεγονός αυτό άλλωστε αποτέλεσε και το κίνητρό μου για να ξεκινήσω να εργάζομαι πάνω σε αυτό το ντοκιμαντέρ. Πρόκειται για ένα ζήτημα που συζητιέται ακόμη στη Τουρκία, είναι μια ανοιχτή πληγή, που δεν έχει κλείσει», υπογράμμισε ο σκηνοθέτης.

«Η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να αποτελεί ένα θέμα taboo, το οποίο επηρεάζει και τις νεότερες γενιές», είπε, η Buthina Canaan Khoury σκηνοθέτιδα του Maria’s Grotto, ενός ντοκιμαντέρ που ασχολείται με τα εγκλήματα τιμής κατά των γυναικών στην Παλαιστίνη. «Οι ζωές των γυναικών εξαρτώνται και καθορίζονται από έναν ηθικό κώδικα, ο οποίος βασίζεται τόσο στην παράδοση, που θέλει τους άντρες να κατέχουν ισχυρή θέση μέσα στην κοινωνία ορίζοντας τα πάντα, όσο και στην έλλειψη ενός σχετικού νομοθετικού πλαισίου από την πλευρά της πολιτείας», διευκρίνισε η σκηνοθέτιδα. Αναφορικά με τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, είπε ότι είχαν να κάνουν κυρίως με τη συναισθηματική φύση του θέματος. Ωστόσο πέρα από αυτό υπήρχαν και οι πρακτικές δυσκολίες, λόγω του ότι και η ίδια είναι γυναίκα, ανεξάρτητη ντοκιμαντερίστρια σε μια χώρα που οι γυναίκες δεν έχουν καθόλου δικαιώματα. «Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι γυναίκες αυτές με εμπιστεύτηκαν, παρά τους φόβους τους, και ότι πλέον το θέμα της βίας κατά των γυναικών συζητιέται ανοιχτά στην Παλαιστίνη. Αυτή είναι η δική μου ανταμοιβή», τόνισε.

Η ταινία της Mary-Ellen Davis, Territories, είναι ένα πορτρέτο του Λάρι Τάουελ, του μοναδικού φωτογράφου από τον Καναδά που είναι μέλος θρυλικού πρακτορείου Μάγκνουμ. «Με τον Λάρι Τάουελ μας συνδέει προσωπική φιλία. Πέρα όμως από αυτό, το γεγονός που με ώθησε να κάνω αυτήν ταινία ήταν η πολυσχιδής προσωπικότητά του. Πρόκειται για έναν πολύ ευαίσθητο άνθρωπο, που οι αντιλήψεις και η στάση του απέναντι στα παγκόσμια προβλήματα συνάδουν με τη δική μου οπτική για τα πράγματα και για τον κόσμο, ανέφερε σχετικά η M. E. Davis και συμπλήρωσε: «Ανεξάρτητα από το θέμα του, ο Λάρι Τάουελ θεωρεί τον εαυτό του “φωτογράφο οικογενειών”. Αυτό ακριβώς το αίσθημα οικειότητας που δημιουργεί ο τρόπος δουλειάς του, αποτέλεσε το κίνητρο μου για να τον κινηματογραφήσω».