10ο ΦΝΘ - ΗΜΕΡΙΔΑ: ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΦΥΣΗ

10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης –
Εικόνες του 21ου Αιώνα
7-16 Μαρτίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΗΜΕΡΙΔΑ
ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΦΥΣΗ



Την ευθύνη που έχει ο καθένας προσωπικά να δώσει τη δική του μάχη για να αλλάξει τον κόσμο τόνισαν όλοι οι ομιλητές στην ημερίδα «Προσεγγίζοντας τη φύση: Φυσική καλλιέργεια και αναδάσωση» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Μαρτίου, στην Αποθήκη 1, στο λιμάνι, στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Την ημερίδα άνοιξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Εϊπίδης, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Χαίρομαι που για μία ακόμη φορά έχουμε την ευκαιρία να διοργανώσουμε μία εκδήλωση κοινωνικού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα σημαντική τόσο σε σχέση με τις καταστροφικές πυρκαγιές που έγιναν πρόσφατα στον τόπο μας, όσο και την άγνοια των πολιτών πάνω σε βασικά θέματα οικολογίας και περιβάλλοντος. Σας καλωσορίζω και δίνω το λόγο στους ομιλητές, ανθρώπους ικανούς και γνώστες της συγκεκριμένης θεματικής.».

Ακολούθησε η προβολή ενός βίντεο του Λουκά Κούχτιν με θέμα τη φυσική καλλιέργεια και τους τρόπους με τους οποίους εφαρμόζεται στο αγρόκτημα του πρώην γεωπόνου, καλλιεργητή από την Έδεσσα και ειδικού στη μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας, Παναγιώτη Μανίκη, καθώς και ένα απόσπασμα από την ομιλία της Ινδής ακτιβίστριας Vandana Shiva, που είχε δώσει στο πλαίσιο στο 8ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

«Το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας μαζί με 200 εθελοντές, μεταξύ των οποίων και ξένοι, κάνει μία προσπάθεια να πρασινίσει τα μέρη που κάηκαν στην Ελλάδα, με μηδενικό κόστος, χρησιμοποιώντας μόνο σπόρους με αργιλόχωμα. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η φύση», εξήγησε ο κ. Μανίκης που έχει κάνει πράξη τη φυσική καλλιέργεια στο αγρόκτημα του εδώ και 20 χρόνια. «Στις περιοχές που έγιναν οι πυρκαγιές συναντούσαμε παντού αδιαφορία. Η τοπική κοινωνία περιμένει τις επιδοτήσεις από το εξωτερικό. Όμως η λύση βρίσκεται στα χέρια μας. Μπορούμε να κάνουμε τη γη έναν κήπο της Εδέμ. Όταν σκοτώνουμε ένα δέντρο, η απόσταση είναι μηδενική για να σκοτώσουμε και τους ανθρώπου», συμπλήρωσε ο κ. Μανίκης.

Στη συνέχεια ο ειδικός στα μεταλλαγμένα προϊόντα Γιάννης Παζαράς, τόνισε χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο περίπου το 90% των Ελλήνων είναι κατά των μεταλλαγμένων. Αυτό όμως δεν σημαίνει κάτι. Πόσοι από εμάς σε ένα σούπερ μάρκετ κοιτάζουμε την ετικέτα για να δούμε τι έχει μέσα το τρόφιμο; Ούτε η σήμανση είναι η λύση στο ζήτημα γιατί μόνο ένα μικρό ποσοστό κάνει έλεγχο, προτού προβεί στην αγορά του προϊόντος. Το αποτέλεσμα είναι τροφές που περιέχουν μεταλλαγμένα συστατικά να βρεθούν από το ράφι στο πιάτο μας», επεσήμανε ο κ. Παζαράς.

«Οι άνθρωποι του κινηματογράφου πρέπει να κάνουν ταινίες για τον πλανήτη που βρίσκεται σε κίνδυνο. Όλοι είμαστε κομμάτι του προβλήματος και της λύσης του», είπε η Suzanne Chisholm, σκηνοθέτις της ταινίας Saving Luna που προβάλλεται στην ενότητα κοινωνία και περιβάλλον, με θέμα μία μοναχική φάλαινα όρκα. «Είτε πρόκειται για ένα είδος υπό εξαφάνιση, είτε για τα μεταλλαγμένα έχουμε ευθύνη να κάνουμε μία ιστορία για τον κινηματογράφο. Με την προβολή της θα προβληματίσουμε τους θεατές, ώστε να κάνουν την αλλαγή. Δεν είναι μόνο η ανθρώπινη ζωή εκπληκτική και σημαντική, πρέπει να αναγνωρίζουμε την αξία κάθε είδους και να δείχνουμε τον ανάλογο σεβασμό», σημείωσε η κ. Chisholm.